Näin valmistat herkulliset munkkirinkilät – lue apetitlaisten vinkit uppopaistoon
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät. Apetitilaiset kertovat, kuinka täydelliset vappumunkit syntyvät turvallisesti. Myös tutut tippaleivät valmistuvat kotikeittiössä vaikka vegaanisena ja saavat raikkaaksi kaverikseen passionhedelmädipin. Miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti ruonlaittoon, leivontaan ja uppopaistamiseen.

Vapun tutut herkut, munkit ja tippaleivät valmistetaan uppopaistaen. Kuumennusta hyvin kestävä kotimainen rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti uppopaistamiseen miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta. Suomalaiset ovat perinnetietoisia, ja vappuna munkkeja paistetaan monessa kodissa. Tämä näkyy myös rypsi- ja rapsiöljyjen myynnissä, joille vappu on todellinen sesonki.
Apetitin vähittäiskaupassa myynnissä olevat rypsi- ja rapsiöljyt valmistetaan Kirkkonummen kasviöljypuristamolla mekaanisesti puristamalla kotimaisesta rypsistä ja rapsista.
Öljyn oikea ja tasainen lämpötila takaa parhaan lopputuloksen
”Munkkirinkilöiden taikina kannattaa jättää hiukan löysemmäksi kuin esimerkiksi pullataikina, jolloin lopputuloskin on ihanan pehmeä”, Apetitin kasviöljyistä vastaava tuotepäällikkö Liisi Nyman vinkkaa.
Uppopaistaessa tärkeintä on oikea ja tasainen lämpö. Paras lämpötila munkinpaistoon on noin 180 astetta. Öljyn kuumuuden voi testata pienellä taikinapallolla. Taikinapallon tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa. Lämpötilan voi varmistaa myös paistomittarilla, joka on hyvä apuväline lämpötilan pitämiseksi tasaisena.
”Munkit lisätään öljyyn pienissä erissä, jolloin paistoöljy ei pääse jäähtymään. Liian viileä öljy imeytyy taikinaan, eikä lopputulos ole kuohkea”, Nyman sanoo.
Kun öljy on oikean lämpöistä, munkit laitetaan varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen. Paiston puolivälissä ne käännetään esimerkiksi haarukoiden avulla.
”Kypsät munkit kannattaa nostaa reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle, jolloin ylimääräinen öljy valuu pois”, Nyman opastaa.

Veikeät tippaleivät hurmaavat
Vapun hauskin herkku on jo 1700-luvulla Suomessa juhlaleivonnaisena tunnettu tippaleipä. Rapea tomusokerilla viimeistelty klassikko valmistuu myös uppopaistaen. Tippaleipien kaveriksi sopii raikas ja makea passionhedelmädippi.
”Lopputulos on sitä rapeampi, mitä ohuemmaksi tippaleivät pursottaa”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti sanoo.
Hursti muistuttaa, että uppopaistaessa kannattaa polttavan rasvan kanssa olla varovainen. Valitse riittävän iso kattila, ettei kuuma öljy pääse roiskumaan. Etenkin vettä ja rasvaa yhdessä pitää varoa: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan. Öljykattilan vieressä kannattaa pitää aina kantta vaaratilanteen varalta.
”Jos sää sallii, munkit voi paistaa ulkona esimerkiksi kaasugrillin sivupolttimolla tai siirrettävällä keittolevyllä. Silloin kannattaa huolehtia, että alusta on vakaasti paikallaan, ettei kuuma öljykattila pääse kaatumaan”, Hursti vinkkaa.
Kierrätä ja hävitä uppopaistoöljy oikein
Munkkien tai tippaleipien paistoon käytetyn öljyn voi käyttää uudelleen ainakin toisen kerran joko uppopaistoon tai esimerkiksi lettujen paistamiseen.
”Käytön jälkeen öljy jäähdytetään ja siivilöidään ruoanlaittoon soveltuvan kuitukeittiöliinan ja siivilän avulla. Liina puhdistaa kaikki pienemmätkin hippuset öljystä”, Nyman toteaa.
Kaada öljy takaisin pulloon suppilon avulla ja säilytä jääkaapissa. Hävitä lopuksi viilennetty öljy asianmukaisesti. Viemäriin ruokaöljyä ei saa kaataa, sillä jähmettyessään se tarttuu putken sisäpintaan.
”Pienen määrän ruokaöljyä voi imeyttää esimerkiksi talouspaperiin ja lajitella sen jälkeen kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos öljyä on kuitenkin isompi määrä, tulee se hävittää jäähdytettynä ja tiiviisti pakattuna esimerkiksi maitotölkkiin sekajätteenä”, Nyman sanoo.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteherneen puinti käynnistynyt18.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin sopimusviljelijät viljelevät pakastehernettä kuluvalla satokaudella ennätyssuurella pinta-alalla. Kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto ovat Apetitin pakastetehtaan intensiivisin kausi, sillä herneen tie pellolta pakkaseen kestää vain noin kaksi tuntia. Herne on tärkeä kotimainen palkokasvi. Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään palkokasvien syömistä.
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme