Eteläsuomalaiset yritykset ovat löytäneet YK:n valtavan ostokoneiston
YK julkaisee myyntitietoa siitä, miten 25–30 miljardin dollarin arvoista markkinaa on hyödynnetty. "Läpimurtoja on tapahtunut, ja etenkin eteläsuomalaiset yritykset ovat löytäneet kanavan ja onnistuneet toimittamaan palveluitaan YK:n eri organisaatioille”, sanoo Marjukka Holopainen-Rainio Business Finlandista.

YK julkaisee myyntitietoa siitä, miten 25–30 miljardin dollarin arvoista markkinaa on hyödynnetty. "Läpimurtoja on tapahtunut, ja etenkin eteläsuomalaiset yritykset ovat löytäneet kanavan ja onnistuneet toimittamaan palveluitaan YK:n eri organisaatioille”, sanoo Marjukka Holopainen-Rainio Business Finlandista.
– Jokaisella yrityksellä on oma tarinansa siitä, kuinka he aloittivat yhteistyön ja myymisen YK:lle. Yritysten myynnin säännöllisyys ja summat vaihtelevat. Joku onnistuu joka vuosi kovasta kilpailusta huolimatta, ja toisella on välivuosia. Suomesta on myyty eniten lääketieteellisiä laitteita, kuljetus- ja varastointipalveluita ja IT-laitteita, YK-hankintojen asiantuntija Marjukka Holopainen-Rainio sanoo.
Hänen mukaansa myyntimenestyksen avaimia ovat yrityksen selkeä YK-strategia, kestävän kehityksen mukainen tarjoama, kansainvälinen kokemus, niche-tuote tai –palvelu sekä riittävät resurssit ja referenssit. Jos referenssejä löytyy myös kehittyviltä markkinoilta, se on lisäplussa. Suomalaisten mainetta innovatiivisena ja luotettavana toimittajana ei kannata vähätellä.
– YK:n hankintaportaalin, United Nations Global Marketplace (UNGM), mukaan vuosina 2015–2023 myynnin kokonaisarvot ovat vaihdelleet noin yhdestä miljoonasta dollarista yli 13 miljoonaan dollariin. Suurin osa yrityksistä, jotka sijoittuvat kymmenen parhaiten myyvän joukkoon, on kuitenkin saavuttanut myynnin arvoja, jotka sijoittuvat yhden ja kuuden miljoonan dollarin välille.
Kolme suurinta kategoriaa, joissa Suomi on menestynyt parhaiten 2015–2023 ovat lääketieteelliset laitteet ja tarvikkeet (USD 19 miljoonaa), kuljetus-, varastointi- ja postipalvelut (USD 6,7 miljoonaa) sekä IT- ja viestintälaitteet (USD 5,6 miljoonaa).
Suomen kymmenen eniten YK:lle myynyttä yritystä löytyvät Etelä-Suomen alueelta
– Vuosien 2015–2023 kymmenen kärki osoittaa, että YK ostaa laajasti tuotteita eri sektoreilta ja melkeinpä minkä tahansa alan yritys voi olla YK:n yhteistyökumppani. YK:lta on leikattu rahoitusta, ja sen vuoksi yritysten olisi hyvä miettiä, kuinka heidän ratkaisunsa voisivat auttaa YK:n eri organisaatioita säästämään kustannuksia, Holopainen-Rainio vinkkaa.
-
Hollolainen ammattikylmälaitteita valmistava Porkka Finland Oy on Suomen menestynein myyjä YK:lle (USD 13,6 miljoonaa).
-
Kirkkonummelainen pakkausalan yritys Pa-Hu Oy (USD 6,7 miljoonaa).
-
Helsinkiläinen Naps Solar Systems Oy, joka tunnettiin myöhemmin nimellä Naps Solar Oy, on lopettanut toimintansa Suomessa. Yritys myi vuosina 2015–2023 YK:lle tuotteita ja palveluita yhteensä 6,1 miljoonan dollarin arvosta.
-
Vantaalainen tilauslentoyhtiö Jetflite Oy, joka kuuluu suomalaiseen Wihuri Group monialakonserniin (USD 5,2 miljoonaa).
-
Helsinkiläinen Finnish Overseas Consultants Oy (USD 2,7 miljoonaa), toimialana kestävän rakennetun ympäristön konsultointi.
-
Vantaalainen mittausteknologiayritys Vaisala Oyj (USD 2,4 miljoonaa).
-
Helsinkiläinen ohjelmistoyritys Siili Solutions Oyj (USD 2,3 miljoonaa).
-
Helsinkiläinen ballistisia suojavaatteita ja varusteita valmistava Verseidag Ballistics Protection Oy, nykyinen Sioen Ballistics Oy (USD 1,8 miljoonaa).
-
Helsinkiläinen kylmäaineiden kierrättäjä Eco Scandic Oy (USD 1,8 miljoonaa).
-
Helsinkiläinen tilintarkastus- ja lakipalveluja tarjoava KPMG Oy Ab (USD 1,4 miljoonaa).
Suomelle kolme tärkeintä ostajaa olivat YK:n lastenrahasto: UNICEF (USD 23,7 miljoonaa), YK:n kehitysohjelma: UNDP (USD 8,7 miljoonaa) ja YK:n sihteeristö: UN Secretariat (USD 6,8 miljoonaa).
Yhteyshenkilöt
Marjukka Holopainen-Rainio
YK-hankinta-asiantuntija, Business Finland
marjukka.holopainen-rainio@businessfinland.fi
+358 50 571 0038
Maria Arruda
Head of Communications
maria.arruda@businessfinland.fi
+358 400 933 913
Kuvat
Linkit
Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Business Finland
Japanilainen energiayhtiö sijoittaa tuulivoimaan Raaheen4.7.2025 07:39:28 EEST | Tiedote
Tokyo Gasin ja tanskalaisen EWIIn yhteisyritys TOWII Renewables investoi kahteen maatuulivoimahankkeeseen Suomessa. Projektit vahvistavat Suomen asemaa kansainvälisesti kiinnostavana uusiutuvan energian kohteena.
Kesämatkailu Pohjoismaihin kasvussa – Suomi voi hyötyä jatkossa3.7.2025 08:17:43 EEST | Tiedote
Alkukesän ulkomaisessa matkailussa on menossa useita, jopa ristiriitaisia trendejä. Suomen kannalta positiivista on matkailijoiden kasvanut kiinnostus uusiin ja vähemmän tunnettuihin kohteisiin. Toisaalta kasvaneet matkakustannukset aiheuttavat huolta.
Nettihaut paljastavat: sauna, järvet ja yötön yö kiinnostavat kesämatkailijoita26.6.2025 07:44:30 EEST | Tiedote
Suomen kesä tunnetaan ainutlaatuisista luontoelämyksistään kuten tuhansista järvistään ja keskiyön auringon paisteesta. Internetin hakukonedataan perustuvan tiedon mukaan luontoon liittyvien mielikuvien rinnalla kulttuuriin ja urbaaniin elämään liittyvät aiheet sekä kaupunkien tarjonta kiinnostaa yhä useampaa ulkomaista matkailijaa. Suomen tarjonnan tunteminen avaa paremmat mahdollisuudet saada matkailijat houkuteltua kesäiseen Suomeen.
Finnish health businesses seek new market in Japan23.6.2025 08:29:00 EEST | Press release
Business Finland is holding a comprehensive presentation of Finland’s health sector during Japan’s World Expo in Osaka, Kyoto and Tokyo. Japan faces challenges like a low birth rate, an ageing population and labor shortages in the care sector, which are an opportunity for Finnish skills exports. In 2024, health exports to Japan stood at to €67 million.
Suomalaiset terveysalan yritykset hakevat uutta markkinaa Japanista23.6.2025 08:29:00 EEST | Tiedote
Business Finland järjestää Japanin maailmannäyttelyn ympärillä kattavan suomalaisen terveysalan esittelyn Osakassa, Kiotossa ja Tokiossa. Japanin haasteet, kuten alhainen syntyvyys, ikääntyvä väestö ja työvoimapula hoiva-alalla ovat mahdollisuus suomalaiselle viennille. Viime vuonna terveysalan vienti Japaniin oli 67 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme