Utbildningsstyrelsen har uppdaterat sin anvisning för religiösa evenemang och gemensamma fester samt åskådningsfostran inom småbarnspedagogiken
En preciserad anvisning har utarbetats för småbarnspedagogiken om vad man ska beakta när man ordnar fester och religiösa evenemang samt vid åskådningsfostran. Utbildningsstyrelsen har tidigare publicerat motsvarande anvisningar för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt för utbildningen på andra stadiet. De enhetliga anvisningarna främjar utbildningsmässig jämlikhet.
De uppdaterade anvisningarna gäller anordnandet av gemensamma fester och religiösa evenemang samt åskådningsfostran inom småbarnspedagogiken. Anvisningen följer principerna i den tidigare publicerade motsvarande anvisningen för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen och beaktar bestämmelserna om religions- och samvetsfrihet i lagen om grundläggande utbildning. Utöver detta har anvisningar även tidigare publicerats för utbildningen på andra stadiet.
– Enhetliga anvisningar från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och vidare till den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet främjar jämlikhet i utbildningen, likabehandling samt respekt för kulturell mångfald. Det har också kommit önskemål från anordnarna om att uppdatera och förenhetliga anvisningarna. Därför var det viktigt att även anvisningen för småbarnspedagogik uppdaterades, säger Jarkko Niiranen, direktör för huvudfunktionen Lärande, utbildning och kunnande vid Utbildningsstyrelsen.
Inga ändringar har gjorts i bestämmelserna som gäller det som behandlas i anvisningarna, men anvisningarna har preciserats och kompletterats utgående från bland annat riksdagens grundlagsutskotts betänkanden och högre laglighetsövervakares senaste avgöranden. I anvisningarna behandlas bland annat användningen av religiösa rum som festlokaler.
Anvisningen för småbarnspedagogiken har också preciserats när det gäller åskådningsfostran i enlighet med de nyaste grunderna för planen för småbarnspedagogik (2022) och med beaktande av att barnets bästa alltid ska komma i första hand inom småbarnspedagogiken. Anvisningen har dessutom preciserats utgående från responsen från personalen inom småbarnspedagogiken, bland annat har ämnenas ordningsföljd ändrats.
Gemensamma fester är avsedda för alla barn
Det är viktigt att komma ihåg att gemensamma fester är avsedda för alla barn inom småbarnspedagogiken och att man vid firandet av fester ska beakta den kulturella bakgrunden hos alla barn i gruppen.
I anvisningen preciseras att gemensamma fester inte får vara religiösa evenemang och att alternativ verksamhet inte ordnas. Festerna kan innehålla enskilda inslag som anknyter till religion och som är en tradition i den finländska kulturen.
Gemensamma fester bidrar till en verksamhetskultur som stärker samhörighet och delaktighet för barnen, personalen och vårdnadshavarna.
Religiösa evenemang ska ordnas separat från den övriga verksamheten
Religiösa evenemang inom småbarnspedagogiken ska ordnas separat från den övriga verksamheten och det ska alltid ordnas alternativ verksamhet för dem. Den alternativa verksamheten ska med undantag för det religiösa innehållet ha liknande mål.
I anvisningen har vi preciserat att religiösa evenemang inte kan ordnas om till exempel lokalerna eller personalresurserna inom småbarnspedagogiken inte gör det möjligt att ordna religiösa evenemang eller alternativ verksamhet i enlighet med anvisningarna.
Åskådningsfostran är religiöst obunden
Inom småbarnspedagogiken är åskådningsfostran religiöst och åskådningsmässigt obunden pedagogisk verksamhet som är avsedd för alla.
I anvisningen preciseras bland annat att religionsutövning, såsom bordsbön eller gudstjänst, inte kan vara en del av åskådningsfostran.
Preciserade anvisningar för samarbetet med vårdnadshavarna
I den uppdaterade anvisningen har vi tydligare än tidigare preciserat anordnarens ansvar för informationen till vårdnadshavarna och samarbetet med vårdnadshavarna.
Vårdnadshavarna ska i tillräckligt god tid och med tillräcklig noggrannhet få information om huruvida det är fråga om åskådningsfostran inom småbarnspedagogiken, ett religiöst evenemang eller någon annan tillställning. Dessutom ska vårdnadshavaren alltid ha möjlighet att meddela om barnet deltar i ett religiöst evenemang eller i alternativ verksamhet.
Anordnarna av småbarnspedagogik och serviceproducenterna ansvarar för att anvisningarna följs
I den nya anvisningen har vi ytterligare preciserat ansvaret hos anordnaren av småbarnspedagogik, serviceproducenten, föreståndaren och personalen.
Anordnaren av småbarnspedagogik eller serviceproducenten ansvarar för att personalen är insatt i föreskrifterna och Utbildningsstyrelsens anvisningar och att de följs. Anvisningen gäller kommuners, samkommuners och privata serviceproducenters verksamhet, det vill säga daghem, familjedagvård samt öppen småbarnspedagogisk verksamhet.
Nyckelord
Kontakter
På svenska: Charlotta Rehn, undervisningsråd, småbarnspedagogik, 029 533 1231, charlotta.rehn@oph.fi
Kati Costiander, undervisningsråd, småbarnspedagogik, 029 533 1526, kati.costiander@oph.fi
Outi Raunio-Hannula, undervisningsråd, åskådningsfostran, undervisning i åskådningsämnen, 029 533 1341, outi.raunio-hannula@oph.fi
Jaakko Lindfors, undervisningsråd, åskådningsfostran, undervisning i åskådningsämnen, 029 533 1459, jaakko.lindfors@oph.fi
Länkar
Utbildningsstyrelsen är ett ämbetsverk som verkar inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och ansvarar för att utveckla utbildningen, småbarnspedagogiken och det kontinuerliga lärandet samt för att främja internationalisering. Utbildningsstyrelsens medietjänst betjänar från måndag till torsdag kl. 9–16 och fredag kl. 9–15.
tfn 0295 331 703 media@oph.fi
Följ Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Korkeakoulujen toisessa yhteishaussa opiskelupaikka 56 500 hakijalle3.7.2025 11:17:44 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toiseen yhteishakuun osallistui 148 000 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 56 500 eli 38 % hakijoista. Ammattikorkeakouluun pääsi 31 850 ja yliopistoon 24 650 hakijaa.
Studieplats för 56 500 i högskolornas andra gemensamma ansökan3.7.2025 11:17:13 EEST | Pressmeddelande
I vårens andra gemensamma ansökan till högskolor deltog 148 000 sökande varav 56 500, det vill säga 38 % av de sökande, fick studieplats. 31 850 sökande antogs till utbildning vid en yrkeshögskola och 24 650 vid ett universitet.
72 320 fick studieplats i den gemensamma ansökan till utbildning efter grundläggande utbildning12.6.2025 10:05:00 EEST | Pressmeddelande
Antagningarna i den gemensamma ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning har nu genomförts: 72 320 sökande fick studieplats. Det fanns sammanlagt 81 620 sökande, varav 89 % kunde godkännas.
72 320 sai opiskelupaikan perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa12.6.2025 10:05:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun opiskelijavalinnat on tehty: opiskelupaikan sai 72 320 hakijaa. Hakijoita oli kaikkiaan 81 620, joista hyväksytyksi tuli 89 %.
8 650 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta30.5.2025 09:42:51 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli 26 100 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 33 %. Haettavana olivat korkeakoulujen syksyllä alkavat vieraskieliset koulutuksen ja Taideyliopiston koulutusohjelmat. Opiskelupaikoista oli nyt vähemmän kilpailua, sillä hakijoiden määrä puolittui viimevuotisesta. Erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrä väheni käyttöön otetun hakemusmaksun takia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum