Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin
Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.

Ruoka-ala on monipuolinen, kehittyvä ala sekä tärkeä työllistäjä ja paikallisen elinvoiman lähde ympäri Suomen. Aikuiset alan vaihtajat löytävät alan koulutukseen ja työpaikkoihin, peruskoulun päättävät nuoret sen sijaan eivät.
Alan koulutusta tarjoavien oppilaitosten mukaan elintarvikealan toisen asteen ammatillisen koulutuksen mahdollisuudet eivät ole nuorille tuttuja. Opiskeluvalintoja pohtiessaan ruoka-alaa ei välttämättä edes tunnisteta vaihtoehdoksi.
– Ruuan matkalla pellolta pöytään juuri ruokien ja juomien jalostus on vaihe, joka tunnetaan huonosti. Harva nuori tuntee elintarvikkeiden valmistukseen liittyviä työtehtäviä tai sitä, millaisia vaiheita ja osaamista siihen tarvitaan, Elintarviketeollisuusliiton johtava asiantuntija Maiju Korhonen kertoo.
Ruokia ja juomia valmistavat yritykset eri puolella Suomea tarvitsevat kuitenkin uusia osaajia. Joissain yrityksissä osaajapula on jo ajankohtaista, osalle yrityksistä uusien tekijöiden löytäminen on merkittävä lähivuosien haaste. Siksi mahdollisuus kohdata nuoria ja esitellä alaa on yrityksille tärkeää.
– Maistuva Päivä on erinomainen mahdollisuus esitellä elintarvikealan monipuolisuutta ja lukuisia uramahdollisuuksia. Nuoret joutuvat tekemään koulutusvalintoja hyvin laajasta tarjonnasta vähäisin tiedoin, eikä elintarvikeala ehkä ole aina ensimmäinen, mikä nuorille tulee mieleen. Uskon, että positiivinen vierailukokemus alan yrityksessä nostaa sekä yrityksen mainetta että rakentaa myönteistä kuvaa koko toimialasta, Lantmännen Unibake Finlandin HR Business Partner Piret Nilimaa sanoo.
Monipuoliset työmahdollisuudet yllättävät – joka vuosi
Maistuva Päivän yritysvierailuilla koululaisryhmät pääsevät esimerkiksi koemaistamaan uusia makuja, katsomaan miltä ruokien ja juomien tuotannossa näyttää sekä kuulemaan ammateista tekijöiden esittelemänä. Vierailupäivä tuo vaihtelua kouluarkeen ja vierailuista kiinnostuneita on joka vuosi enemmän kuin yritykset pystyvät vastaanottamaan.
Lantmännen Unibake Finland on ollut mukana Maistuvassa Päivässä useita vuosia. Tänä vuonna nuoret pääsevät vierailulle yrityksen Joutsenon-leipomoon.
– Luvassa on leipomon toiminnan ja erilaisten tehtävien esittelyä. Mielenkiintoisin osa vierailua on todennäköisesti tutustumiskierros leipomon tuotannossa. Siellä nuoret pääsevät näkemään, miten moni tuttu tuote valmistuu. Lisäksi on luvassa tietovisa palkintoineen, eikä toki kenenkään tarvitse lähteä kotiin tyhjin vatsoin, Joutsenon leipomon tuotantopäällikkö Päivi Härkönen lupaa.
Yritysvierailuilla nuoret yllättyvät siitä, miten paljon erilaisia työtehtäviä elintarvikealalla on ja mitä kaikkea yrityksissä on tehtävä, ennen kuin valmiit ruoka tai juomatuotteet ovat ruokakauppojen hyllyillä kahviloissa, ravintoloissa tai niitä jatkojalostavalla asiakkaalla. Näin käy joka vuosi.
Vierailuja järjestävissä yrityksissä on huomattu, että nuorten kiinnostus vastuullisuuteen ja konkreettisiin vastuullisuustekoihin kasvaa vuosi vuodelta. Kysymyksiä vastuullisuudesta tulee yrityksille sekä ennakkoon jo ilmoittautumisen yhteydessä että vierailujen aikana.
– Nuorille on tullut iloisena yllätyksenä, että yleisemmin tunnettujen ilmasto- ja vastuullisen liiketoiminnan tavoitteiden lisäksi meillä on tavoitteet vastuullisena työnantajana toimimiselle sekä tuotteille terveyttä edistävät tavoitteet. Takuuvarma ihastuksen aihe leipomollamme on pullan tuoksu sekä taukotilojemme tarjoilut, Piret Nilimaa sanoo.
Myös median edustajat voivat osallistua Maistuvan Päivän vierailulle. Vierailusta on sovittava erikseen yrityksen kanssa. Lisätietoja vierailupäivien ajankohdista ja yritysten yhteyshenkilöistä antaa johtava asiantuntija Maiju Korhonen (yhteystiedot alla).
Maistuva Päivä -vierailukohteet 2025
Arla Oy, Sipoo
Atria Suomi Oy, Seinäjoki
Fazer Experience Vierailukeskus, Vantaa
HKFoods Finland, Vantaa ja Mikkeli
Lantmännen Unibake Finland, Joutsenon leipomo
Meira Oy, Helsinki
Saarioinen Oy, Sahalahden tehdas
Suomen Sokeri, Kirkkonummi
Valio Oy, Lapinlahti ja Riihimäki
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maiju KorhonenJohtava asiantuntijaETL
Koulutus, osaaminen, alan vetovoima, osaava työvoima, maahanmuutto
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme