Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Raahen säännösteltyjen vesistöjen tulvasuojelun kehittäminen etenee

Jaa

Esiselvitys Raahen säännösteltyjen vesistöjen tulvasuojelun kehittämisestä on valmistunut. Selvityksessä on tarkasteltu erilaisia toimenpidevaihtoehtoja tulvahaittojen vähentämiseksi. Selvitykseen voi tutustua hankkeen nettisivuilla ja sitä on mahdollista kommentoida toukokuun aikana.

Penkereen päällä kulkeva soratie ja tekojärvi.
Haapajärven tekojärvi. Kuva Susanna Juntunen.

Raahen vesistöissä on viime vuosina ollut suuria kesä- ja syystulvia. Ilmastonmuutoksen myötä rankkasateiden aiheuttamat tulvat yleistyvät, joten toimenpiteitä tulvahaittojen vähentämiseksi tarvitaan. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Raahen kaupunki ja SSAB Europe Oy ovat tilanneet Raahen vesistöjen tulvasuojelun kehittämisestä yhteisen konsulttiselvityksen, jonka on tehnyt Ramboll Finland Oy. Tarkasteltuihin vesistöihin kuuluvat kaikki Haapajärven säännöstelyyn ja SSAB:n terästehtaan vedenottoon liittyvät vesistöt valuma-alueineen: Pattijoki, Haapajoki, Haapajärven tekoallas, makeanvedenaltaiksi padotut Siniluodonlahti ja Kuljunlahti sekä Piehinginjoen suulla sijaitseva pato, jonka kautta vesiä johdetaan mereen.

Selvityksessä on tarkasteltu yli kahtakymmentä toimenpidevaihtoehtoa tulvien hillitsemiseksi. Tulvasuojelun vaikuttavuuden lisäksi on alustavasti arvioitu toimenpiteiden muita vaikutuksia mm. vesistöjen ekologiseen tilaan ja virkistyskäyttöön. Selvityksessä on raportoitu myös ne tarkastellut toimenpiteet, joita ei suositella toteutettavaksi esimerkiksi kohtuuttomien kustannusten, vähäisten tulvasuojeluvaikutusten tai muiden haittavaikutusten takia. Mikään toimenpiteistä ei yksin ole riittävä tulvien hillitsemiseksi, vaan alueella tarvitaan useita toisiaan tukevia toimenpiteitä.

Pattijoen osalta vaikuttavin jatkotoimenpide olisi yläjuoksun tulvaveden varastointi Haapajärveen. Varautuminen tulvavesien varastointiin tarkoittaisi keskivedenkorkeuden alentamista nykyiseen verrattuna. Lisäksi Pattijoella tarvittaisiin muitakin jatkotoimenpiteitä, kuten kiinteistökohtaisia tulvasuojelupenkereitä. Siniluodonlahden ja Kuljunlahden tulvariskejä voitaisiin merkittävästi vähentää lisäämällä Piehingin padon juoksutuskapasiteettia mereen. Piehingin padon muutostöiden yhteydessä nykyinen tekninen kalatie voitaisiin korvata luonnonmukaisella kalatiellä. Muita hyödyllisiä tulvasuojelutoimenpiteitä olisivat mm. puuston ja pensaikon säännöllinen raivaaminen jokiuomista, silta-aukkojen kasvattaminen, teiden korotukset ja vesien viivyttäminen valuma-alueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus: Susanna Juntunen, etunimi.s.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 038 305

Raahen kaupunki: Aino Alatalo, etunimi.sukunimi@raahe.fi, p. 040 130 3810

SSAB Europe Oy: Johanna Pahkala, etunimi.sukunimi@ssab.com, p. 050 315 9496

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Siikajoen ja Lamujoen rantasyöpymien selvitykset valmistuneet26.6.2025 10:26:57 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on Uljuan tekojärven säännöstelyyn liittyvä rantasyöpymien tarkkailu-, selvittämis-, suojaamis- ja korvausvelvoite. Velvoitteesta on määrätty Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 83/2020, 22.6.2020 ja Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä nro 1533/2023, 28.11.2023. Keväällä 2024 tehtiin ilmakuvaus dronella Lamujoen ja Siikajoen rannoille Uljuan voimalaitoksen ja Ruukinkosken pohjapadon välisellä alueella. Ilmakuvauksen tarkoituksena oli selvittää rantasyöpymiä koko 70 kilometrin mittaisella jokijaksolla vertaamalla tuloksia aiempaan vuoden 2008 ilmakuvaukseen. Vertailukohtana käytettiin rantaviivan sijaintia. Koko 140 kilometrin mittaisen rantaviivan pituudesta vajaa puolet, noin 65 kilometriä, pystyttiin tulkitsemaan ilmakuvista, koska rantapuusto peitti näkymän osalla rannoista. Muutoksia rantaviivan sijainnissa havaittiin yhteensä noin 2,8 kilometrin matkalla. Noin puolet muutoksista oli selviä rantasyöpymiä, joissa maapinta-ala oli p

Työttömien määrässä vuodenajalle tyypillistä kausittaista laskua Pohjois-Pohjanmaalla25.6.2025 08:05:55 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli toukokuun lopussa noin 22 900 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 900 enemmän kuin vuosi sitten ja 1 000 vähemmän kuin huhtikuussa 2025. Kokoaikaisesti lomautettuja oli noin 1 700, mikä on 600 lomautettua vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä laskee tyypillisesti kesää kohti, kun monilla aloilla työntekijöitä tarvitaan kesä- ja syyskaudelle talvikautta enemmän. Merkittävä talouden kasvu ja avointen paikkojen lisäys on epätodennäköistä vielä lähitulevaisuudessa useiden viimeaikaisten talous- ja työmarkkinaennusteiden perusteella.

Valtion aluehallinnon palvelut Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jatkossa Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta19.6.2025 08:52:37 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Aluehallintovirastoista ja Valvirasta muodostetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle perustetaan Pohjois-Suomen elinvoimakeskus, jonka toimialat ovat elinkeinot ja osaaminen, maaseutu ja ympäristö sekä liikenne. Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikka tulee olemaan Oulussa, ja toinen toimipaikka on Kajaanissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye