Keski-Suomen ELY-keskus

Joukkoliikennehankintoja ja joukkoliikenteen kehittämistä ohjaava palvelutason määrittely vuosille 2025–2028 on valmistunut

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus on määrittänyt toimivalta-alueensa joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet vuosille 2025–2028. Palvelutasotavoitteet on laadittu vuorovaikutuksessa alueen kuntien sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Keski-Suomen liiton kanssa, ja työn aikana on myös käyty läpi nykyisten vuorojen kysyntää, ja arvioitu vuoroittain uusien hankintojen tarvetta. Palvelutasomääritys ohjaa osaltaan Keski-Suomen ELY-keskuksen joukkoliikenteen määrärahan käyttöä, sekä kuntien maankäytön ja palveluverkkojen suunnittelua, joukkoliikennehankintoja ja joukkoliikenteen kehittämistä.

Palvelutasomäärittely ohjaa joukkoliikennehankintoja.
Palvelutasomäärittely ohjaa joukkoliikennehankintoja. Saara Sonninen/Keski-Suomen ELY-keskus

Palvelutasosuunnittelussa tarkastellaan monia tekijöitä

Palvelutasosuunnittelun avulla muodostetaan näkemys joukkoliikennepalveluiden tarpeista. Suunnittelussa selvitetään, kuinka paljon ja minkä tasoista joukkoliikennettä kullekin yhteysvälille on perusteltua järjestää, ja millaiseksi palveluja pyritään kehittämään. Palvelutasomääritys koskee sekä markkinaehtoista että ELY-keskuksen sopimusliikenteenä järjestämää kuntakeskusten tai muiden merkittävien taajamien välistä, kuntarajat ylittävää liikennettä.

Joukkoliikenteen palvelutasomäärityksen tavoitteena on kuvata, millaista joukkoliikenteen palvelutasoa Keski-Suomen ELY-keskuksen toimivalta-alueella voidaan tavoitella. Määrityksessä on huomioitu asukkaiden liikkumistarpeet, valtion ja kuntien tavoitteet, markkinaehtoisen liikenteen tarjonta sekä Keski-Suomen ELY-keskuksen määrärahakehys.

”Palvelutason määrittelyssä tarkastellaan nykyistä liikennetarjontaa, yhteysvälien väestöpohjaa, pendelöintiä ja yhteysvälin potentiaalista käyttäjämäärää. Yksi työn tärkeä tavoite on saada ELY-keskuksen rajallinen rahoitus kohdennettua oikeudenmukaisesti”, kertoo joukkoliikenneasiantuntija Satu Pekkanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Palvelutasomääritys ohjaa määrärahojen käyttöä ja palveluverkkojen suunnittelua

Palvelutasomääritys ohjaa osaltaan jatkossa Keski-Suomen ELY-keskuksen joukkoliikenteen määrärahan käyttöä. Joukkoliikennepalveluja on tarkoitus hankkia määrärahakehyksen rajoissa yhdessä kuntien kanssa.

”Liikenteen hankinta edellyttää sitä, että sille löytyy riittävästi käyttäjiä, ja myös kuntien osallistumista rahoitukseen. ELY-keskus tukee liikenteen hankinnoillaan erityisesti toisen asteen opiskelijoiden ja työssäkäyvien liikkumista”, Pekkanen kertoo.

Tavoitteena on myös, että palvelutasomääritys ohjaa myös osaltaan kuntien maankäytön ja palveluverkkojen suunnittelua. Palveluja kannattaa ohjata joukkoliikenteen kannalta suotuisille alueille, jolloin kestävämmän liikennejärjestelmän kehittäminen on mahdollista.

Toimivalta-alueeseen kuuluu kuusitoista keskisuomalaista kuntaa – määritykset tehtiin vuorovaikutuksessa kuntien kanssa

Keski-Suomen ELY-keskus toimii EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisena tieliikenteen toimivaltaisena viranomaisena 16 kunnan alueella Keski-Suomessa. Toimivalta-alueeseen kuuluvat Joutsa, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen ja Viitasaari. Palvelutasomääritystä on tehty vuorovaikutuksessa kuntien kanssa.

”Työn alkuvaiheessa toteutettiin alueen kunnille kyselytutkimus, jossa kartoitettiin kuntien näkemyksiä palvelutason tarpeista. Lisäksi järjestimme virtuaalisen työpajan, jossa kunnilla oli mahdollisuus kommentoida alustavaa palvelutasoehdotusta ja esittää siihen muutoksia. Työpajassa keskusteltiin myös yhteistyökysymyksistä ja laadullisista tavoitteista”, Pekkanen summaa prosessin etenemistä.

Kuntien lisäksi prosessiin osallistuivat myös Keski-Suomen hyvinvointialue sekä Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen ELY-keskuksen toimivalta-alue pieneni 1.1.2024 alkaen, kun Hankasalmen, Petäjäveden ja Toivakan kunnat sekä Äänekosken kaupunki siirtyivät Jyväskylän toimivalta-alueeseen.

Valtion aluehallinnon uudistus saattaa vaikuttaa palvelutasomäärittelyjen aikajänteeseen

Nyt julkaistu palvelutasomäärittely on tehty lähtökohtaisesti vuosille 2025–2028. Vuoden 2026 alkuun ajoittuvat mahdolliset valtion aluehallinnon organisaatiomuutokset voivat kuitenkin aiheuttaa joitakin muutostarpeita palvelutasomäärittelyihin jo aiemmin.

Valtakunnallisessa valtion aluehallinnon uudistuksessa muodostetaan valtakunnallinen lupa- ja valvontavirasto sekä uudet alueelliset elinvoimakeskukset. Uusien virastojen myötä nykyisten ELY-keskusten toiminta päättyy.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ELY-keskusten joukkoliikennetehtävät siirtyvät uudistuksen myötä Traficomille, jossa niitä on tarkoitus jatkossakin hoitaa paikallisesti Traficomin alueellisista toimipisteistä käsin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Palvelutasomäärittely ohjaa joukkoliikennehankintoja.
Palvelutasomäärittely ohjaa joukkoliikennehankintoja.
Saara Sonninen/Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät Keski-Suomessa keväällä 202529.4.2025 09:21:01 EEST | Tiedote

Keski-Suomessa elinkeinoelämän lähiajan näkymät ovat maltilliset. Taustalla on epävarma kysyntään ja investointeihin heijasteleva geopoliittinen tilanne sekä kasvava työttömyys. Nämä näkyvät myös kuluttajien luottamuksessa, minkä odotetaan kuitenkin vahvistuvan vähitellen inflaation tasaantumisen, korkojen laskun ja reaalipalkkojen hienoisen nousun myötä. Osalla Keski-Suomen yrityksistä, erityisesti vientiyrityksillä, on valoa näkyvissä, mistä kertoo mm. tilauskirjojen täyttyminen. Vientimarkkinoiden löytymiseen olisikin hyvä panostaa, jotta muuttuviin suhdanteisiin saataisiin vakautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye