Erfarenhetsexpert inom missbruks- och beroendevården – ny service testas i Österbotten
Ett pilotprojekt har startat i Österbottens välfärdsområde, i vilket en erfarenhetsexpert arbetar som en del av teamet för rusmedels- och beroendevård. På det psykosociala centret i norra området testas en kamratstödsmottagning, där en erfarenhetsexpert finns tillgänglig en dag i veckan. Syftet är att stöda vården av personer med missbruksproblem och hjälpa deras närstående att förstå deras situation genom en annans erfarenhet.

Man kan träffa erfarenhetsexperten antingen på grund av sina egna beroendeproblem eller som anhörig till någon med missbruksproblem. När det gäller en kund som är i behov av beroendevård kommer en professionell först att bedöma om diskussioner med erfarenhetsexperten är ett bra stöd för kundens vårdstig. Närstående till personer med missbruksproblem kan hänvisas direkt till erfarenhetsexpertens mottagning.
Bara kunden och erfarenhetsexperten är närvarande på diskussionerna, som äger rum på det psykosociala centret på Skolgatan i Jakobstad. Det finns alltid professionella tillgängliga för att vid behov stöda erfarenhetsexperten. Samarbetet fungerar också åt andra hållet: de professionella kan konsultera erfarenhetsexperten och få ett kundperspektiv till sitt eget arbete.
"Bara någon som har varit med om samma sak kan förstå fullt ut hur det känns "
Carina Hautala, som deltar i pilotprojektet, är närvårdare och erfarenhetsexpert som avlagt Mielle rf:s utbildning. Hon har varit fri från beroende i fem år nu och har personlig erfarenhet av både att vara beroende själv och att vara närstående till en person med beroendeproblem.
– Min egen livsförändring gav mig en stark tro på att det är möjligt att bli fri från beroendet. Jag skulle själv ha behövt ett samtal med någon som redan hade upplevt samma sak. Nu vill jag vara den personen för någon annan, säger Carina.
Reaktionerna har varit positiva – nya tider har bokats med glädje och det är tydligt att det varit efterlängtat att kunna ha förtroliga samtal med en erfarenhetsexpert. Carina säger att för många är det lättare med personliga samtal än att till exempel delta i en kamratstödsgrupp, särskilt på en liten ort. För närstående till personer med missbruksproblem har erfarenhetsexpertens mottagning varit ett välkommet framsteg i utbudet av tjänster.
Diskussionerna med erfarenhetsexperten registreras inte i klient- och patientdatasystemet. Erfarenhetsexperten har inte heller tillgång till patientjournalerna för de som kommer till mottagningen, utan kunden berättar där så mycket eller litet hen vill om sin situation.
– Det handlar om bemötande, jämlik dialog och hopp. Bara någon som har varit med om samma sak kan förstå fullt ut hur det känns, säger Carina.
Erfarenhetsexperten har tystnadsplikt och diskussionerna är konfidentiella. Endast antalet besök och kundnöjdheten registreras.
Kunden träffar erfarenhetsexperten vanligtvis 1–3 gånger, och varje möte tar högst en timme. För närvarande är mottagningen tillgänglig för kunder och anhöriga inom norra områdets team för rusmedels- och beroendevård. Tidsbeställning görs via kundrådgivningen vid det psykosociala centret i norra området.
Modellen för erfarenhetsexpertens mottagning utvecklas för att kunna utökas till andra tjänster
Pilotprojektet på det psykosociala centret i norra området kommer att pågå i minst sex månader, med målet att skapa en modell för erfarenhetsexpertens mottagning som kan användas även inom andra tjänster. De professionella har välkomnat erfarenhetsexperten med glädje.
– Erfarenhetsexperten har blivit en del av vårt mångprofessionella team. Samarbetet har börjat bra och de professionella känner att de kan be Carina om en synvinkel på vilket ämne de än behöver, säger Tina Silvennoinen som leder beroendeteamet.
Pilotprojektet har beretts inom ramen för välfärdsområdets EU-finansierade projekt Prima Botnia, som fokuserar särskilt på att förbättra tillgången till vård och service för utsatta personer. Projektet kommer att fortsätta sitt utvecklingsarbete fram till slutet av året, vilket gör det möjligt att förlänga och utöka pilotprojektet vid behov.
– Vi hoppas kunna visa hur effektiv tjänsten är och etablera kamratstödsmottagning som en del av de tjänster som erbjuds i välfärdsområdet, säger projektchefen Sonja Kotala.
Nyckelord
Kontakter
Tina Silvennoinenserviceansvarig
Tel:040 805 1555tina.silvennoinen@ovph.fiSonja Kotalaprojektchef
Tel:040 568 6376sonja.kotala@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Bilder

Länkar
Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.
Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.

Andra språk
Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
I höst kan du få vård även på andra social- och hälsocentraler5.5.2025 11:42:17 EEST | Pressmeddelande
Invånarna i Österbotten kan senast från den 1 september 2025 få sin kortvariga vård på vilken skötar- eller läkarmottagning som helst i välfärdsområdet. I och med ändringen kan invånarna få sin vård snabbare i situationer när väntetiden till den egna välfärdsstationen eller den egna social- och hälsocentralen är lång. Ändringen påverkar inte behandlingen av långtidssjukdomar eller mödra- och barnrådgivningstjänster där kontinuiteten i vården är viktig. I fråga om dessa tjänster kommer invånarna i fortsättningen att kunna byta verksamhetsställe med sex månaders mellanrum.
Syksyllä voit saada hoitoa myös muissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa5.5.2025 11:42:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan asukkailla on viimeistään 1.9.2025 alkaen mahdollisuus saada lyhytaikainen hoito miltä tahansa hyvinvointialueen hoitajan tai lääkärin vastaanotolta. Tämä nopeuttaa hoitoon pääsyä, jos jono omalla hyvinvointiasemalla tai sosiaali- ja terveyskeskuksessa on pitkä. Muutos ei koske pitkäaikaissairauksien hoitoa eikä äitiys- ja lastenneuvolaa, joissa jatkuva hoitosuhde on tärkeä. Näissä palveluissa toimipistettä voi jatkossa vaihtaa kuuden kuukauden välein.
Hyrorna för boendeservicen harmoniseras – hyran för en del klienter höjs30.4.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
På måndagen den 5 maj tar välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde ställning till ett förslag om en ändring av hyrorna och hyresprinciperna för boendeenheterna. Avsikten är att förenhetliga hyrorna och hyresavtalen i välfärdsområdet. För närvarande fastställs klienternas hyror på olika sätt, vilket har lett till att det finns stora variationer i hyrorna mellan de olika boendeenheterna. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti.
Asumispalveluiden vuokria harmonisoidaan – osan asiakkaista vuokraan korotus30.4.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Aluehallitus käsittelee maanantaina 5.5. kokouksessaan Pohjanmaan hyvinvointialueen asumisyksiköiden vuokrien ja vuokrausperusteiden muutoksia. Esityksen taustalla on yhtenäistää vuokrat ja vuokrasopimukset. Tällä hetkellä asiakkaiden vuokrat ovat määräytyneet eri tavoin ja vuokrien suuruudessa on ollut suuriakin eroja asumisyksiköiden välillä. Muutokset astuisivat voimaan 1.8.
Nya chattjänster gör det lättare att ta kontakt29.4.2025 10:13:13 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdet har öppnat chattkanaler för växeln, rehabiliteringen och socialvården. Chattarna är öppna för hela områdets befolkning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum