Lakimuutokset voimaan elokuussa: kouluille yhtenäiset säännöt puhelinten käyttöön
Perusopetuslakiin tehdyt muutokset puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käytön rajoittamisesta tulevat voimaan 1.8.2025. Lakimuutokset yhtenäistävät perusopetuksen koulujen sääntöjä laitteiden käytöstä oppitunneilla. Opetushallitus suosittelee rajoituksia myös muun koulupäivän ajaksi.
Eduskunta on 29.4.2025 hyväksynyt puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttöä perusopetuksen oppituntien aikana koskevat lakimuutokset. Laki vaatii vielä presidentin vahvistamisen. Uudistunut perusopetuslaki tulee voimaan 1.8.2025.
Ensi lukuvuodesta alkaen perusopetuksen oppilaat eivät saa käyttää puhelinta, tablettia, kannettavaa tietokonetta, kuulokkeita, kellopuhelinta tai älykelloa koulun oppitunneilla muuten kuin oppimiseen opettajan antamalla luvalla. Mobiililaitetta voi käyttää opettajan tai rehtorin luvalla myös oppimisen apuvälineenä tai terveydellisistä syistä, esimerkiksi diabeetikot verensokerin seurantaan.
Koulun järjestyssäännöissä on voitu kieltää puhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö oppituntien aikana jo ennen lakiuudistustakin: laki kuitenkin yhtenäistää säännöt kaikissa kouluissa.
Järjestyssääntöihin määräys laitteiden käytöstä ja säilytyksestä
Aikaisemmasta poiketen järjestyssäännöissä täytyy jatkossa määrätä myös siitä, missä oppilaan mobiililaitteet säilytetään oppituntien aikana, sekä laitteiden käytöstä ja säilytyksestä muuna kouluaikana, kuten välitunneilla, luokasta toiseen siirryttäessä tai ruokailussa.
Laitteiden säilytyspaikkana voi olla esimerkiksi puhelinparkki, oppilaan reppu tai hänen lukollinen kaappinsa.
Myös jatkossa digitaaliset laitteet ja palvelut ovat osa perusteiden mukaista oppimisympäristöä kaikissa oppiaineissa. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan opettaja vastaa digitaalisten laitteiden pedagogisesti tavoitteellisesta ja tarkoituksenmukaisesta käytöstä. Opettaja siis päättää, milloin ja miten laitteita oppitunneilla käytetään. Oppitunneilla käytetään koulun laitteita eli lähtökohtaisesti esimerkiksi oppilaan omaa puhelinta ei tehtävien teossa tarvita.
Opetushallitus suosittelee puhelimen käytön rajoittamista lakia laajemmin
Opetushallituksessa suosittelemme, että koulut rajoittaisivat järjestyssäännöissään oppilaiden puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttöä oppituntien lisäksi myös opetuksettomana aikana.
Suosituksemme on, että laitteiden käyttöä rajoitetaan tai niiden käyttö kielletään kokonaan esimerkiksi välitunneilla sekä siirtymisten aikana. Ruokailun osalta suosittelemme kieltämään laitteiden käytön kokonaan. Opetuksen järjestäjät päättävät näistä kysymyksistä laatiessaan järjestyssääntöjään. Suositus koskee myös esiopetusta ja sitä täydentävää varhaiskasvatusta.
Lisäksi suosittelemme, että lasten puhelimet pysyvät esimerkiksi repuissa myös aamu- ja iltapäivätoiminnan, kerhojen ja Harrastamisen Suomen malliin liittyvän toiminnan aikana. Puhelinta saisi käyttää vain henkilöstön luvalla. Tästä määrätään toiminnan järjestäjien omissa säännöissä.
– Lakimuutosten tavoitteena on, että puhelimen häiritsevää käyttöä rajoittavat järjestyssäännöt tuovat oppitunneille työrauhaa sekä edistävät oppilaiden oppimista ja siihen keskittymistä. Rajoitusten ulottaminen koko koulupäivän ja myös sen jälkeisen toiminnan ajaksi vapauttaa aikaa muulle aktiivisemmalle tekemiselle. Se voi osaltaan tukea oppilaiden innostumista liikunnallisesta elämäntavasta. Myös esimerkiksi hyvien ruokailutapojen ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelulle kasvokkain vapautuu aikaa, sanoo yksikön päällikkö, juristi Laura Francke.
Järjestyssäännöt täytyy päivittää lain voimaan tuloon mennessä
Perusopetuksen koulujen täytyy päivittää järjestyssääntönsä muutosten mukaisiksi lain voimaan tuloon mennessä: tämä täytyy tehdä yhdessä oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Paikallisia opetussuunnitelmia ei kuitenkaan tarvitse päivittää.
Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan päivitetyt versiot järjestyssääntöohjeesta ja mobiililaiteoppaasta. Koulujen tukimateriaaleihin sisältyvät myös usein kysytyt kysymykset sekä huoneentaulu vanhemmille viestimiseen. Avaamme lakiuudistuksen sisältöä ja vaikutuksia järjestyssääntöihin myös 6.5.2025 kouluille järjestettävällä webinaarilla.
Myös lukiot ja ammatilliset oppilaitokset voivat rajoittaa puhelimen käyttöä järjestyssäännöissään
Lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta koskevassa lainsäädännössä ei ole säännöksiä puhelinten ja mobiililaitteiden kiellosta, käytöstä tai säilytyksestä.
Oppilaitokset voivat kuitenkin järjestyssäännöissään määrätä, että puhelinten tai muiden mobiililaitteiden häiritsevä käyttö opetuksen aikana on kiellettyä ja että omat laitteet on pidettävä häiriöttömässä tilassa esimerkiksi repussa. Laitteiden käyttöä välitunneilla ja muuna opetuksen ulkopuolelle jäävänä aikana voidaan rajoittaa, mutta ei kieltää kokonaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
yksikön päällikkö, juristi Laura Francke, laura.francke@oph.fi, puh. 029 5331303
Linkit
Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15.
- puh. 0295 331 703 media@oph.fi
- Opetushallituksen verkkopalvelu: Medialle
- Tietosuojaseloste
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
72 320 fick studieplats i den gemensamma ansökan till utbildning efter grundläggande utbildning12.6.2025 10:05:00 EEST | Pressmeddelande
Antagningarna i den gemensamma ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning har nu genomförts: 72 320 sökande fick studieplats. Det fanns sammanlagt 81 620 sökande, varav 89 % kunde godkännas.
72 320 sai opiskelupaikan perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa12.6.2025 10:05:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun opiskelijavalinnat on tehty: opiskelupaikan sai 72 320 hakijaa. Hakijoita oli kaikkiaan 81 620, joista hyväksytyksi tuli 89 %.
8 650 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta30.5.2025 09:42:51 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli 26 100 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 33 %. Haettavana olivat korkeakoulujen syksyllä alkavat vieraskieliset koulutuksen ja Taideyliopiston koulutusohjelmat. Opiskelupaikoista oli nyt vähemmän kilpailua, sillä hakijoiden määrä puolittui viimevuotisesta. Erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrä väheni käyttöön otetun hakemusmaksun takia.
8 650 sökande fick en studieplats vid högskolornas utbildningar på främmande språk och vid Konstuniversitetet30.5.2025 09:41:50 EEST | Pressmeddelande
I vårens första gemensamma ansökan till högskolorna deltog 26 100 sökande, varav 33 procent fick en studieplats. Högskolornas utbildningar på främmande språk som inleds på hösten och Konstuniversitetets utbildningsprogram kunde sökas i denna omgång. Konkurrensen om studieplatserna var nu mindre, eftersom antalet sökande halverades jämfört med fjolåret. Särskilt antalet internationella sökande minskade på grund av att en ansökningsavgift tagits i bruk.
Ungefär 63 000 unga går ut grundskolan i vår27.5.2025 11:45:00 EEST | Pressmeddelande
Cirka 63 000 elever i årskurs 9 slutför sin grundläggande utbildning vid läsårets slut. Drygt 25 000 nya studenter utexamineras. Det slutliga antalet utexaminerade inom yrkesutbildningen står klart i början av juli.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme