Mielenterveyspooli: Vaikka lasten ja nuorten terapiatakuu on askel kohti parempaa, se ei vielä riitä
Parempaan mielenterveyshoitoon pääsyn lisäksi tarvitaan mielenterveyden edistämisen toimia ja matalan kynnyksen tukea. Terapiatakuu tarvitaan koko väestölle.

Lasten ja nuorten terapiatakuu astuu voimaan 1. toukokuuta. Se on tervetullut askel kohti koko väestön terapiatakuuta, joka on Mielenterveyspoolin pitkäaikainen tavoite.
Petteri Orpon hallituksen esittämällä mallilla tarkoitus on vahvistaa alle 23-vuotiaiden lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden ehkäisyä, hoitoa ja tukea sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Terapiatakuun toteutumista on seurattava ja arvioitava
Lasten ja nuorten terapiatakuun toimivuutta on seurattava tarkasti. On tärkeää, että hyvinvointialueet vastaavat lasten ja nuorten hoidon tarpeeseen monipuolisella ja joustavalla menetelmävalikoimalla. Arvioinnissa tarvitaan tietoa paitsi yhdenvertaisuuden toteutumisesta, myös lasten, nuorten ja perheiden kokemuksista sekä siitä, milloin lapset ja nuoret jäävät terapiatakuun ulkopuolelle.
Vaikka oikea-aikaiseen ja tarpeenmukaiseen mielenterveyshoitoon pääsy on yksi nuorten tukemisen avainkeinoista, se ei yksin riitä nuorten mielenterveyskriisin ratkaisuksi.
Mielenterveyden heikko tilanne Suomessa edellyttää monimuotoisia toimia. Nuorten mielenterveyskriisissä ja koko väestön psyykkisen kuormittuneisuuden vähentämisessä tarvitaan myös ennalta ehkäisevää matalan kynnyksen ammattilais- ja vertaistukea.
Järjestöleikkaukset ovat ristiriidassa mielenterveyden edistämisen kanssa
Valtioneuvosto hyväksyi joulukuussa 2024 hallitusohjelmaan perustuvan periaatepäätöksen mielenterveyden edistämisestä. Se korostaa laajan yhteistyön ja poikkihallinnollisuuden välttämättömyyttä sekä kansalaisjärjestöjen roolia.
Hallitus tiedotti sosiaali- ja terveysjärjestöjen 10 miljoonan euron lisäleikkauksista kehysriihen päätteeksi 23. huhtikuuta. Järjestöavustusten leikkaaminen yhteensä 140 miljoonalla eurolla hallituskauden aikana on ristiriidassa mielenterveyden edistämisen tavoitteen kanssa. Leikkaukset vaikuttavat myös lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin.
Yhteistä työtä hyvinvoinnin hyväksi ja ongelmien ennaltaehkäisemiseksi tulee vahvistaa, ei heikentää. Nyt heikentynyt mielenterveys maksaa yhteiskunnalle vähintään 11 miljardia euroa vuodessa.
Kaikenikäiset tarvitsevat ripeän pääsyn vaikuttavaan mielenterveyshoitoon. Tämä ehkäisee mielenterveysongelmien pahenemista sekä sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä.
Mielenterveyspooli ehdottaa, että hallitus alkaa valmistella terapiatakuun laajentamista koko väestölle. Lisäksi tulee turvata riittävät resurssit mielenterveyden edistämiselle, ongelmien ennaltaehkäisylle ja matalan kynnyksen tuelle, jota kansalaisjärjestötkin tarjoavat.
Yhteyshenkilöt
Aija SaloPääsihteeri, Mielenterveyspooli
Puh:040 620 9515aija.salo@mielenterveyspooli.fiSari Aalto-MatturiPuheenjohtaja, Mielenterveyspooli
Puh:0400 508 234sari.aalto-matturi@mieli.fiKuvat

Linkit
Mielenterveyspooli on 37 mielenterveystoimijan verkosto, joka vaikuttaa yhteiskunnassa paremman mielenterveyden puolesta.
Mielenterveyspooli käynnisti vuonna 2019 Terapiatakuu-kansalaisaloitteen nopean tarpeenmukaiseen ja vaikuttavaan mielenterveyshoitoon pääsyn puolesta. Aloite eteni eduskuntaan. Kansalaisaloitteen käsittelyssä eduskunta päätti, että terapiatakuu tulisi yhdistää hoitotakuuseen. Hoitotakuun säätämisessä psykososiaalisen tuen muodot rajattiin kuitenkin ulkopuolelle.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään25.4.2025 00:00:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
MEDIAKUTSU: Tervetuloa keskusteluun mielenterveysoikeuksista Pikkuparlamenttiin 12.3. kello 10.3011.3.2025 00:00:00 EET | Kutsu
Mielenterveysoikeudet eli mielenterveyteen liittyvät ihmis- ja perusoikeudet ovat ajankohtainen teema. Mielenterveyden häiriöitä kohtaavien ihmisten sekä heidän omaistensa mielenterveysoikeuksien toteutumisessa on parantamisen varaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme