Raskaudenaikainen rokottaminen hinkuyskää vastaan lisää vauvaa suojaavien vasta-aineiden määrää ja laatua
Turun yliopiston tutkijat olivat mukana tutkimuksessa jossa todettiin, että hinkuyskärokotteen antaminen naisille raskauden aikana lisää vasta-aineita, jotka suojaavat vastasyntynyttä hinkuyskältä. Suoja on tärkeä lapsen ensimmäisille elinkuukausille, jolloin hän on vielä liian pieni saamaan omaa rokotettaan. Äidin saama rokote vaimentaa lapsen perusrokotteista saamaa immuunivastetta, mutta suoja hinkuyskää vastaan pysyy.

Satunnaistettu, kontrolloitu ja kaksoissokkoutettu vaiheen 4 tutkimus toteutettiin Gambiassa. Siinä arvioitiin ensimmäistä kertaa, miten äidin raskaudenaikainen hinkuyskärokotus vaikuttaa vauvan myöhemmin saaman soluttoman tai solullisen perusrokotteen tehoon. Tulokset on julkaistu The Lancet Infectious Diseases -lehdessä.
Maailmassa käytetään tällä hetkellä kahta erilaista hinkuyskärokotetta: kokosolurokotteita, jotka sisältävät tapettuja kokonaisia bakteereja (solullinen) sekä soluttomia rokotteita. Soluttomat rokotteet sisältävät 1-5 puhdistettua bakteeriantigeeniä.
Imeväisten rokotuksissa kokosolurokotteita käytetään matalan tai keskitulotason maissa, kun taas soluttomia rokotteita käytetään eniten korkean tulotason maissa. Nuorten ja aikuisten hinkuyskän tehosterokotteet ovat aina soluttomia rokotteita.
Hinkuyskä on tehnyt paluun
Hinkuyskä on erittäin helposti tarttuva hengitystieinfektio, jonka aiheuttaa Bordetella pertussis -bakteeri. Laajasta rokottamisesta huolimatta tauti on jälleen yleistynyt. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan maailmassa esiintyy vuosittain noin 16 miljoonaa hinkuyskätapausta ja noin 195 000 hinkuyskästä johtuvaa kuolemaa lapsilla.
Covid-19 pandemian jälkeen hinkuyskä on tehnyt näyttävän paluun Euroopassa ja monilla muilla alueilla maailmassa. Suomessa ilmoitettiin vuonna 2024 yhteensä 2 795 laboratoriovarmennettua hinkuyskätapausta, mikä on korkein määrä sitten vuoden 1995.
Hinkuyskän esiintyvyys ja kuolleisuus ovat korkeinta imeväisillä ja varsinkin niillä vauvoilla, jotka ovat liian nuoria rokotettaviksi. Siksi raskauden aikaista rokottamista on suositeltu turvaamaan imeväisten elämän alkua. Vielä syntymätön vauva saa suojaa niin sanotun passiivisen immunisaation kautta, kun äidin vasta-aineet siirtyvät istukan kautta sikiöön. Raskauden aikaiset rokotukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi, ja valtaosa Euroopan maista on ottanut ne käyttöön.
Vaimentumista tapahtuu, mutta suoja pysyy yllä
Tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että äidin rokottaminen raskausaikana voi heikentää imeväisten perusrokotuksen vasta-ainetuotantoa. Ilmiötä kutsutaan nimellä "vaimentuminen" (engl. blunting). Vaimentumista on havaittu IgG-vasta-ainepitoisuuksissa useita hinkuyskärokotteen antigeenejä kohtaan. Vaimentumisen lyhyt- ja pitkäaikaiset vaikutukset ovat kuitenkin edelleen epäselviä.
Gambiassa tehdyn tutkimuksen tulokset osoittivat, että hinkuyskärokotteen antaminen naisille raskauden aikana oli turvallista. Rokotus myös lisäsi imeväisten hinkuyskää vastaan muodostuvien vasta-aineiden määrää ja laatua. Vaikka äidin rokottamisella nähtiin tässäkin tutkimuksessa selkeä vaikutus vauvan perusrokotteiden vaimeampaan immuunivasteeseen, hinkuyskäspesifisten vasta-aineiden laatu ja muistisoluvasteet kuitenkin säilyivät.
Turun yliopistosta tutkimukseen ovat osallistuneet professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Qiushui He, projektitutkija Alex-Mikael Barkoff ja professori Jussi Mertsola.
Käytössä Turussa kehitetyt vasta-ainetestit
Turun hinkuyskätutkimusryhmällä on pitkä kokemus erilaisista hinkuyskäaiheisista tutkimuksista, joista yhdessä on tarkasteltu raskaudenaikaisen rokottamisen pitkäaikaisvaikutuksia lapsuusiän immuunipuolustuksen kehittymiseen. Ryhmä on lisäksi kehittänyt useita testejä hinkuyskää vastaan muodostuvien vasta-aineiden määrän ja laadun mittaamiseksi.
– On tärkeää, että olemme osallistuneet tähän kansainväliseen tutkimukseen ja olleet mukana sen suunnittelussa ja toteutuksessa. Olen iloinen nähdessäni, että Turussa kehitetyt funktionaaliset vasta-ainetestit ovat käytössä maailmanlaajuisissa rokotetutkimuksissa, sanoo professori Qiushui He. Hän johtaa Suomen kurkkumätä- ja hinkuyskäreferenssilaboratoriota sekä Euroopan kurkkumätä- ja hinkuyskäreferenssilaboratoriota (EURL-PH-DIPE).
InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen lippulaivahanke. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot. InFLAMES on osa Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Qiushui HeProfessoriBiolääketieteen laitos, Turun yliopisto, InFLAMES lippulaiva
Puh:+358 50 472 2255qiushui.he@utu.fiAlex-Mikael BarkoffProjektitutkijaBiolääketieteen laitos, Turun yliopisto
ambark@utu.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Antibioottiresistenssi ennustaa korkeampaa kuolleisuutta 17 vuoden seurannassa – ruokavalio ja sukupuoli yhteydessä15.7.2025 10:44:21 EEST | Tiedote
Turun yliopiston johtamassa väestötutkimuksessa selvitettiin antibioottiresistenssin yleisyyteen kytkeytyviä tekijöitä. Antibioottien käytön lisäksi suurempaa resistenssikuormaa ennustivat ruokavalio, sukupuoli, asuinpaikka, tulotaso ja tietyt suolistobakteerit. Suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuusriskiin seurannan aikana.
Alkava Alzheimerin tauti voi näkyä aivoissa jo keski-iässä14.7.2025 09:55:54 EEST | Tiedote
Kansallinen väestötutkimus osoittaa, että Alzheimerin tautiin liittyvät merkit voivat näkyä aivoissa jo keski-iässä. Tulevaisuudessa verinäytteestä määritettävät Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet voisivat mahdollistaa taudin varhaisemman toteamisen. Tällöin ennaltaehkäisevä hoito osattaisiin kohdentaa oikeille henkilöille taudin ollessa vielä lievä.
Koivun siitepölykausi oli Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen pitkä10.7.2025 11:09:15 EEST | Tiedote
Koivun siitepölykautta kesti maaliskuun lopulta heinäkuun alkuun. Syynä kauden venymiseen olivat varhaiset siitepölykulkeumat etelämpää Euroopasta sekä viileän kevään johdosta pitkittynyt paikallinen kukinta. Lisäksi siitepölyä kantautui Norjan ja Ruotsin vuorilta vielä keskellä kesää. Kukinta oli hieman runsaampaa kuin keskivertovuonna.
Raskauden aikainen suoliston mikrobisto on yhteydessä äidin masennus- ja ahdistusoireisiin8.7.2025 10:39:36 EEST | Tiedote
Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus raskauden aikana verrattuna naisiin, joilla oireita ei ollut tai oireet olivat lieviä.
Maukkaampia ja kestävämpiä mansikoita – tuore tutkimus kartoittaa aihioita tulevaisuuden mansikkalajikkeiksi2.7.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin uusien mansikkaristeytysten koostumusta ja aistittavia ominaisuuksia. Risteytyksillä puutarhamansikkaan pyritään palauttamaan kestävyyttä ja kiinnostavia makuja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme