Poliisin ja ensihoidon työnjako aggressiivisten asiakkaiden hoidossa on turvallinen
Alle puoli prosenttia ensihoidon potilaista siirretään poliisin vastuulle. Näiden potilaiden luovuttaminen poliisille on potilasturvallisuudeltaan verrattavissa niihin tilanteisiin, joissa potilasta ei kuljeteta päivystykseen lainkaan.

”Ensihoitohenkilöstö kohtaa usein potilaita, jotka käyttäytyvät aggressiivisesti tai joita epäillään vakavasta rikoksesta. Asiakkaan väkivaltainen käytös johtuu usein alkoholin tai huumeiden käytöstä”, kertoo tutkija, tehohoidon ja anestesiologian erikoislääkäri Kari Heinonen HUSista.
Jos väkivaltainen potilas ei tarvitse kiireellistä hoitoa, siirtää ensihoito hänet poliisin asiakkaaksi. Tämä on turvallisinta potilaalle itselleen, muille potilaille sekä hoitohenkilöstölle.
Tämän käytännön turvallisuudesta ei kuitenkaan ole saatavilla aiempaa kattavaa tutkimustietoa. Siksi HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan ensihoidossa toteutettiin yhdeksän vuoden tapahtumat kattava rekisteritutkimus.
”Selvitimme ensihoidon poliisille luovuttamien potilaiden uudet ensihoitotehtävät, siirtotarpeen sairaalaan sekä kuolleisuuden kahden vuorokauden seuranta-aikana Helsingissä yhdeksän vuoden ajalta”, kertoo ensihoidon linjajohtaja, ylilääkäri Markku Kuisma.
Seuranta-aikana kaikista ensihoidon 620 751 potilaasta 0,46 prosenttia luovutettiin poliisille. Näiden tutkimuksessa tarkasteltujen 2184 potilaan keski-ikä oli 44 vuotta ja 78 prosenttia heistä oli miehiä. Tutkimuksessa tarkastelluista potilaista 80 prosenttia oli alkoholin vaikutuksen alaisena. Ensihoitoa tarvittiin uudelleen potilaiden arviointiin tai hoitoon 192 kertaa. Näistä potilaista 126 kuljettiin päivystykseen ja vain kaksi heistä kiireellisenä.
Suurin osa uusista ensihoidon tehtävistä ilmaantui vasta sen jälkeen, kun poliisi oli jo päästänyt asiakkaan vapaaksi ja usein uuden ensihoitotehtävän syy oli eri kuin alkuperäisen tehtävän. Kolme potilaista menehtyi. Asiakkaat kuolivat poliisin tiloissa.
Sekä suomalaisen että kansainvälisen vertailutiedon perusteella tiettyjen ensihoidon potilaiden luovuttaminen poliisille on potilasturvallisuudeltaan verrattavissa niihin tilanteisiin, joissa potilasta ei kuljeteta päivystykseen lainkaan. Ensihoitajat pystyvät tekemään nämä päätökset pääsääntöisesti itsenäisesti, eikä lääkärin konsultointi näytä lisäävän päätöksenteon turvallisuutta.
”Mahdollisten kuolemien ehkäisemisessä keskeistä on saada käsitys nautitun alkoholin ja huumeiden määrästä ja ottoajankohdasta, jolloin voidaan arvioida, milloin aineiden huippupitoisuus verenkierrossa saavutetaan. Toinen merkittävä ehkäisykeino on putkaan sijoitettujen asiakkaiden tilan säännöllinen tarkistaminen”, Heinonen sanoo.
Linkki tutkimusartikkeliin: Patients discharged to police custody after paramedic evaluation: an observational cohort study
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Yhteyshenkilöt
Kari Heinonentutkija, LL
Puh:050 428 7828Markku Kuismalinjajohtaja, dosentti
Puh:0504270210Kuvat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme