Suomen talvien kylmät jaksot leudontuvat
Mennyt talvi oli Suomessa sangen leuto, eikä meillä tämän vuosituhannen puolella ole koettu ainuttakaan todella ankaraa pakkastalvea. Ilmastomallien tulosten perusteella kehitys jatkuu samaan suuntaan tulevaisuudessakin: kylmät päivät vähentyvät ja talvien kovimmat pakkasjaksot käyvät vähitellen entistä lievemmiksi.
International Journal of Climatology -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 25 ilmastonmuutosmallin tulosten perusteella, miten kylmien päivien ja ankarien pakkasjaksojen esiintyminen muuttuu tulevaisuudessa Keski- ja Pohjois-Euroopassa.
Tutkimuksessa "kylmäksi" määriteltiin sellainen päivä, jona vuorokauden keskilämpötila on jäänyt alhaisemmaksi kuin vuosina 1961–2000 joulu-helmikuussa yhtenä päivänä kymmenestä.
Talvisen kylmyyden esiintymistä tutkittiin tilanteessa, jossa maapallon keskilämpötila olisi noussut kahdella asteella teollistumista edeltävään aikaan verrattuna. Mikäli kasvihuonekaasujen päästöjä ei hillitä tehokkaasti, noin lämmintä voisi olla jo vuosisadan keskivaiheilla.
Kylmiä päiviä on tulevaisuudessa yhä harvemmin
1900-luvun lopulla vallinneessa ilmastossa kylmiä päiviä oli talven aikana keskimäärin reilut yhdeksän kappaletta. Mikäli maapallon annetaan lämmetä kahdella asteella teollistumista edeltävään aikaan verrattuna, tällaisia päiviä esiintyisi enää keskimäärin kaksi talvessa.
Samalla sellainen ankarahko usean päivän pakkasjakso, jollaisia esiintyi 1900-luvun lopun ilmastossa kerran neljässä vuodessa, koettaisiin enää keskimäärin kerran 20 vuodessa.
Kerran sadassa vuodessa havaittujen äärimmäisen kylmien jaksojen esiintyminen vähenisi suhteessa vieläkin enemmän, eli niiden vuotuinen todennäköisyys putoaisi alle 0,1 prosenttiin.
Pakkasten leudontumisesta on sekä etua että haittaa
Pakkasten leudontuminen helpottaa sydänsairauksista kärsivien ihmisten elämää ja vähentää lämmön kulutusta rakennuksissa. Toisaalta puun korjuu metsistä vaikeutuu, kun routa ei enää lujita maaperää yhtä tehokkaasti kuin ennen. Lisäksi monet tuhohyönteiset ja luontoomme kuulumattomat vieraslajit selviävät leudontuvien talvien yli entistä helpommalla.
Työ on saanut rahoitusta Suomen Akatemialta, Lähi-Tapiola-vakuutusyhtiöltä ja Valtion ydinjätehuoltorahastolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Kimmo Ruosteenoja, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 4128, kimmo.ruosteenoja@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Huhtikuun säässä hetkittäin kesäistä lämpöä2.5.2025 10:52:38 EEST | Tiedote
Lämpötilat kohosivat huhtikuussa kesäisiin lukemiin kahdessa lämpöaallossa, mutta niiden vastapainoksi välissä oli aina selvästi koleampaa.
Vappuna ei vältytä sateilta, mutta poutaisiakin hetkiä on28.4.2025 13:28:12 EEST | Tiedote
Vappuna on syytä varautua sateisiin lähinnä maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötila kohoaa ylimmillään noin kymmeneen asteeseen.
Kesä 2024 oli Lapissa lämpimin 2 000 vuoteen28.4.2025 09:57:58 EEST | Tiedote
Epäsuorat lämpötilahavainnot puiden vuosilustoista kertovat viime kesän olleen lämpimin Lapissa nykyisen ajanlaskumme aikana. Lapin kesäilmasto on siirtymässä historiallisen, luontaisen vaihteluvälinsä ulkopuolelle.
Summer 2024 in Lapland was the warmest in 2,000 years28.4.2025 09:57:58 EEST | Press release
Temperature reconstructions from tree-ring records indicate that last summer was the warmest in Lapland over the Common Era. The summer climate in Lapland is moving beyond its historical range of natural variability.
Uusi verkkosivusto näyttää, kuinka linnut ja hyönteiset liikkuvat Suomen yllä24.4.2025 09:45:05 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen uusi verkkosivusto tarjoaa reaaliaikaisia tietoja ja ennusteita lintujen ja hyönteisten liikkeistä ilmassa. Sivusto on tarkoitettu sekä ammattilaisille että luontoharrastajille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme