WC-pytyt valtaavat Kansalaistorin – HSY:n Haitalliset aineet -projekti huipentuu tapahtumaan 7.5.2025
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää 7.5.2025 klo 11–19 Kansalaistorilla Pytyllä on asiaa -tapahtuman. Tempauksessa kymmenistä WC-pytyistä rakennettu Itämeren portit -teos herättelee keskustelua arjen kemikaalikuormasta. Tapahtuman tavoitteena on lisätä asukkaiden ymmärrystä haitallisista aineista ja innostaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja omassa arjessaan.

Haitallisiksi aineiksi kutsutaan kemikaaleja ja muita aineita, jotka aiheuttavat riskin ihmisten tai eliöiden hyvinvoinnille. HSY käynnisti lokakuussa 2024 Haitalliset aineet – Arjen valintojen vaikutus Itämeren tilaan -projektin. Projektin tavoitteena on ollut lisätä pääkaupunkiseudun asukkaiden, erityisesti nuorten, ymmärrystä haitallisista aineista, ehkäistä niiden päätymistä ympäristöön ja motivoida asukkaita ympäristöystävälliseen toimintaan. Projekti huipentuu tänään 7.5. klo 11–19 järjestettävään kaikille avoimeen tilaisuuteen Kansalaistorilla.
Tapahtuma nostaa esiin arjen valintojen vaikutuksia ympäristöön
Tapahtuman keskipisteenä on näyttävä Itämeren portit -teos, joka koostuu kymmenistä wc-pytyistä ja tuo esiin kodin tuotteissa ja tavaroissa esiintyviä haitallisia aineita. Haitallisten kemikaalien pääsy Itämereen on meidän yhteinen asia, sillä kodeissamme on Itämeren portti eli viemäri, jonka kautta haitalliset aineet voivat kulkeutua vesistöihin.
Paikan päällä tapahtumassa HSY:n asiantuntijat sekä Joutsenmerkin ja EU-ympäristömerkin asiantuntija tarjoavat tietoa arjen kemikaalikuorman keventämisestä.
– Jokainen voi vähentää omaa kemikaalikuormaansa kiinnittämällä huomiota ostokäyttäytymiseensä ja kyseenalaistamalla sen, ovatko kaikki tuotteet todella tarpeellisia. Joskus tuote on kuitenkin hankittava, ja silloin on hyvä minimoida sen haitallisuus ympäristölle esimerkiksi suosimalla ympäristömerkittyjä tuotteita, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.
Kansalaistorilla on koko tapahtuman ajan HSY:n Sortti-kontti, jonne asukkaat voivat tuoda maksutta kodin vaarallisia jätteitä. Tapahtumassa asukkaat pääsevät myös testaamaan lajittelutaitojaan HSY:n Kakkakoriksessa ja ihmettelemään jätevedenpuhdistamolle päätyneitä esineitä keskustakirjasto Oodissa.
Yhteistyökumppaneita tapahtumassa ovat Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki, Geberit Oy sekä keskustakirjasto Oodi.
Haitallisten aineiden vähentäminen alkaa kotoa
Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, ja kotitaloudet ovat suurin haitallisten aineiden lähde yhdyskuntajätevesien osalta. Haitallisia aineita päätyy jäteveteen kuluttajatuotteista, lääkkeistä ja kotien kemikaaleista, eivätkä ne kaikki poistu edes tehokkaan jätevedenpuhdistusprosessin avulla. Viemäriin päätyy haitallisia aineita myös vaarallisten jätteiden vääränlaisen hävittämisen seurauksena.
– Poistamme kaupunkilaisten jätevesistä erittäin tehokkaasti esimerkiksi merta rehevöittävät ravinteet, mutta nykyisiä jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu haitallisten aineiden poistoon. Osa viemäriin johdetuista haitallisista aineista voi siis päätyä sellaisinaan Itämereen, sanoo yksikön päällikkö Maria Valtari HSY:n jätevedenpuhdistuksesta.
Ympäristöön päädyttyään haitalliset aineet voivat esimerkiksi häiritä eliöiden elintoimintoja, kehitystä, hormonitoimintaa tai vaikuttaa lisääntymiseen. Kaikista haittavaikutuksista, ja etenkään aineiden yhteisvaikutuksista, ei tiedetä vielä tarpeeksi.
HSY:n projekti on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Ahti-ohjelmasta. Osana projektia HSY on tuottanut videoita henkilökohtaisen kemikaalikuorman vähentämisestä, kodin siivouksen ja kosmetiikan haitallisista aineista sekä vaarallisten jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä. Videot on toteutettu animaatioina sekä vaikuttajayhteistöinä, ja ne ovat katsottavissa mm. HSY:n YouTube-kanavalla.
Yhteyshenkilöt
Minna HuovinenProjektipäällikköHSY
Lisätietoja tapahtumasta ja median haastattelupyynnöt
Petri BackströmMarkkinointisuunnittelijaHSY
Lisätietoja tapahtumasta ja median haastattelupyynnöt
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset kesällä 20255.5.2025 08:36:46 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset toukokuussa 2025. Tarkastusten avulla HSY valvoo biojätteen lajitteluvelvoitteen toteutumista ja neuvoo asukkaita kompostoinnissa.
HSY vähensi kasvihuonepäästöjään yli neljänneksen edellisvuodesta24.4.2025 14:41:39 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vähensi toiminnasta aiheutuvia päästöjään vuonna 2024 yli neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Voimakkaasti pienentynyt päästökertymä oli yhteensä 79 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna.
Kevät innostaa siivoamaan – HSY lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja22.4.2025 08:37:26 EEST | Tiedote
Kevät on täällä, ja asukkaiden siivousinto kasvaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa kevätsiivouksia ja lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja huhti–toukokuussa. Kivikon Sortti-asema palvelee 26.4. alkaen pysyvästi myös lauantaisin.
HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.
Tonttijohtomallilla vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon sekä kadulla että kiinteistöllä11.4.2025 10:31:49 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ottaa käyttöön uuden tonttijohtojen saneerausmallin. HSY:n hallitus päätti kokouksessaan 11.4.25 hyväksyä siirtymisen malliin, jossa tavoitteena on saattaa saneerausalueiden vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon myös alueen kiinteistöillä. Tonttijohtojen saneerausmalli otetaan käyttöön liukuvasti vuosina 2025–26.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme