Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin

Jaa

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Epätarkka kuva kadulla liikkuvista ihmisistä.
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tyypin 1 diabetes, keliakia, astma ja allergiat ovat yleistyneet niin paljon, että voidaan jo puhua epidemiasta. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi sairaudet myös kasvattavat terveydenhuollon kustannuksia. Siksi onkin kiireellistä löytää niihin parannuskeinoja.

HEDIMED-projektissa selvitettiin eksposomin vaikutusta immuunivälitteisiin sairauksiin, kuten tyypin 1 diabetekseen, keliakiaan, astmaan ja allergioihin. Eksposomilla tarkoitetaan kaikkia ympäristöaltisteita, joille ihminen altistuu elämänsä aikana. Tähän kuuluvat niin kemikaalit, mikrobit ja ravintoaineet kuin sosioekonomiset ja psykososiaaliset tekijät. Myös tietyt taudinaiheuttajat voivat akuuttien infektioiden lisäksi lisätä riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin. Tällainen taudinaiheuttaja on esimerkiksi enterovirus, jonka yhteydestä muun muassa keliakian riskiin saatiin projektissa alustavia viitteitä.

Projektin tutkimustulokset osoittavat, että monipuolinen altistuminen mikrobeille voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja suojata sairauksilta. Vastaavasti ihmisen ja ympäristön mikrobiomin köyhtyminen näyttäisi tutkimuksen perusteella lisäävän sairastumisriskiä. Tulokset tukevatkin biodiversiteettihypoteesia, jonka mukaan vähentynyt kosketus luontoon yksipuolistaa ihmisen mikrobistoa, mikä puolestaan voi heikentää vastustuskykyä ja lisätä tulehdussairauksien riskiä.

Monipuolisen mikrobiston merkitystä kroonisten immuunivälitteisten sairauksien ehkäisyssä korostaa myös aiempi tutkimus, jonka mukaan keisarileikkaukseen verrattuna alatiesynnytyksen mikrobialtistuksella on astmaa ehkäisevä vaikutus.

Uudet teknologiat tehostavat altisteanalyysia

Lisäksi Tampereen yliopisto ja projektipartneri Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittivät yhdessä uuden laboratoriomenetelmän mikrobien ja muiden altisteiden analysointiin.

– Infektiot jättävät jälkeensä immunologisia jalanjälkiä eli vasta-aineita. Kehittämämme menetelmä tunnistaa yhdellä kertaa hyvin pienestä määrästä plasmaa tai seerumia kymmenien mikrobien immunologisen jäljen ja paljastaa sairastetut infektiot. Menetelmä on merkittävästi nopeampi ja tehokkaampi kuin perinteinen manuaalinen yksittäinen laboratoriotestaaminen, kertoo projektin koordinaattori, virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.

Kun kehitetty teknologia yhdistettiin useista syntymä- ja raskauskohorteista saatuihin näytteisiin ja dataan, projektilla oli ainutlaatuinen mahdollisuus tutkia yleisten mikrobien yhteyttä tyypin 1 diabetekseen, keliakiaan, allergioihin ja astmaan samanaikaisesti.

Tulevaisuudessa verikoe voisikin mahdollisesti paljastaa sairastumisriskimme.

– Terveystutkimuksessa on pitkään keskitytty yksittäisiin altisteisiin, mutta uusien teknologioiden avulla voimme tarkastella niiden yhdistelmiä ja monimutkaisia vuorovaikutusmekanismeja. Tutkimuksemme avaa uusia mahdollisuuksia sairauksien ymmärtämiseen ja niiden ennaltaehkäisyyn. Pitkällä aikavälillä se voi tuoda merkittäviä taloudellisia säästöjä, Hyöty sanoo.

Haluatko ymmärtää aihetta laajemmin?

HEDIMED-projektin kaikille avoin loppuseminaari järjestetään webinaarina 20. toukokuuta 2025.

Loppuseminaarissa keskustellaan projektin saavutuksista ja löydöksistä sekä siitä, kuinka ne vaikuttavat maailmaan ja meihin kaikkiin.

Tervetuloa kuulemaan lisää eksposomitukimuksen kiehtovasta maailmasta!

Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan

HEDIMED

  • Rajoittajana EU:n Horisontti 2020 tutkimus- ja innovointiohjelma.
  • Mukana 22 tutkimusryhmää yhdestätoista Euroopan maasta.
  • Osa Euroopan laajuista EHEN-verkostoa, joka on ensimmäinen EU-rahoitteinen eksposomitutkimusverkosto.
  • Projekti alkoi 2020 ja päättyy 2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Epätarkka kuva kadulla liikkuvista ihmisistä.
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote

Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.

Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote

Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.

Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote

Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye