Kalastusvälineiden kierrätys laajenee koko Suomeen – Keräyspiste Erämessuilla 16.–18.5. Oulun yliopiston osastolla
Kalastusvälineet ovat merkittävimpiä merten muoviroskan lähteitä, ja niitä varten on alkamassa lain velvoittama erilliskeräys. Käytettyjen kalastusvälineiden keräystä ja kierrätysratkaisuja tutkitaan Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä CIRCNETS-hankkeessa.

Suomessa erillistä keräysjärjestelmää ei ole aiemmin ollut. Nyt sellainen käynnistyy, kun viime talvena testattu keräysjärjestelmä laajenee koko Suomeen. Kalastusvälineiden palautus on ilmaista tuotteiden käyttäjille.
”Kalastuksen harrastajille ja ammattilaisille kalastusvälineet ovat monella tapaa tärkeitä. Keräys mahdollistaa välineiden hyödyntämisen vielä oman käytön jälkeenkin. Varastoista ja seiniltä hapertumasta kerätyt verkot ja välineet tuottavat mahdollisuuden kehittää alan tulevaisuutta, kierrätystä ja materiaalien uudelleenkäyttöä”, sanoo projektipäällikkö Niko Hänninen Oulun yliopistosta.
Oulun Erämessuilla 16.–18.5.2025 Oulun yliopiston tutkijat kertovat kalastusvälineiden keräyksen tutkimuksesta. Muovia sisältäviä, passiivisia kalastusvälineitä, jotka jätetään pyydyksiksi veteen, eli verkkoja, rysiä, mertoja ja vastaavia voi luovuttaa messuilla Oulun yliopiston osastolla olevaan keräysastiaan. Jo 1.5.2025 alkaen verkkoja ja muita muovisia kalastusvälineitä on voinut Oulun seudulla palauttaa Rinki-ekopisteisiin Oulun Ritaharjussa, Iissä ja Lumijoella, ja valtakunnallisesti pisteitä on noin 150.
Vapakalastusvälineitä, kuten virveleitä, onkivapoja, pilkkivälineitä, uistimia ja haaveja kerätään muun muassa kampanjoissa 16.6.–31.7.2025 ja 1.–31.12.2025 kalastusvälinemyymälöissä. Hyväkuntoiset välineet pyritään kunnostamaan, ja luovutetaan innostamaan nuoria kalastusharrastukseen. Välineistä saatavia materiaaleja pyritään kierrättämään tai hyödyntämään energiana.
Toimien taustalla on EU:n tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämistä koskeva direktiivi (SUP-direktiivi), joka on Suomessa pantu täytäntöön jätelailla ja valtioneuvoston muovia sisältäviä kalastusvälineitä koskevalla asetuksella. Se velvoittaa välineitä markkinoille saattavia yrityksiä huolehtimaan tuotteidensa jätehuollosta. Merellä ja sisävesissä käytettävien kalastusvälineiden tuottajavastuu tuli voimaan 1.1.2025.
Keräyksestä kierrätykseen
Kalastusvälineiden kierrätyksen haasteena Suomessa ovat alhaiset keräysmäärät. Kierrätys on myös teknisesti haastavaa kalastusvälineiden rakenteen vuoksi (muovit, kumit, metallit), mikä vaatii tehokkaita esikäsittelymenetelmiä. CIRCNETS-hankkeessa selvitetään, millä tavoin materiaalien keräystä, uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja kiertotaloutta voidaan edistää eri maissa, joita kaikkia nyt koskee tuoteryhmää koskeva tuottajavastuu ja keräysvelvoite.
Hankkeen osallistujamaissa - Suomi, Islanti, Irlanti, Norja ja Ruotsi - kalastus, vesiviljely ja kalastusvälineiden keräysjärjestelmät eroavat toisistaan. Islannissa, jossa kalastus on tärkeä osa taloutta, on ollut keräysjärjestelmä käytöstä poistuneille kalastusvälineille jo lähes 20 vuotta. Lähin merikierrätyskeskus on Ruotsissa.
CIRCNETS-hanke rahoitetaan Interreg Pohjoinen periferia ja Arktis (NPA) 2021–2027 ohjelmasta, ja mukana ovat Oulun yliopistosta Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö, MarEco Ltd (Islanti), Sotenäsin kunta (Ruotsi), Galwayn yliopisto (Irlanti), NTNU-yliopisto (Norja) ja Western Development Commission (Irlanti).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Niko Hänninen, 0407045512, niko.hanninen@oulu.fi, Oulun yliopisto, Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme