Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.

Eloperäiset pellot kattavat karkeasti noin 10 prosenttia viljelyalasta, mutta tuottavat yli puolet maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä. Ratkaisuksi kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi on ehdotettu peltojen pohjaveden korkeuden nostoa, sillä korkealla oleva vedenpinta estää turvemaan kasvihuonekaasuja pääsemästä ilmakehään. Useissa peltokohteissa pohjaveden korotus on kuitenkin hankala toteuttaa käytännössä.
Uudessa tutkimuksessa selvitettiin turvepeltojen vesienhallinnan nykytilaa ja hyötyjä, joita voidaan saavuttaa, jos turvepeltojen yläpuolisilta valuma-alueilta kertyvää vettä ohjattaisiin peltojen vettämiseen. ”Perinteisesti vesi on pyritty johtamaan pois peltojen yläpuolisista metsistä ja peltojen ohi”, sanoo Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Miika Läpikivi. Peltojen salaojat on suunniteltu kuivattamaan peltoja, mutta ne voivat toimia myös altakastelujärjestelmänä.
Uusi tutkimus pohjautuu yhteistyöhön viljelijöiden, tutkijoiden ja viranomaisten välillä, ja on osa maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ohjelmaa.
Tutkimusaineistoa kerättiin Suomen länsirannikolta vuosien 2022–2024 välillä. 16 pohjavesiputkea asennettiin 12 eri viljellylle turvepellolle, ja maanäytteitä kerättiin 2 metrin syvyydestä saakka. Näytteet tarjosivat tietoa turpeen ominaisuuksista, jotka pohjaveden mittausten kanssa mahdollistavat arvion, paljonko vettä pohjaveden korottaminen vaatii. ”Käsitys pohjaveden pinnan korkeudesta perustuu yleensä arvioihin, ja nyt todensimme korkeudet mittauksilla todellisilta pelloilta”, sanoo Oulun yliopiston apulaisprofessori Hannu Marttila.
Mittauksilla havaittiin, että turvepelloilla vaihteluväli on yllättävän suurta. Vuoden keskimääräinen pohjaveden pinnan syvyys vaihteli kohdepelloilla 0,4 metrin ja 1,3 metrin välillä, eli lähes 90 cm. Erityisesti turvepellot, joiden salaojat ovat jo vanhoja, olivat kosteampia kuin muut pellot. Tarkastellut valuma-alueet olivat suhteellisen pieniä, ja tavanomaisena kesänä vettä olisi riittävästi. Pitkäaikaisen valunnan seurannan perusteella kuitenkin todettiin, että kesän kuivimpina hetkinä peltojen valuma-alueiden vesi ei tulisi todennäköisesti riittämään sitomaan päästöjä. ”Kasvihuonekaasuja voidaan hillitä pitämällä pohjaveden pinta noin 25–30 cm:n syvyydessä”, Läpikivi muistuttaa.
Tutkimuksessa kehitettiin tarkastelumalli, jonka perusteella pystyttiin arvioimaan, miten turvepellon vettäminen onnistuu. Vettämiseen tarvittavan veden määrä oli riippuvainen mitatusta pohjaveden syvyydestä. Mallin mukaan vesi pitäisi johtaa vähintään 20-kertaisesti vetettävän alueen kokoiselta valuma-alueelta, jotta alue pysyisi riittävän kosteana, ja kasvihuonepäästöjä pystyttäisiin vähentämään.
”Vettämiseen käytettävä vesi otettaisiin valuma-alueelta peltoa lähimpänä olevasta ojasta”, sanoo Läpikivi. ”Mallin avulla esimerkiksi viljelijä voi laskea, onko oman pellon valuma-alue riittävä vettämistä varten, joten tutkimus tarjoaa konkreettisia työkaluja reiluun ja tehokkaaseen päästövähennykseen pohjoisissa oloissa.”
”Turvepeltojen kestävä hallinta ei ole pelkästään haaste viljelijöille, vaan se koskettaa laajemmin valuma-alueiden vesien hallintaa ja yhteiskäyttöä”, kuvaa Marttila. ”Seuraavaksi tutkimme, kuinka vettä riittää eri maankäyttömuodoille, kuten metsätalouteen. Ilmastonmuutoksen myötä veden saatavuus voi vaihdella, joten keväällä valuvan sulamisveden varastoiminen on tärkeää, ja uutta valuma-alue tason mallia tarvitaan turvaamaan vesivaroja.”
Uusi tutkimus Catchment-based approach for water table management with irrigation for cultivated peatlands julkaistiin Agricultural Water Management -tiedelehdessä 1.5.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miika Läpikivi, väitöskirjatutkija, 040 1670381, miika.lapikivi@oulu.fi, Oulun yliopisto, Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, 050 4344261, kaisu.koivumaki, Oulun yliopisto
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Kalastusvälineiden kierrätys laajenee koko Suomeen – Keräyspiste Erämessuilla 16.–18.5. Oulun yliopiston osastolla12.5.2025 06:16:00 EEST | Tiedote
Kalastusvälineet ovat merkittävimpiä merten muoviroskan lähteitä, ja niitä varten on alkamassa lain velvoittama erilliskeräys. Käytettyjen kalastusvälineiden keräystä ja kierrätysratkaisuja tutkitaan Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä CIRCNETS-hankkeessa.
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme