HUS

Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella

Jaa

Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.

Suomessa sukupuolidysforiaa kokevien henkilöiden perhesuunnittelusta ja raskauteen liittyvistä toiveista ja ajatuksista on tehty vasta vähän tutkimuksia. Tarkkaa tietoa esimerkiksi kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin ei ole.

HUSin Lisääntymislääketieteen yksikkö ja Helsingin yliopisto toteuttavat kyselytutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, minkälaisia ajatuksia ja mielipiteitä 16–40-vuotiailla sukupuolidysforiaa kokevilla henkilöillä on perhesuunnitteluun liittyen. Tutkimus on osa erikoistuvan lääkärin, tohtorikoulutettavan Nico Vehmaksen väitöskirjaa.

Perhesuunnittelulla tarkoitetaan toiveita tai suunnitelmia, jotka liittyvät esimerkiksi raskaaksi tulemiseen ja raskauden mahdollisuuden säilyttämiseen, hedelmöityshoitoihin, vanhemmaksi tulemisen eri tapoihin ja ei-toivottujen raskauksien ehkäisyyn. 

Sukupuolidysforialla tarkoitetaan ahdistusta ja levottomuutta, joka kumpuaa ristiriidasta oman sukupuoli-identiteetin ja määritellyn sukupuolen välillä. HUSin Lisääntymislääketieteen yksikön osastonylilääkärin, dosentti Hanna Savolainen-Peltosen mukaan tarve ja kysyntä esimerkiksi hedelmällisyyden säilyttämiseen on kasvanut. Suomessa sukupuolidysforiatutkimuksiin hakeutuu noin 2000 henkilöä vuodessa. Kaikki heistä eivät hakeudu hormonihoitoihin.

Tutkimuksella palveluntarpeet näkyviksi

Tutkimuksen avulla halutaan selvittää, millaista palveluntarvetta sukupuolidysforiaa kokevilla on esimerkiksi hedelmällisyyden säilyttämiseen ja lapsettomuushoitoihin.

“Suomessa on tutkittu paljon perhesuunnittelua ja tiedämme, miksi nuoret aikuiset haluavat tai eivät halua perustaa perhettä. Siitä ei kuitenkaan ole tietoa, miten sukupuolidysforiaa kokevat ajattelevat perhesuunnittelusta. Tällä hetkellä käsitykset perustuvat oletuksiin. On hienoa päästä tekemään näin ainutlaatuista tutkimusta Suomessa”, sanoo Vehmas.

Näin kyselyyn voi vastata

Voit vastata kyselyyn siitä huolimatta, että perhesuunnitteluun liittyvät asiat eivät juuri nyt ole sinulle ajankohtaisia. 

Kyselyn vastaamiseen kuluu noin 10–15 minuuttia.

Kenelle kysely on suunnattu? 

Voit vastata kyselyyn, jos 
·    olet kokenut sukupuolidysforiaa ja
·    olet hakeutunut tai suunnittelet hakeutuvasi sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin ja 
·    olet 16–40-vuotias.

Linkki kyselyyn.

Kaikki kyselyn vastaukset tallentuvat nimettöminä, eikä yksittäisiä vastaajia voida tunnistaa vastauksista. HUSin alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta on antanut tutkimussuunnitelmalle puoltavan lausunnon.

Haluatko osallistua perhesuunnitteluun liittyvään haastatteluun? 

Etsimme lisäksi vapaaehtoisia haastateltavia tutkimukseen. Haastatteluissa pääset kertomaan näkemyksistäsi perhesuunnitteluun liittyen ja saat lisätietoa erilaisista hedelmällisyyden säilyttämisen mahdollisuuksista.  

Haastattelut ovat osa Sukupuolidysforia ja perhesuunnittelu -tutkimusta, ja ne toteutetaan etänä Teamsilla.  

Voit soveltua haastatteluun, jos 
·    olet kokenut sukupuolidysforiaa ja
·    olet hakeutunut tai suunnittelet hakeutuvasi sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin ja 
·    olet 18–40-vuotias.

Haastatteluun osallistuaksesi sinulla ei tarvitse olla lapsia, eikä lasten hankkimisen tarvitse olla sinulle tällä hetkellä ajankohtaista. Kaikkia ilmoittautuneita ei välttämättä voida ottaa mukaan haastattelututkimukseen rajallisen osallistujajoukon vuoksi.

Lue lisää ja ilmoittaudu haastatteluun.

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye