HUS

Tankar om familjeplanering hos personer som upplever könsdysfori utreds genom en enkätstudie

Dela

Genom studien fås värdefull information om till exempel intresset hos personer med könsdysfori att bevara fertiliteten och intresset för assisterad befruktning.

I Finland har det hittills gjorts få studier om familjeplanering samt önskemål och tankar om graviditet hos personer som upplever könsdysfori. Det finns inga exakta uppgifter till exempel om intresset för att bevara fertiliteten och för assisterad befruktning.

HUS Reproduktionsmedicinska enhet och Helsingfors universitet genomför en enkätstudie som syftar till att utreda hurudana tankar och åsikter personer med könsdysfori i åldern 16–40 år har om familjeplanering. Studien är en del av läkare under specialistutbildning, doktorand Nico Vehmas doktorsavhandling.

Med familjeplanering avses önskemål och planer som till exempel hänför sig till att bli gravid och möjligheten att bevara graviditeten, assisterad befruktning, olika sätt att bli förälder och förebyggande av oönskade graviditeter.  

Könsdysfori avser ångest och rastlöshet orsakade av en konflikt där personen upplever att den egna könsidentiteten inte överensstämmer med det kön hen blivit tilldelad vid födseln. Enligt avdelningsöverläkaren för HUS Reproduktionsmedicinska enhet, docent Hanna Savolainen-Peltonen har behovet av och efterfrågan på att till exempel bevara fertiliteten ökat. I Finland söker sig cirka 2 000 personer årligen till könsdysforiutredningar. Alla söker sig inte till hormonbehandlingar.

Studien synliggör servicebehoven

Med hjälp av studien vill man utreda hurudant servicebehov personer som upplever könsdysfori har till exempel för att bevara fertilitet och av assisterad befruktning.

”I Finland har det forskats mycket kring familjeplanering och vi vet varför unga vuxna vill eller inte vill bilda familj. Det finns dock inte uppgifter om vilka tankar personer med könsdysfori har om familjeplanering. För närvarande baserar sig uppfattningen på antaganden. Det är fint att kunna göra en så här unik studie i Finland, säger Vehmas.

Besvara enkäten

Du kan svara på enkäten även om familjeplanering inte är aktuell för dig just nu.

Det tar cirka 10–15 minuter att besvara enkäten.

Vem kan delta i enkäten?

Du kan svara på enkäten om du 
·    har upplevt könsdysfori och
·    har ansökt om eller planerar att ansöka om utredning kring könsidentitet och 
·    är 16–40 år gammal.

Länk till enkäten.

Alla svar i enkäten sparas anonymt och enskilda deltagare i enkäten kan inte identifieras utifrån svaren. HUS regionala kommitté för medicinsk forskningsetik har gett sitt godkännande för forskningsplanen.

Vill du delta i en intervju om familjeplanering?

Vi söker frivilliga deltagare till en intervjuundersökning. Under intervjuerna får du möjlighet att dela dina tankar om familjeplanering och samtidigt få mer information om olika alternativ för att bevara fertiliteten.  

Intervjuerna är en del av studien Könsdysfori och familjeplanering och de genomförs på distans via Teams.  

Du kan vara lämplig för intervjun om du 
·    har upplevt könsdysfori och
·    har ansökt om eller planerar att ansöka om utredning kring könsidentitet och 
·    är 18–40 år gammal.

Du behöver inte ha barn för att delta i intervjun, och det behöver inte heller vara aktuellt för dig att skaffa barn just nu. På grund av en begränsad deltagargrupp kan vi tyvärr inte garantera att alla som anmäler sig kan delta i studien.

Läs mer och anmäl dig till intervjun.


HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

Kontakter

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

hus.fi/sv

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye