AGCLIMATE-tutkimushankkeessa kehitetään ratkaisuja maatalousmaiden kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen
Business Finland on myöntänyt rahoituksen AGCLIMATE-hankkeelle, jossa kehitetään ratkaisuja peltojen kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen tieteeseen perustuvin keinoin. Näin luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.
Maanviljely aiheuttaa merkittävän osan elintarvikeketjun kasvihuonekaasupäästöistä. AGCLIMATE-hankkeen tavoitteena on vähentää näitä päästöjä kehittämällä työkaluja, joilla voidaan seurata peltojen hiilitaseita ja dityppioksidipäästöjä (N₂O) sekä yhdistää tulokset tuote- ja tilakohtaisiin hiilijalanjälkilaskelmiin. Hankkeen innovaatiot tukevat ilmastoviisasta viljelyä, lisäävät läpinäkyvyyttä ja avaavat uusia vientimahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.
"AGCLIMATE-hankkeessa tutkimustulokset viedään käytäntöön maatilojen arjessa. Luotettavat tiedot muutetaan käyttökelpoisiksi ilmastoystävällisessä liiketoiminnassa ja päätöksenteossa", sanoo hankkeen johtaja, tutkimusprofessori Jari Liski Ilmatieteen laitokselta.
AGCLIMATE-hankkeen neljä päätavoitetta ovat
- ilmastoviisaiden viljelykäytäntöjen kehittäminen
- hiilitaseen ja dityppioksidipäästöjen mittausjärjestelmän rakentaminen
- tulosten yhdistäminen yritysten hiilijalanjälkilaskelmiin
- ilmastoystävällisten tuotteiden ja palveluiden vientipotentiaalin kasvattaminen.
Hanketta johtaa Ilmatieteen laitos, tutkimuskumppaneina ovat Luonnonvarakeskus (Luke) ja Helsingin yliopisto. Yrityskumppaneita omilla hankkeillaan ovat Valio, Hankkija, Vaisala, Datasense ja Cense Analytics. Ohjausryhmässä toimivat lisäksi Atria, HKFoods ja Lantmännen.
AGCLIMATE kuuluu Valion johtamaan Food 2.0 -hankekokonaisuuteen ja on sen suurin yksittäinen hanke. Valion Food 2.0 -veturihanke on laaja tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma, jonka tavoitteena on uudistaa Suomen ruokajärjestelmää kestävämmäksi, kannattavammaksi ja vientikelpoisemmaksi.
Hanke tukee suomalaisia yrityksiä ilmastosiirtymässä
AGCLIMATE-hankkeen seitsemän työpakettia keskittyvät muun muassa viljelykäytäntöihin, mittaus- ja seurantajärjestelmiin, elinkaariarviointiin sekä tulosten kansainväliseen todentamiseen. Reaaliaikainen Field Observatory -järjestelmä tuo mittaustulokset sidosryhmien käyttöön avoimesti ja läpinäkyvästi. Hanke kestää huhtikuusta 2025 joulukuuhun 2027, mikä kattaa kolme kasvukautta.
Hanke auttaa lisäämään Suomen ruokajärjestelmän arvoketjujen myönteisiä ilmastovaikutuksia ja muita ympäristövaikutuksia sekä lisää yritysten vientimahdollisuuksia. Hankkeen tulokset auttavat kotimaisia elintarvike-, maatalous- ja teknologiayrityksiä parantamaan ilmastovaikutusten arviointia, vastaamaan markkinoiden ja sääntelyn vaatimuksiin sekä täyttämään sertifiointien ja hiilimarkkinoiden vaatimukset.
AGCLIMATE tekee kansainvälistä tutkimusyhteistyötä laajasti, ja se linkittyy keskeisiin EU-hankkeisiin ja kansainvälisiin tutkimusinfrastruktuureihin. Ulkomaalaiset kumppanit toimivat referensseinä hankkeen tieteelliselle laadulle ja lisäävät hankkeen kansainvälistä vaikuttavuutta.
AGCLIMATE-hankkeen toteuttajat ja niiden roolit:
- Ilmatieteen laitos johtaa hanketta ja kehittää maatalouden hiilitaseiden ja dityppioksidipäästöjen arviointijärjestelmää mittausten, mallinnuksen ja satelliittiaineiston avulla.
- Luonnonvarakeskus vastaa elinkaarianalyysistä, dityppioksidipäästöjen vähentämiseen liittyvästä tutkimuksesta, juuribiomassan ja maahiilen mittauksista sekä ilmastoälykkäiden käytäntöjen kokoamisesta.
- Helsingin yliopisto tuo osaamista typpitehokkaasta viljelystä ja dityppioksidimittauksista Viikin tutkimustilalla ja SMEAR-Agri-alustalla.
- Valio yhdistää peltokohtaiset ilmastovaikutukset tuotekohtaisiin hiilijalanjälkiin.
- Hankkija keskittyy hiiliviisaan nurmenviljelyn ja nurmirehujen käytön optimointiin.
- Vaisala kehittää uuden sukupolven hiilidioksidiantureita hiilijalanjäljen seurantaan.
- Datasense kehittää GHG Research Suite -alustaansa kokonaisvaltaiseen kasvihuonekaasututkimukseen.
- Cense Analytics kehittää ja tarjoaa kattavaa maaperän hiilimittauspalvelua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari Liski
tutkimusprofessori, tieteellinen johtaja
Ilmatieteen laitos
p. 040 748 5088, jari.liski@fmi.fi
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Matalapaine tuo Suomeen torstaina runsaita sateita, perjantaina erittäin kovaa tuulta1.7.2025 14:30:22 EEST | Tiedote
Matalapaine tuo maan etelä- ja keskiosaan mahdollisesti vaarallista säätä torstaiksi ja perjantaiksi.
Kesäkuussa salamoi ennätyksellisen vähän, maan eteläosassa satoi paljon1.7.2025 12:01:00 EEST | Tiedote
Kesäkuun keskilämpötila oli Suomessa tavanomainen, mutta esimerkiksi hellepäiviä oli tavanomaista vähemmän. Sademäärä oli maan eteläosassa tavanomaista suurempi. Kesäkuussa paikannettujen maasalamoiden määrä oli salamatilastohistorian pienin kesäkuun kokonaismäärä.
Uudella satelliitilla saadaan ilmanlaatumittauksia 36 000 kilometrin korkeudelta tunnin välein30.6.2025 14:36:39 EEST | Tiedote
Tiistaina 1. heinäkuuta laukaistaan eurooppalainen uuden sukupolven satelliitti, MTG-S1, joka mittaa ilmanlaatua tunnin välein Euroopan ja Afrikan pohjoisosan yltä.
Voimakas tuuli voi häiritä yleisötapahtumia sunnuntaina27.6.2025 12:55:08 EEST | Tiedote
Kovat tuulet voivat aiheuttaa häiriöitä ulkoilmatapahtumissa maan etelä- ja keskiosassa sunnuntaina. Tuulenpuuskat voivat voimistua paikoin myrskylukemiin.
Alkavan viikonlopun säässä vuorottelevat sateet ja pouta, sunnuntaina tuuli voi yltyä kovaksi26.6.2025 15:08:11 EEST | Tiedote
Ulkoilmatapahtumissa kävijöiden ja luonnossa liikkujien kannattaa viikonloppuna seurata sääennusteita tiuhaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme