Oululainen tutkimusryhmä kehittää uutta läpimurtoa syövän ja tulehdussairauksien hoitoon
Oulun yliopiston rakennebiologian professorin Lari Lehtiön tutkimusryhmä on ottanut merkittäviä edistysaskeleita tutkimuksessa, jossa etsitään uusia keinoja syövän ja tulehdussairauksien hoitoon.

Ryhmä tutkii proteiinien rakennetta, toimintaa ja säätelyä — erityisesti solujen tiettyjä signalointiproteiineja, joita muokkaamalla he ovat löytäneet mahdollisuuksia kehittää entistä tarkemmin kohdennettuja hoitomuotoja.
Tähän liittyen Lehtiön tutkimusryhmä on patentoinut jo kolme keksintöä.
Yksi näistä koskee uusia menetelmiä, jotka voivat nopeuttaa syöpä- ja viruslääkkeiden kehittämistä tarjoamalla tutkijoille tehokkaampia tapoja analysoida proteiinien toimintaa.
Toinen patentti sisältää uuden yhdisteen, joka voi auttaa syövän hoidossa estämällä tiettyjen entsyymien toimintaa syöpäsoluissa. Yhdiste toimii eri mekanismilla kuin jo käytössä olevat syöpälääkkeet ja voi tarjota entistä tarkempia ja tehokkaampia hoitovaihtoehtoja tiettyjen syöpätyyppien hoitoon.
Kolmas patentti on uusi kemiallinen yhdiste, joka voi estää useiden sellaisten entsyymien toimintaa, joilla on keskeinen rooli syövän ja tulehdussairauksien kehittymisessä.
“Toivon, että jokin tutkimistamme proteiineista on sopiva lääkeainekohde ja että uudenlaiset lääkkeet päätyvät kliiniseen käyttöön. Nykyisissä syöpälääkkeissä on usein paljon sivuvaikutuksia, joten tavoittelemme kohdennetumpaa ja potilaslähtöisempää hoitoa”, Lehtiö sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Lari Lehtiö, Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, Oulun yliopisto, 029 448 1169, lari.lehtio@oulu.fi
Markkinointisuunnittelija Niina Pakonen, Oulun yliopiston innovaatiokeskus, 029 448 7890, niina.pakonen@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme