Oululainen tutkimusryhmä kehittää uutta läpimurtoa syövän ja tulehdussairauksien hoitoon
Oulun yliopiston rakennebiologian professorin Lari Lehtiön tutkimusryhmä on ottanut merkittäviä edistysaskeleita tutkimuksessa, jossa etsitään uusia keinoja syövän ja tulehdussairauksien hoitoon.

Ryhmä tutkii proteiinien rakennetta, toimintaa ja säätelyä — erityisesti solujen tiettyjä signalointiproteiineja, joita muokkaamalla he ovat löytäneet mahdollisuuksia kehittää entistä tarkemmin kohdennettuja hoitomuotoja.
Tähän liittyen Lehtiön tutkimusryhmä on patentoinut jo kolme keksintöä.
Yksi näistä koskee uusia menetelmiä, jotka voivat nopeuttaa syöpä- ja viruslääkkeiden kehittämistä tarjoamalla tutkijoille tehokkaampia tapoja analysoida proteiinien toimintaa.
Toinen patentti sisältää uuden yhdisteen, joka voi auttaa syövän hoidossa estämällä tiettyjen entsyymien toimintaa syöpäsoluissa. Yhdiste toimii eri mekanismilla kuin jo käytössä olevat syöpälääkkeet ja voi tarjota entistä tarkempia ja tehokkaampia hoitovaihtoehtoja tiettyjen syöpätyyppien hoitoon.
Kolmas patentti on uusi kemiallinen yhdiste, joka voi estää useiden sellaisten entsyymien toimintaa, joilla on keskeinen rooli syövän ja tulehdussairauksien kehittymisessä.
“Toivon, että jokin tutkimistamme proteiineista on sopiva lääkeainekohde ja että uudenlaiset lääkkeet päätyvät kliiniseen käyttöön. Nykyisissä syöpälääkkeissä on usein paljon sivuvaikutuksia, joten tavoittelemme kohdennetumpaa ja potilaslähtöisempää hoitoa”, Lehtiö sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Lari Lehtiö, Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, Oulun yliopisto, 029 448 1169, lari.lehtio@oulu.fi
Markkinointisuunnittelija Niina Pakonen, Oulun yliopiston innovaatiokeskus, 029 448 7890, niina.pakonen@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ensimmäiset psykologit Oulun yliopistosta valmistuvat12.6.2025 05:39:00 EEST | Tiedote
Psykologian tutkinto-ohjelma aloitti Oulun yliopistossa syksyllä 2021, ja ensimmäiset psykologian maisterit valmistuvat kesäkuun lopussa. Koulutuksen odotetaan helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa.
Oulun yliopiston 6G-testikeskus tuo tehoja tutkimukseen11.6.2025 07:27:00 EEST | Uutinen
6G-tutkimus siirtyy kovaa vauhtia teoriasta käytäntöön. Vaikka varsinaista 6G-standardia ei vielä olekaan, tarve testata uusia teknologioita ja ratkaisuja kasvaa koko ajan. Oulun yliopiston edistyksellinen 6G-testikeskus tarjoaa tähän vertaansa vailla olevia mahdollisuuksia.
Asuntomessut Oulussa – asiantuntijoita medialle11.6.2025 06:48:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan muun muassa arkkitehtuuria, valaistusta, rakentamista, rakennusterveyttä ja asuntojen hinnanmuodostusta sekä koulutetaan tulevaisuuden arkkitehtejä ja diplomi-insinöörejä.
Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kiinteistöstrategian10.6.2025 14:31:16 EEST | Tiedote
Kiinteistöstrategia perustuu yliopiston hallituksen asettamiin tavoitteisiin, joita vasten tulevia tilaratkaisuja arvioidaan
Käytön jäljet kertovat elämästä – puulattioiden kuluminen saa näkyä myös moderneissa suomalaisissa kirkoissa9.6.2025 05:09:00 EEST | Tiedote
Voiko kulunut lattia olla kaunis? Arkkitehti ja diplomi-insinööri Jonna Silvon uusi väitöstutkimus osoittaa, että 2000-luvun modernien kirkkorakennusten puulattioissa kulumisen jäljet eivät ole virheitä, vaan osa arkkitehtuuria ja jopa toivottu tunnelman tekijä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme