Valtuustoseminaarin pääaiheena palveluverkko ja talous
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) valtuustoseminaarissa torstaina 8.5.25 käytiin perusteellista ja taustoittavaa keskustelua hyvinvointialueen rahoituksesta, taloudesta ja tulevista hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman säästötoimenpiteistä.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen talous on vahvasti alijäämäinen. Vuosien 2023–2024 aikana kertynyt alijäämä on jo yli 133 miljoonaa euroa. Tämä on johtanut tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman laatimiseen, jonka tavoitteena on kattaa alijäämä vuoden 2029 loppuun mennessä. Ohjelma sisältää toimenpiteitä muun muassa henkilöstöön, palvelujen ostoon ja palveluverkkoon liittyen. Suunniteltu 66 miljoonan euron säästö vuosina 2025–2027 sekä lisätoimet vuosille 2028–2029 tukevat Keusoten tavoitteita säilyä itsenäisenä hyvinvointialueena ja turvata asukkaille lakisääteiset palvelut.
Palvelutarpeet Keski-Uudellamaalla kasvavat muuta maata nopeammin. Vuoteen 2045 mennessä ennustetaan erityisesti ikääntyneiden määrän kasvavan merkittävästi, kun taas lasten ja nuorten palvelutarve on jopa hienoisessa laskussa. Tämä edellyttää painopisteen siirtämistä kohti iäkkäiden palveluja sekä palvelurakenteiden uudistamista tehokkaammiksi ja joustavammiksi.
Palveluverkko on osa laajempia säästötoimenpiteitä
Talouden näkökulmasta palveluverkkoon kohdistuvat toimet ovat osa vuosien 2025–2027 aikana tavoiteltavia säästötoimenpiteitä. Palvelurakenteen keventäminen ja tilojen käytön tehostaminen tuottavat noin 2,6 miljoonan euron säästöt.
– Henkilöstörakennetta tarkastellaan ja palvelujen hankintoja kehitetään, jotta voimme säilyttää hyvinvointialueen toiminnan itsenäisenä ja vakaana. Kokonaisuuteen liittyy myös merkittäviä investointeja esimerkiksi uusiin ikääntyneiden ja vammaisten asumisyksiköihin, digipalveluihin sekä liikkuviin palveluihin, joiden avulla voidaan palvella asukkaita joustavammin koko alueella, toteaa hyvinvointialuejohtaja Raija Kontio.
Hyvinvointialueella tarkastellaan kaikkien sote-kiinteistöjen käyttöä. Tavoitteena on vähentää tilankäyttöä 10–15 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tämän myötä suunnitelmissa on luopua muun muassa Kellokosken, Rajamäen ja Jokelan toimipisteistä sekä tarkastella Pornaisten ja Klaukkalan tilojen käyttöä. Osana tätä kokonaisuutta kehitetään myös uusia asumisyksiköitä, kuten ikääntyneiden hybridiasumista ja vammaispalvelujen yksiköitä vuosille 2027–2030.
Digitaalisuus on keskeinen osa tulevaisuuden palveluverkkoa. Tavoitteena on, että vuoteen 2027 mennessä kolmannes Keusoten palveluista on saatavilla digitaalisesti. OmaKeusoten digipalvelukokonaisuutta laajennetaan ja käyttöä seurataan aktiivisesti. Liikkuvia palveluja kehitetään alueille, joissa väestö ikääntyy ja julkisen liikenteen saavutettavuus on heikko. Kustannustehokkuutta arvioidaan jatkuvasti eri liikkuvien palvelujen osalta.
Tilaverkoston supistaminen ei tarkoita palveluiden lakkauttamista
Tilaverkoston supistaminen ja toimintojen keskittäminen suurempiin ja monipuolisempiin yksiköihin ei tarkoita palveluiden lakkauttamista, vaan niitä tullaan tarjoamaan muissa toimipisteissä, digitaalisena tai liikkuvana palveluna. Esityksen mukaan jokaisessa kunnassa säilyy jatkossakin vähintään yksi laajasti sotepalveluita tarjoava palvelupiste.
Keskittämisen myötä asiakkaille voidaan tarjota monipuolisempia ja paremmin yhteen sovitettuja palveluita, ja henkilöstön työskentelyolosuhteet ja osaamisen hyödyntäminen paranevat. Uudet digitaaliset ratkaisut ja asiakasohjauksen kehittäminen tukevat asukasta löytämään juuri hänelle sopivan palvelun oikea-aikaisesti ja tehokkaasti.
– Turvaamme asukkaille lakisääteiset palvelut yhdenvertaisesti vaikeassakin taloudellisessa tilanteessa, kiteyttää aluevaltuuston puheenjohtaja Irma Pahlman.
Keusoten aluevaltuusto päättää palveluverkosta 22. toukokuuta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Irma PahlmanKeski-Uudenmaan hyvinvointialue, aluevaltuuston puheenjohtaja
irmapahlman@gmail.comRaija KontioHyvinvointialuejohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:040 768 2627raija.kontio@keusote.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Turvallista ja tavallista arkea ikäihmisten perhehoidossa5.5.2025 13:45:04 EEST | Tiedote
Perhehoito tarjoaa mielekästä ja ihmisläheistä työtä ikäihmisten parissa. Sen ytimessä on tavallinen ja turvallinen perhe-elämä yksityiskodeissa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) järjestää kolme infoiltaa kaikille ikäihmisten perhehoitajan tehtävästä kiinnostuneille.
Valtioneuvosto hyväksyi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen päivitetyn tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman29.4.2025 13:28:49 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto on tehnyt 6.3.2025 päätöksen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) lainanottovaltuuden muuttamisesta vuodelle 2025. Päätöksen ehtona oli päivitetyn tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimittaminen valtiovarainministeriölle, jonka tarkoituksena on varmistaa alueen kyky hoitaa lainavelvoitteensa ja järjestää lakisääteiset palvelut.
Lähipalveluiden saatavuus turvataan – Keusote kehittää palveluverkkoaan asukkaita varten24.4.2025 18:35:46 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) valmistelee palveluverkoston uudistamista tulevina vuosina. Tärkein asia ei kuitenkaan muutu: sosiaali- ja terveyspalvelut pysyvät asukkaiden saatavilla. Kehittämistyön tavoitteena on varmistaa, että pystymme tarjoamaan lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut oikea-aikaisesti, laadukkaasti ja sujuvasti – myös tulevaisuudessa.
Keusoten uusin digipalvelu on näppärä ja turvallinen chat23.4.2025 08:24:19 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) uuden OmaKeusote-mobiilisovelluksen chat-palvelu on helppo ja turvallinen tapa hoitaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Keusoten chatissa asiakas kohtaa aina Keusoten omat sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa yhteistoimintaneuvottelut talouden tasapainottamiseksi22.4.2025 20:48:54 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) käynnistää yhteistoimintaneuvottelut osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimeenpanoa. Hyvinvointialueen taloudellinen tilanne edellyttää uusia talouden sopeuttamistoimenpiteitä kuten toimintatapojen uudistuksia palvelutuotannossa sekä toiminnan uudelleenorganisointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme