Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jätevesitutkimus: Peukun eli muuntohuume alfa-PVP:n käyttö jyrkässä kasvussa, alueelliset erot suuria

Jaa

Alfa-PVP:tä (”peukku”) käytetään yhä enemmän etenkin pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä, ja käyttö keskittyy voimakkaasti Etelä- ja Lounais-Suomeen.  Myös amfetamiinin ja kokaiinin vuonna 2024 mitatut käyttömäärät ovat monin paikoin mittaushistorian korkeimpia, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus.

”Alfa-PVP:n käyttö on moninkertaistunut viimeisten vuosien aikana esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Sen ongelmallinen käyttö on jatkuvaa, mikä näkyy jätevesitutkimuksissa tasaisina jäämämäärinä viikon eri päivinä. Alfa-PVP:tä käytetään myös korvaamaan perinteisempien huumeiden, kuten amfetamiinin käyttöä”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeustoksikologian tiimipäällikkö Teemu Gunnar arvioi.  

Suurimpien Etelä- ja Länsi-Suomen kaupunkien lisäksi alfa-PVP:tä todettiin jätevesitutkimuksissa säännöllisesti jokaisena viikonpäivänä Hämeenlinnassa, Salossa, Huittisissa, Vihdissä, Porvoossa, Kotkassa, Seinäjoella, Savonlinnassa, Vaasassa ja Lappeenrannassa. Useissa Itä- ja Pohjois-Suomen kaupungeissa ainetta ei sen sijaan todettu mitattavia määriä. Muuntohuumeille onkin jätevesiseurannan perusteella tyypillistä, että ajalliset ja alueelliset käytön vaihtelut ovat suurempia kuin perinteisemmillä huumausaineilla.

Alfa-PVP on yleisin ja pisimpään laajalti päihdekäytössä esiintynyt uusi psykoaktiivinen aine Suomessa. Alfa-PVP luokiteltiin huumausaineeksi Suomessa vuoden 2013 lopussa.

Amfetamiinin ja kokaiinin käyttö on lisääntynyt useissa kaupungeissa, metamfetamiinin ja ekstaasin käytössä ei suuria muutoksia

Amfetamiini on eniten käytetty stimulanttihuume valtaosassa maata. Kokaiinin käyttö painottuu voimakkaasti eteläiseen Suomeen, joskin sen käyttö on yleistynyt edelleen myös muualla Suomessa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella amfetamiinin ja kokaiinin käyttö on monin paikoin lisääntynyt vuonna 2024 verrattuna vuoteen 2022, jolloin laaja jätevesitutkimus toteutettiin edellisen kerran.

”Amfetamiinin ja kokaiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa nousseet vuonna 2024 korkeammalle kuin koskaan. Kokaiinia havaittiin jo lähes kaikissa mittauskaupungeissa, mutta käyttömäärät olivat edelleen huomattavasti suurempia eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa”, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää.

Metamfetamiinin käyttö on edelleen keskimäärin vähäistä. MDMA:n eli ekstaasin käyttömäärissä ei ole suuria muutoksia, joskin osassa tutkimuskaupunkeja käyttö on selvästi lisääntynyt vuodesta 2022. Ekstaasin käyttömäärät ovat moneen muuhun huumeeseen verrattuna pysyneet varsin tasaisina vuodesta 2012 lähtien, jolloin valtakunnallinen jätevesitutkimus toteutettiin Suomessa ensimmäisen kerran.

Lisääntynyt käyttö on nostanut huumemarkkinoiden rahallista arvoa

Valtakunnallisten jätevesitutkimusten avulla voidaan poikkeuksellisella tavalla arvioida huumeiden käyttömääriä koko maan tasolla, mikä mahdollistaa myös huumemarkkinoiden rahallisen arvon arvioimisen entistä tarkemmin.

Huumeiden käytön lisääntyminen on kasvattanut myös huumemarkkinoiden rahallista arvoa merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Laajan valtakunnallisen jätevesitutkimuksen perusteella vuonna 2024 amfetamiinin markkina-arvo oli Suomessa laskennallisesti arvioituna 120–150 miljoonaa euroa, kokaiinin 87–96 miljoonaa euroa ja metamfetamiinin noin 5 miljoonaa euroa.  Kymmenen vuoden ajanjaksolla tässä on merkittävää kasvua erityisesti kokaiinin osalta, sillä vuonna 2014 amfetamiinin markkina-arvoksi arvioitiin noin 70 miljoonaa euroa ja kokaiinin sekä metamfetamiinin noin 10 miljoonaa euroa.

Huumeiden jätevesitutkimusten tulokset

Huumeiden jätevesitutkimusten tulokset

  • 30 jätevedenpuhdistamon seuranta (liitteenä)
  • Helsingin Viikinmäen jatkuva seuranta (liitteenä)
  • Tampereen Viinikanlahden jatkuva seuranta (liitteenä)
  • Turun Kakolanmäen jatkuva seuranta (liitteenä)
  • Alfa-PVP:n käyttö suurimmissa kaupungeissa (liitteenä)
  • Alfa-PVP:n käyttö alueellisesti Suomessa (liitteenä)

Nyt julkaistut huumeiden laajan valtakunnallisen jätevesitutkimuksen tulokset käsittävät sekä maaliskuun että marraskuun keräysjaksot vuonna 2024 30 kaupungissa lähialueineen. Helsingin, Espoon, Turun ja Tampereen osalta on raportoitu myös kuluvan vuoden maaliskuun seurannan tulokset. Lisäksi suurimmista kaupungeista (Helsinki, Turku, Tampere) on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset kuluvan vuoden maaliskuun loppuun saakka.

Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, joten tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä. Valtakunnallisen keräyksen tulokset kuvastavat kaikista viikonpäivistä laskettua keskimääräistä käyttöä.

Laaja tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Lisätietoa

Jätevesitutkimus: Väestötason huumeiden käyttö

Alfa-PVP, peukkuhuume (Päihdelinkki)

Yhteystiedot

Teemu Gunnar
tiimipäällikkö, johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 8425
etunimi.sukunimi@thl.fi

Aino Kankaanpää
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8427
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Avainsanat

Liitteet

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tuore tutkimus: masennusoireilua raportoi joillain hyvinvointialueilla jopa kaksinkertainen määrä nuoria verrattuna toisiin alueisiin9.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

THL on julkaissut ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta eri hyvinvointialueilla. Samalla THL julkaisi suositukset toimista kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille. Hyvinvointialueiden ja kuntien tehtävänä on ehkäistä nuorten masennusta huolehtimalla, että ammattilaisilla on edellytykset tarjota nuorille matalan kynnyksen apua. Alueellisia eroja on tärkeää tarkastella kunnissa ja hyvinvointialueilla eli siellä, missä syyt ja ratkaisut voidaan parhaimmin tunnistaa.

THL viikolla 20/20258.5.2025 15:23:41 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 8.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet pe 9.5. THL julkaisee ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta eri hyvinvointialueilla. Esimerkiksi masennusoireilua raportoivien nuorten osuus on joillain hyvinvointialueilla kaksinkertainen verrattuna toisiin. Samalla THL julkaisee suositukset toimista kuntien ja hyvinvointien päättäjille. Lisätiedot: taija.huhtala(at)thl.fi, puh. 029 524 8138 to 15.5. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys - Terve Suomi 2024 -kyselyn tuloksia. Tilastoraportti ja Sotka

THL viikolla 19/202530.4.2025 12:07:29 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri julkaistaan yleensä joka torstai, mutta tänään, vappuaattona, se ilmestyy poikkeuksellisesti keskiviikkona. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat keskiviikon 30.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 7.5. Alueiden väliset erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä. Kansallisen terveysindeksin 2021–2023 tuloksia. Yhteistiedote Kelan kanssa. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 pe 9.5. Jätevesitutkimuksen tulokset huumeiden käytöstä julkaistaan. Lisätietoja: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 Verkkouutiset ma 5.5. Ulkomaista syntype

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye