Viikkokatsaus 19.–23.5.2025
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja.
Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.

Uutinen pe 16.5.
Miten veden kestävä ja oikeudenmukainen käyttö turvataan kriisien ajassa?
Monitieteinen GloWater-hanke kehittää ratkaisuja, joiden avulla valtiot ja yritykset voivat hallita vesiriskejään ja vahvistaa vesivastuullisuuttaan kansalaisyhteiskunnan näkökulmat huomioiden. Hanke tuottaa myös uusia näkökulmia vesivarojen kestävyyteen huomioimalla veden roolin koko maapallon tilan säätelyssä.
Lisätiedot: johtava tutkija Suvi Sojamo, puh. 029 525 1049 ja viestintäasiantuntija Katri Haatainen, puh. 029 525 1377, sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi
Tiedote ke 21.5.
Ilmoita roskahavaintosi uudessa Rosgis-verkkopalvelussa
Rosgis on Suomen ympäristökeskuksen uusi verkkopalvelu, jolla kuka tahansa voi raportoida ympäristön roskaantumisesta. Jokainen havainto tuo arvokasta tietoa tutkijoille roskaantumisen laajuudesta ja luonteesta eri puolilla Suomea. Tietojen pohjalta voidaan kohdistaa toimenpiteitä eniten roskaantuville alueille ja kehittää tehokkaampia keinoja roskien luontoon päätymisen ehkäisemiseksi.
Lisätiedot: tutkija Anna-Riina Mustonen, puh. 029 525 2137 ja viestintäasiantuntija Johanna Kaunisto, puh. 029 525 2297, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi
Uutinen to 22.5.
Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä
Pääkaupunkiseudun pihojen monimuotoisuutta kartoitetaan ensi kesänä
Helsingissä, Kauniaisessa, Espoolla ja Vantaalla tutkitaan yli sadan piha-alueen kasvi- ja eläinlajistoa kesällä 2025. Lisäksi selvitetään, miten lähiympäristön luonnon monimuotoisuus näkyy asukkaiden sisätiloissa hyödyntäen DNA-pohjaisia luonnon mittauksen menetelmiä. Tavoitteena on muodostaa kuva siitä, minkälaista lajistorikkautta ja luontosuhdetta asuinalueiden piha-alueet ylläpitävät verrattuna esimerkeiksi kaupunkien puistoihin tai metsiin.
Lisätiedot: ryhmäpäällikkö Kati Vierikko, puh. 029 525 2084 ja viestintäasiantuntija Matti Lindholm, puh. 029 525 1380, sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@syke.fi
Tiedote/mediakutsu (pvm auki)
Ruoan huoltovarmuuteen ei riitä maatalouspolitiikka, vaan tarvitaan ruokapolitiikkaa
Strategisen tutkimuksen neuvoston FOOD-ohjelma (2019–2025) on merkittävästi edistänyt ruokajärjestelmä- ja ruokapolitiikka-ajattelua, ja on strateginen tietokumppani hallituksen ohjelman mukaisessa Suomen ruokastrategian valmistelussa, joka jatkuu vuoden 2025 loppuun.
Kuusivuotinen FOOD-ohjelma tuotti uutta tietoa ja ratkaisuehdotuksia siihen, miten Suomessa edetään kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää.
Ruoka on murroksessa: tervetuloa ruokajärjestelmää luotaaviin tilaisuuksiin 26.–28.5.2025
Järjestämme kolmen toisiinsa kytkeytyvän tapahtuman sarjan. Maanantaina 26.5. esittelemme FOOD-ohjelman tulokset suomenkielisessä loppuseminaarissa ja median edustajilla on tilaisuus haastatella ohjelman ja sen hankkeiden johtajia. Tilaisuudet jatkuvat ajankohtaisilla ruokaturvaan ja ruokapolitiikkaan liittyvillä kansainvälisillä konferensseilla.
Lue lisää tapahtumista (justfood.fi)
Lue lisää FOOD-ohjelmasta (aka.fi)
Lisätiedot: viestintäasiantuntija Katja Lepistö
Sosiaalisessa mediassa
- Maailman pölyttäjäpäivä ti 20.5.
- Maailman monimuotoisuuden päivä to 22.5.
Tutustu hankkeeseen tarkemmin: GloWater
Erilaiset haasteet ja kriisit ilmastonmuutoksesta geopoliittisiin jännitteisiin haastavat veden kestävää käyttöä ja hallintaa ympäri maailmaa. Suomi kytkeytyy vahvasti osaksi kokonaisuutta veden kiertokulun ja globaalien arvoketjujen kautta. Suomen ympäristökeskuksen uudessa GloWater-hankkeessa kehitetään kestävää vesiturvallisuutta edistäviä politiikkasuosituksia, ohjauskeinoja ja toimintamalleja yhdessä ministeriöiden, yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Yrityksistä mukana on muun muassa S-ryhmä, joka haluaa kehittää vesivastuullisuuttaan. Syken koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Aalto-yliopisto, Ulkopoliittinen instituutti ja Itä-Suomen yliopisto, ja sitä rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).
Lue lisää GloWaterista (syke.fi)
Tutustuitko jo näihin?
- Valtaosalla suomalaisista lähikauppa — katsauksen teemaosiona palvelujen saavutettavuus (uutinen 14.5. syke.fi:ssä)
- Arktisen ympäristön seuranta- ja arviointiohjelma AMAP on toukokuussa julkaissut arktisen alueen ympäristökysymyksiin liittyen kolme politiikkasuositusta. Yksi suosituksista käsittelee muovisaastetta arktisella alueella. Ympäristöön päätyneen muovin määrää ja sen vaikutuksia ekosysteemissä tutkitaan mm. Sykessä. Yksi tuoreimmista Syken tutkimuksista koskee mikromuovin määrää Lapin Jäämereen laskevissa joissa. Lisätietoja tutkimuksesta saa ryhmäpäällikkö Hermanni Kaartokalliolta, p. 029 525 1247, etunimi.sukunimi@syke.fi
AMAP:n politiikkasuositukset (amap.no)
Muutokset mahdollisia.
Ystävällisin terveisin
Suomen ympäristökeskuksen viestinnän ja markkinoinnin väki
Ps. Mikäli et halua näitä viestejä enää jatkossa, laitathan meiliä viestintäpäällikkö Aino Laineelle (etunimi.sukunimi@syke.fi).
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
www.syke.fi/fi
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Rapportera dina skräpfynd i den nya webbtjänsten Rosgis21.5.2025 08:59:00 EEST | Pressmeddelande
Har du under dina utevistelser lagt märke till särskilt skräpiga platser, plastpellets eller övergivna fiskeredskap? Nu kan du rapportera dina fynd och hjälpa forskare att ta reda på var skräpet kommer ifrån och hur det påverkar miljön. Rosgis är en ny webbtjänst från Finlands miljöcentral som är öppen för alla och gör det möjligt för vem som helst att rapportera nedskräpning i miljön.
Ilmoita roskahavaintosi uudessa Rosgis-verkkopalvelussa21.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Oletko ulkoillessasi huomannut erityisen roskaisia paikkoja, muovipellettejä tai hylättyjä kalanpyydyksiä? Nyt voit ilmoittaa havaintosi ja samalla auttaa tutkijoita selvittämään roskaantumisen lähteitä ja vaikutuksia ympäristöön. Rosgis on Suomen ympäristökeskuksen kaikille avoin uusi verkkopalvelu, jolla kuka tahansa voi raportoida ympäristön roskaantumisesta.
Ruokajärjestelmää on vahvistettava huoltovarmuuden takaamiseksi19.5.2025 13:23:21 EEST | Tiedote
Kuusivuotinen FOOD-ohjelma tuotti uutta tietoa ja ratkaisuehdotuksia siihen, miten Suomessa edetään kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää.
Saaristomeren luontoarvoja kartoitetaan tulevana kesänä6.5.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Saaristomerellä kartoitetaan kesällä 2025 vedenalaista kasvillisuutta ekologisesti merkittävien merialueiden tunnistamiseksi. Näin voidaan tukea luonnonsuojelun suunnittelua ja huomioida aiempaa paremmin merellisiä luontoarvoja esimerkiksi kaavoituksessa.
Viikkokatsaus 5.–9.5.202530.4.2025 10:56:16 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme