Jyväskylän yliopisto

Pandemia ei pysäyttänyt nuoria – tuore väitöstutkimus paljastaa sopeutumiskyvyn ja oma-aloitteisuuden

Jaa

Koronapandemia haastoi nuorten aikuisten elämänkulkua, mutta tuore väitöstutkimus osoittaa, etteivät he olleet tilanteessa kokonaan voimattomia. YTM Julia Nuckols tarkastelee sosiologian väitöskirjassaan miten nuoret Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa reagoivat pandemian aiheuttamiin ammatillisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin.

Henkilö seisoo puun edessä, tuuli puhaltaa hiukset kasvoille. Hänellä on musta hattu.
Nuckolsin väitöstutkimus nostaa esiin huolen nuorten kasvavasta yksinäisyydestä pandemian jälkeen ja sosiaalisen median kaksoisroolista: se on yhtäältä tärkeä tukikanava ja toisaalta ahdistuksen ja disinformaation lähde.

Tulokset osoittavat, että vaikka epävarmuutta koettiin laajasti, nuoret osoittivat myös resilienssiä ja kykyä sopeutua poikkeukselliseen tilanteeseen. He tekivät aktiivisia valintoja, kuten hakeutuivat uusille koulutuspoluille, muuttivat asuinolosuhteitaan tai suunnittelivat talouttaan uudelleen. Eristäytymisen aikana sosiaalisesta mediasta haettiin tietoa, vertaistukea ja keinoja yhteydenpitoon. 

Tutkimus tuo esille myös sen, miten eri maiden sosiaaliturvajärjestelmät ja pandemian rajoitustoimet vaikuttivat nuorten kokemuksiin. Pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden nuoret näyttivät olevan paremmin suojassa taloudellisilta paineilta kuin brittinuoret, jotka elivät heikompien sosiaalisten ja taloudellisten turvaverkkojen varassa. 

”Pandemia ei ainoastaan viivästyttänyt elämän siirtymävaiheita – se muutti nuorten suhtautumista työhön, rahaan ja sosiaaliseen elämään.”

Tämä monitieteinen väitöskirja yhdistää ihmisen elämänkulun ja kehityksen sekä median käytön teorioita tarjoten uusia näkökulmia siihen, miten yhteiskunnalliset rakenteet ja yksilön toimijuus kietoutuvat toisiinsa kriisiaikoina. Tutkimus nostaa esiin myös huolen nuorten kasvavasta yksinäisyydestä pandemian jälkeen ja sosiaalisen median kaksoisroolista: se on yhtäältä tärkeä tukikanava ja toisaalta ahdistuksen ja disinformaation lähde. 

”Pandemia ei ainoastaan viivästyttänyt elämän siirtymävaiheita – se muutti nuorten suhtautumista työhön, rahaan ja sosiaaliseen elämään”, Nuckols toteaa. 

”Näiden vaikutusten ymmärtäminen auttaa meitä rakentamaan parempia tukirakenteita tulevia kriisejä varten – erityisesti nykyisessä kriisiajassa.” 

YTM Julia Nuckolsin sosiologian väitöskirjan The pandemic youth: life course and social challenges of the COVID-19 pandemic among young people julkinen tarkastustilaisuus pidetään 16.5.2025 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa (C2). Vastaväittäjänä toimii professori Gary Pollock (Manchester Metropolitan University) ja kustoksena professori Terhi-Anna Wilska (Jyväskylän Yliopisto). 

Väitöstilaisuuden kieli on englanti. 

Taustatietoa: 

Julia Nuckols on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon sosiologiasta Jyväskylän Yliopistosta. Hän työskenteli väitöskirjatutkijana sosiologian oppiaineessa Jyväskylän yliopistossa vuosina 2021–2024. 

Nuckolsin tutkimukselliset intressit liittyvät nuorisotutkimukseen, sosiaaliseen mediaan ja kriisitutkimukseen. Hänen väitöstutkimustaan ovat rahoittaneet DigiConsumers-hanke (Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto ja Suomen Akatemian COVID-19 -lisärahoitus) sekä Jyväskylän yliopisto. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye