Teknologiateollisuus: 70 % nuorista aikuisista oltava korkeakoulutettuja 2040
Suomen suurin vientiala vaatii nostamaan Suomen koulutustasoa hallituksen tavoitetta korkeammaksi. Teknologiateollisuus esittää, että 70 prosenttia 25–34-vuotiaista olisi korkeakoulutettuja vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen mutta pitkäjänteisen kasvun aikaansaamiseksi välttämätön.

Suomen kaltaisen pienen vientimaan ainoa menestymisen mahdollisuus riippuu innovaatioista, huippuosaamisesta ja korkeasta tuottavuudesta. Tämä edellyttää merkittäviä panostuksia koulutukseen sekä tutkimukseen ja kehitykseen (T&K). Ongelma kestävän talouskasvun saavuttamisessa on, että inhimillisen pääomamme kasvu on pysähtymässä.
Tällä hetkellä vain noin 40 prosenttia Suomen nuorista aikuisista on korkeakoulutettuja. Hallituksen tavoite onkin nostaa 25–34-vuotiaiden osuus 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tavoite pysäyttäisi inhimillisen pääomamme laskun, mutta se ei riitä turvaamaan kasvua. Suomen Pankin kasvuskenaarion mukaan vain 70 prosentin tavoite – yhdistettynä riittävään maahanmuuttoon – voi jatkaa kasvua.
– Teknologiateollisuus hakee kiivaasti kasvua ja kilpailuetua uusista teknologioista ja innovaatioista, ja olemme sitoutuneet hyvin korkeaan T&K-asteeseen. Kasvutavoitteemme ei ikinä onnistu, jos meillä ei ole tarpeeksi korkeakoulutettua työvoimaa eikä osaamisen tasomme ole riittävä, toimitusjohtaja Minna Helle sanoo.
Suurin osa OECD-maista on kasvattanut voimakkaasti nuorten aikuisten koulutustasoa. Opetus- ja kulttuuriministeriön sivistyskatsauksen mukaan Helsingin seudulla nuorista aikuisista hieman alle puolet on suorittanut korkea-asteen tutkinnon, kun Tukholman seudulla vastaava luku on 62, Kööpenhaminassa 61 ja Oslossa 63 prosenttia. Yhdysvaltojen osavaltioiden joukossa Helsingin seutu sijoittuisi juuri keskitason yläpuolelle.
– OECD:n kärkimaissa korkeakoulutusaste lähenee jo nyt 70:ää prosenttia. Tässä joukossa Suomi ei juuri houkuttele T&K-intensiivisiä yrityksiä, ja me menetämme kilpailuetua vuosi vuodelta. Meidän on aivan pakko tehdä erittäin nopea suunnitelma korkeakoulutettujen nuorten määrän kasvattamiseen isosti, Helle sanoo.
Pelkästään teknologiateollisuuden kasvun osaajatarpeesta nyt jo 65 prosenttia kohdistuu korkeakoulutettuihin. Samaan aikaan erityisesti toimihenkilöiden eläköityminen kiihtyy ja lisää korkeakoulutettujen tarvetta myös korvaavissa rekrytoinneissa, suhdanteista riippumatta.
Ammattiosaajien tarve ei katoa
Ammattiosaajien tarve ei ole katomassa mihinkään. Päinvastoin: heidän panoksensa tulee edelleen olemaan merkittävä ja laadukas ammatillinen koulutus on tavoitteen saavuttamiseksi välttämätön.
– Tavoitteemme korostavat ammatillisen koulutuksen tärkeyttä, sillä yhä useamman ammatillisesta valmistuvan tulisi myös jatkaa opintojaan korkeakoulussa. Valmistuvien ammattitaidon ja yleisten työelämävalmiuksien tulisi vastata paremmin yritysten tarpeita, sanoo osaamispolitiikasta vastaava johtaja Leena Pöntynen.
Olennaista on, että jatkossa ammatillisesta koulutuksesta valmistuvat työllistyvät nykyistä paremmin heti valmistumisensa jälkeen ja että työvoimakoulutus saadaan korkealle tasolle. Lisäksi ammatillisen koulutuksen on tarjottava entistä vahvemmat valmiudet korkeakouluopintoihin, jotta opintopolku olisi sujuva ja tukisi osaamisen kehittämistä.
– Voisiko kehittää kokonaan uusia ammatillisen koulutuksen tutkintoja, joiden tarkoitus olisikin erityisesti johtaa ammattikorkeakouluopintoihin? Tällainen rakenne saattaisi saada myös yhä useamman korkeakoulutetun vanhemman kannustamaan lapsiaan valitsemaan ammatillisen linjan, Pöntynen pohtii.
Fakta: 70 %:n tavoite on mahdollista toteuttaa
- Yrityksille tärkeintä on olennainen osaaminen, joten tavoitteessa ei tule katsoa pelkästään tutkinnon saaneita. Tavoitteessa tulee huomioida myös ne nuoret aikuiset, joilla on merkittävä määrä korkeakouluopintoja mutta ei loppututkintoa
- Vuoden 2040 Suomen 25–34-vuotiaiden ikäluokka on noin 650 000 henkeä. 70 prosentin tavoitteessa tästä ikäluokasta 450 000 nuoren tulisi suorittaa tutkinto tai työllistymisen kannalta riittävä määrä opintoja seuraavien 15 vuoden aikana.
- Korkeakoulutuksen aloittaa opetushallinnon tilastopalvelu Vipusen mukaan vuosittain noin 58 000 opiskelijaa, heistä 42 000 täysin uusia. 70 prosentin tavoitteen mukainen, vuotuinen uusien opiskelijoiden aloittajatarve vuosina 2025–2035 olisi noin 55 000, kun huomioidaan, että aiemmista ikäluokista vielä ainakin 70 000:n tulisi aloittaa korkeakouluopinnot. Tämä edellyttää korkeakouluihin arviolta 13 000:ta lisäpaikkaa ja ne tulee kohdentaa aloille, jotka tukevat talouskasvua.
-
- 6 000 paikkaa tulisi lisätä korkeakoulutuksen kapasiteetin kasvattamisella.
- 4 000 paikkaa voidaan saada vähentämällä päällekkäisiä tutkintoja.
- 3 000 paikkaa voi syntyä kansainvälisten opiskelijoiden siirtymisestä täyskatteellisiin lukuvuosimaksuihin.
Yhteyshenkilöt
Minna HelleToimitusjohtaja
Puh:050 3414884minna.helle@teknologiateollisuus.fiLeena PöntynenJohtaja, osaamispolitiikka
Puh:040 1306113leena.pontynen@teknologiateollisuus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 330 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry
Teknologiateollisuudessa huolestunut tunnelma: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tunnelmat teknologiateollisuudessa ovat kääntyneet lupaavan alkuvuoden jälkeen huolestuneen odottaviksi. Uusien tilausten arvo parani vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat jäädyttäneet investointipäätöksiä laajalla rintamalla odotustilaan.
Teknologiateollisuuden talousnäkymät 7.5. klo 105.5.2025 07:59:00 EEST | Kutsu
Teknologiateollisuuden talousnäkymät ja jäsenkysely USA:n tulleista 7.5.2025 kello 10.00
Teknologiateollisuus: Hallitus teki merkittävän kasvulähdön – Rapistuva osaamispääoma yhä iso kasvun uhka23.4.2025 23:05:50 EEST | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihessään tekemä veropaketti on merkittävä avaus Suomen kasvuhaasteen ja valtiontukikilpailun taklaamiseksi, Teknologiateollisuus ry toteaa. Verotus on tehokas työkalu, kun talouskasvua pyritään tukemaan parantamalla Suomen houkuttelevuutta ja yritysten investointihalukkuutta. Kasvun iso uhka on kuitenkin edelleen rapistuva osaamispääoma.
Teknologiateollisuuden tilauksissa valon pilkahdus, mutta heikko kysyntä ei vieläkään lupaa odotettua käännettä12.2.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Risteilijätilaus ja muutamat arvoltaan suuret tilaukset ovat tuoneet piristysruiskeen teknologiateollisuuden tilauskertymiin, mutta kysyntä on pysynyt edelleen heikkona. Henkilöstömäärä laski loka–joulukuussa enemmän kuin kertaakaan aiemmin jo pitkään vallinneen matalasuhdanteen aikana. Lomautettujen määrä nousi korkeimmalle tasolle koronakriisin jälkeen.
Teknologiateollisuuden talousnäkymät ke 12.2.2025 kello 11.006.2.2025 08:00:00 EET | Kutsu
Suomen merkittävimmän vientialan talousnäkymät julkaistaan tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 12.2.2025 kello 11.00.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme