Tampereen yliopisto

Neljän miljoonan euron SECHA-hanke kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisuja ja palveluja

Jaa

Liikenteen ja logistiikan sähköistyminen haastaa sähköverkon kapasiteetin riittävyyden. Laajan SECHA-konsortiohankkeen tavoitteena on kääntää haasteet mahdollisuuksiksi ja tutkia, miten sähköistyvä liikenne voi toimia joustoresurssina energiajärjestelmälle ja siten edistää myös energiajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä. SECHA-hanke myös selvittää, miten kehittyvistä uusista ratkaisuista ja palveluista voi syntyä uutta liiketoimintaa.

Sähköauto, joka on latautumassa.
Kaksivuotinen SECHA-hanke kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisujen teknologiaa ja liiketoimintamalleja. Mike Bird / Pexels

Business Finland myönsi loppuvuodesta 2024 Co-Innovation-rahoituksen kaksivuotiselle SECHA-konsortiolle (Scaling EV CHArging solutions for new values and services in collaboration networks), jonka muodostamaan ekosysteemiin kuuluu tutkimuskumppaneita, teollisia yrityksiä sekä useita sähköverkkoyhtiöitä. Hanketta koordinoi Tampereen yliopisto.

Konsortion tavoitteena on kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisujen teknologiaa ja liiketoimintamalleja sekä tutkia, miten luodaan uutta arvoa ja palveluita loppukäyttäjille, teknologian tuottajille ja sähkömarkkinoiden toimijoille.

Tarkastelunäkökulmat vaihtelevat aina yksivaiheisesta kotilatauksesta raskaan liikenteen suurteholataukseen.

Hankkeen tavoitteena on muun muassa:

  • tarkentaa erilaisten sähköajoneuvojen kaluston kehityksen skenaarioita
  • kehittää ja demonstroida latausteknologian ratkaisuja ja latauksen tehonhallinnan menetelmiä, mukaan lukien myös V2G-ratkaisut
  • tutkia sähköajoneuvojen latauksen vaikutuksia sähköverkkoihin ja sähkön laatuun sekä mahdollisuuksia arvonluontiin sähkö- ja joustomarkkinoilla
  • kehittää ja demonstroida lataustietojen hallintaa ja järjestelmärajapintoja.

Hankekokonaisuus edellyttää monialaista osaamista

Monialaista osaamista hankkeessa edustavat tutkimusosapuolina Tampereen yliopiston sähkötekniikan, tietotekniikan sekä liikenteen ja logistiikan tutkimusryhmät, LUT-yliopiston energiajärjestelmien ja -markkinoiden, sähköisen liikkumisen sekä innovaatioiden ja logistiikan tutkimusryhmät ja VTT:n sähköisten ajoneuvojen ja latausratkaisujen tutkimusryhmä.

SECHA-hankekokonaisuuden kokonaisbudjetti on lähes 4 miljoonaa euroa. Hankkeessa mukana olevat teolliset yritykset tarjoavat muun muassa latauslaitteita, akkuvarastoja, mittaus- ja ohjausratkaisuja sekä ICT-järjestelmiä. SECHA-hanke on osa Kempower Oyj:n ja Tietoevry Finland Oy:n Business Finlandin veturiohjelmia.

Kempowerin ja Tietoevryn Veturi-yhteistyö edistää osaamista sähköverkon ja latausinfrastruktuurin energian- ja tehon hallinnan digitaalisista ratkaisuista. Kehitystyö edellyttää sähköverkkojen ja sähköajoneuvojen latausekosysteemin syvällisen tietämystä. SECHA-hanke tukee uusien latausratkaisujen kehittämistä joustavaksi ja kustannustehokkaammiksi yhdessä muiden hankkeessa mukana olevien kumppaneiden kanssa, toteavat Antti Seppälä Tietoevryn Energialiiketoiminnasta ja teknologiajohtaja Mikko Veikkolainen Kempowerilta.

Lisäksi hankerahoituksen piiriin kuuluvat latausratkaisuja ja -teknologiaa tarjoavat IGL Technologies Oy ja UTU Oy. Konsortiossa mukana olevia teollisia yrityksiä ovat lisäksi AGCO Power Oy, Cactos Oy, Merus Power Oy, MX Elextrix Oy, Ramboll Finland Oy ja Wapice Oy. Hankkeessa mukana olevia sähköverkkoyhtiöitä ovat Fingrid Oyj, Elenia Verkko Oyj, Järvi-Suomen Energia Oy, KSS Verkko Oy, Kymenlaakson Sähköverkko Oy, Savon Voima Verkko Oy ja Tampereen Energia Sähköverkko Oy. Lisäksi hanke saa rahoitusta Sähkötutkimuspooli ry:ltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusosapuolien ja veturiyritysten yhteyshenkilöt:

Tampereen yliopisto: Prof. Pertti Järventausta, pertti.jarventausta@tuni.fi, +358405492384
LUT-yliopisto: Senior Expert, Ville Tikka, ville.tikka@lut.fi, +358504007968
VTT: Senior Scientist, Marko Antila, marko.antila@vtt.fi, +358405275343
Kempower: Researcher & Research Project Manager, Esko Heino,
esko.heino@kempower.com, +358504142859
Tietoevry: Business Development Lead, Energy & Utilities, Antti Seppälä,
antti.seppala@tietoevry.com, +358503018725

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye