Hyvinvointialueiden säästöt ennaltaehkäisevistä palveluista tulevat kalliiksi tulevaisuudessa
Hyvinvointialueiden taloudelliset haasteet pakottavat säästöihin, mutta Humanan toimialajohtaja Kimmo Säikän mukaan lyhytnäköinen leikkaaminen kustannustehokkaista, ennaltaehkäisevistä sosiaalialan ostopalveluista voi johtaa ongelmien kasautumiseen ja merkittävästi kasvaviin kustannuksiin tulevaisuudessa.

Kotiin vietävien sosiaalipalveluiden leikkaaminen on lyhytnäköistä, sillä ongelmien korjaaminen on aina kalliimpaa. Ostopalvelut ovat kilpailutettuja, hyvinvointialueen ohjauksessa toimivia kokonaispalveluita, jotka tuovat joustavuutta ja aiheuttavat tilaajalle kustannuksia vain palvelun käytön ajalta. Ammattimaiset palveluntuottajat pystyvät usein tuottamaan palvelut tehokkaammin ja laadukkaammin kuin hyvinvointialueet itse.
– Päättäjillä saattaa olla virheellinen käsitys ostopalveluiden kalleudesta. Oman tuotannon kustannukset oletetaan usein todellisuutta pienemmiksi, koska kaikkia kuluja ei huomioida. Saattaa yllättää, että nykyisten puitesopimusten ehtojen mukaisesti ostopalvelut tulevat hyvinvointialueille erittäin edullisiksi, koska riskit palvelujen tuotannosta jäävät pitkälti palveluntuottajille, selventää Humanan avopalveluiden sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimialajohtaja Kimmo Säikkä.
Pitkän aikavälin ajattelu ja yhteistyö tuovat säästöjä
Hyvinvointialueiden tulisi omaksua pitkän aikavälin näkökulma säästöjä suunnitellessaan, sillä ennaltaehkäisevään työhön panostaminen on investointi tulevaisuuteen. Valtiontalouden tarkastusviraston arvion mukaan yksi syrjäytynyt nuori voi maksaa yhteiskunnalle noin 1,2 miljoonaa euroa.
– Nyt tehtävien säästöjen seuraukset näkyvät, kun ihmiset, joita olisi voitu auttaa kevyellä tuella, päätyvät ongelmien pahennuttua raskaampien ja kalliimpien palveluiden piiriin. Esimerkiksi yhden sijoitetun lapsen erityisen laitoshoidon vuosihinnalla voitaisiin tukea jopa useaa kymmentä perhettä ennaltaehkäisevillä palveluilla saman ajan, Säikkä kertoo.
Sen sijaan, että ostopalveluita vähennetään, hyvinvointialueiden kannattaisi syventää yhteistyötä palveluntuottajien kanssa joustavuuden, erityisosaamisen ja entistä vaikuttavampien palveluiden kehittämiseksi. Yksityiset palveluntuottajat, kuten Humana, pystyvät laadukkaaseen palveluntuotantoon tehokkaiden mittareiden ja prosessien ansiosta. Kilpailu pakottaa panostamaan vaikuttavuuteen ja kehittämiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiia SoininenViestintä- ja vaikuttavuusjohtajaHumana Suomi
Puh:0504084408tiia.soininen@humana.fiwww.humana.fiKuvat

Linkit
Humana Suomi
Humana on johtava pohjoismainen sosiaalialan toimija, joka tarjoaa yksilöllisiä sosiaalipalveluita lähellä ihmistä ja perheen arkea. Visiomme mukaisesti uskomme siihen, että jokaisella on oikeus hyvään elämään – ja tätä visiota toteutamme hyvinvaikuttamalla ihmisiin ja yhteiskuntaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Humana arjessa Oy
Harrastukset ovat merkittävä vastavoima nuorisojengien syntymiselle13.5.2025 07:35:00 EEST | Tiedote
Humana Suomi edistää lasten ja nuorten kiinnittymistä myönteisiin yhteisöihin, mikä on tehokas keino ehkäistä nuorisojengien syntymistä. Ensimmäinen vuosittainen kysely paljastaa, että 48 % Humanan nuorista saa harrastamiseen kannustusta. Liikunta ja taide ovat suosituimpia harrastuksia, ja nuoret sitoutuvat niihin pitkäjänteisesti.
Koulupudokkuus johtaa moniin ongelmiin – lastensuojeluyksiköissä on onnistuttu vähentämään koulunkäyntihaasteita5.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Kun nuoren elämä kriisiytyy, se näkyy usein selkeästi koulutyöskentelyssä. Arvosanat heikkenevät, opettajien kanssa tulee haasteita ja äärimmäisissä tapauksissa koulunkäynti keskeytyy täysin. Humanassa käytettävän RAI-arvioinnin mukaan 20 % lastensuojelupalveluiden piirissä olevista nuorista koulunkäyntihaasteet vähenivät.
Lastensuojelupalvelut vaimentavat ahdistuksen tunnetta – Humana Suomi julkaisi ensimmäisen vaikuttavuusraporttinsa28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Sosiaalialan palveluyritys Humana tarjosi viime vuonna lastensuojelun laitospalveluita 520 alle 18-vuotiaalle nuorelle ja kotiin vietäviä palveluita lähes 3 000 asiakkaalle, joista valtaosa on lapsia ja heidän perheitään. Jokaisen elämäntilanne ja siten avuntarve on yksilöllinen, minkä vuoksi sosiaalipalveluiden vaikuttavuudesta on vaikea tehdä yleistyksiä tai johtopäätöksiä.
Tule vaikuttumaan lastensuojelun piirissä olevan nuoren tarinasta Kuopion kaupunginteatteriin tiistaina 6.5.202516.4.2025 07:45:00 EEST | Kutsu
Humana Suomi tuo yleisön ylistämän Mieletön tarina -esityksensä Kuopion kaupunginteatterin suurelle näyttämölle tiistaina 6.5. kello 12–16. Kutsumme median edustajat mukaan keskustelemaan lastensuojelun arjesta sekä taiteesta keinona etsiä ratkaisuja monimutkaisiinkin ongelmiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme