Tapiola Sinfoniettan konserttikausi 2025/26 uudistaa taidemusiikin esittämisen tapoja
Tapiola Sinfonietta uudistuu konserttikaudelle 2025/26 ja murtaa tavanomaisia taidemusiikin esittämisen tapoja. Kansainvälisesti tunnettu espoolainen kamariorkesteri lanseeraa konserttisarjat, jotka kunnioittavat klassisen musiikin traditiota mutta rakentavat siitä uudenlaisia, monitaiteellisia elämyksiä. Orkesterin uutena taiteellisena partnerina aloittaa sellisti Nicolas Altstaedt.

Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi 15.5.2025 klo 10:00
Tapiola Sinfoniettan ohjelmisto jakautuu kahteen kokemuksellisesti toisistaan poikkeavaan kausisarjaan. Tapiola-sarja jatkaa orkesterin pitkää korkeatasoisten orkesterikonserttien perinnettä, jonka ohjelmistossa kuullaan taidemusiikin klassikoita kaikilta aikakausilta. Mukana on Tapiola Sinfoniettalle tyypillisesti yllättäviäkin valintoja ja ensiesityksiä. Uusi Indie-sarja tuo konserttisaliin monitaiteellisia esityksiä klassisen orkesterimusiikin traditiosta, yhdistäen niitä muiden taiteenlajien ammattilaisten luovaan työhön. Indie-sarjan konserteissa totutusta poikkeavat esittämisen ja taiteellisen ilmaisun tavat yhdistyvät monimuotoiseen klassiseen ohjelmistoon, ja konserteista rakentuu temaattisia taide-elämyksiä.
Konserttimuodon uudistamisen edelläkävijä
”Indie-sarjan nimi viittaa irtaantumiseen taidemusiikin perinteisistä esittämistavoista”, kertoo Tapiola Sinfoniettan intendentti Maati Rehor. ”Indie-konserteissa ei ole väliaikaa, ja niiden suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana muiden taiteenalojen ammattilaisia, esimerkiksi ohjaajia, visuaalisia suunnittelijoita ja esitystaiteilijoita. Sarjassa kuullaan kaksi kantaesitystä ja tarinoin yhdistyviä teoksia ilman taiteellisia kompromisseja. Klassinen musiikki saa nyt uudenlaisen esitystavan, ja ensimmäisenä orkesterina Suomessa näytämme, kuinka orkesterikonsertti voi olla jotain muuta kuin tavanomaisissa mielikuvissa.”, Rehor jatkaa.
Indie-sarjan esimmäisen kauden kumppaneina toimivat ohjaaja Siljamari Heikinheimo sekä visuaalinen suunnittelija, skenografi Joonas Tikkanen. Muita vierailijoita sarjassa ovat mm. näyttelijät Miiko Toiviainen ja Miitta Sorvali, sekä Tapiola Sinfoniettan pitkäaikainen taiteellinen partneri Marzi Nyman, jonka sähkökitarakonsertto saa keväällä kantaesityksensä. ”Konserteissa annetaan nykyaikaiselle visuaalisuudelle, koreografioille ja luoville elementeille tilaa, ja olemme viime vuosina jo lähentyneet uusia esitystapoja. Musiikkielämä on murroksessa, ja uudet taiteen tekemisen tavat ovat herätelleet meitä ajattelemaan, minkälainen tulevaisuuden orkesterikonsertti voisi olla. Indie-sarjassa emme tee musiikillisia kompromisseja, mutta yhdistämme siihen ja koko konserttikokemukseen uudenlaisia elementtejä. Tapiola Sinfonietta on jo valmiiksi ollut tunnettu orkesterikentän edelläkävijänä Suomessa. Haluamme toteuttaa kunnianhimoisia konsertteja, jotka puhuttelevat tämän päivän kuulijoita.”, Rehor kiteyttää. Tätä ajatusta toteuttavat myös suosituiksi nousseet After Work -konsertit.
Sellisti Nicolas Altstaedt aloittaa uutena taiteellisena partnerina
Indie-sarjan käynnistyy syyskuun 25. päivä Tapiola Sinfoniettan uuden taiteellisen partnerin Nicolas Altstaedtin ensimmäisessä konsertissa. Euroopan arvostetuimpiin kuuluvan ranskalais-saksalaisen sellistin, kapellimestarin ja taiteellisen johtajan laaja toimintakenttä on monipuolisimpia alallaan. Tapiola Sinfoniettalle hänen omistautuneisuutensa musiikkiin koko persoonallaan on suuri inspiraation lähde. Ensimmäiselle kaudelleen Altstaedt on suunnitellut yhdessä orkesterin taiteellisen johdon kanssa kolme konserttikokonaisuutta, jotka esittelevät hänen monia roolejaan ja taiteellista näkemystään yhteistyössä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Solistina hänet kuullaan toisen taiteellisen partnerin, kapellimestari Ryan Bancroftin kanssa: joulukuussa 2025 taiteilijat kohtaavat lavalla ensimmäisen kerran. Altstaedtin ohjelmistossa on musiikkia mm. Sir William Waltonilta, Dimitri Shostakovitshilta ja Pjotr Tshaikovskilta.
Solistivieraita kotimaan huipulta ja Euroopan kärkinimistä
Tapiola Sinfoniettan kotisaliin Espoon kulttuurikeskukseen saapuu huippunimiä kotimaasta, Euroopasta sekä mm. Kanadasta: konserttikauden avauksessa viulisti Elina Vähälä esittää Max Bruchin viulukonserton englantilaisen Andrew Manzen johtamassa konsertissa. Alkusyksyyn kuuluu myös yhteiskonsertti PianoEspoo-festivaalin kanssa pianisti Angela Hewittin johtamana. PianoEspoo-yhteistyönä käynnistyvät myös myöhäisillan pianoklassikkojen sarja, joiden ensimmäinen vierailija 2.10. on nuori tähtipianisti Anton Mejias. Hänen esityksensä yhdistyy After Work -spesiaaliin, jonka johtavat Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan opiskelijat. Lokakuussa Tapiolassa saa maailman kantaesityksensä nykymusiikin suurnimen Sally Beamishin klarinettikonsertto Michael Collinsille, sekä toisena tilausteoksena Matthew Whittallin orkesterin omalle oboistille, Anni Haapamäelle säveltämä konsertto. Kauden 2024/25 residenssitaiteilija, ylistetty pianisti Irina Zahharenkova päättää Beethoven-pianokonserttojensa sarjan lokakuun lopussa säveltäjän viidenteen sekä kuudenteen, viulukonsertostaan muokkaamaan konserttoon.
Keväällä 2026 kuullaan musiikkia harvinaisemmista helmistä suuriin säveltäjiin: ohjelmassa on niin Mahlerin, Brahmsin, Sibeliuksen ja Beethovenin sinfonioita mutta myös teoksia harvemmin kuulluilta säveltäjiltä kuten Wilhelm Kilmayerilta, Louise Farrencilta ja Freya Waley-Cohenilta. Pääsiäisen suurteoksena esitetään barokkispesialisti Peter Whelanin johdolla J.S. Bachin H-mollimessu yhteistyössä Grammy-palkitun Helsingin Kamarikuoron kanssa. Kauden aikana kuullaan yhteensä 12 Tapiola-sarjan konserttia ja 6 Indie-sarjan konserttia, ja ohjelmistossa on myös runsas määrä muita konsertteja.
Festivaaleilla skandaali-tunnelmia ja tanssit Vanhalla Ylioppilastalolla
Tapiola Sinfoniettan ohjelmiston kohokohtia ovat festivaalit, jotka nivoutuvat kokonaisuuksiksi konserttikauden sisällä. Syksyn festivaalin aiheena on skandaali ja musiikin historian 1900-luvun alkupuolen aikakausi, jolloin yhteiskunnallinen levottomuus heijastui myös musiikkiin, kolmisoinnuista luopumiseen ja ”huonoihin vaikutteisiin” jazz-musiikista. Tapiola Sinfonietta uudelleenesittää kuuluisan Wienin skandaalikonsertin vuodelta 1913, joka keskeytyi kaaokseen. Igor Stravinskyn Sotilaan tarina saa uuden tulkinnan Linda Wallgrenin ohjaamana, ja festivaali päättyy jazzin ja klassisen musiikin aikanaan epäpyhäksi julistettuun liittoon pianisti Aki Rissasen ja viulisti Carolin Widmannin tähdittämässä konsertissa marraskuussa.
Kevään festivaaleilla tanssitaan kevyemmissä tunnelmissa. Tanssi-festivaalin konserttiohjelmisto rakentuu musiikin ja liikkeen liitolle, josta moni säveltäjä on vuosisatojen varrella inspiroitunut. Festivaalilla orkesteri ja street-kulttuuri ottavat mittaa toisistaan, kun Ryan Bancroft ja Käärijänkin taustatanssijana tunnettu tanssija ja tuottaja Matti Myllyaho kohtaavat. Tapiola Sinfonietta järjestää myös ihan oikeat tanssiaiset Vanhalla Ylioppilastalolla, ja odottaa sopii tanssillista matkaa salongeista reiveihin.
Kantaesityksiä Sally Beamishilta ja Marzi Nymanilta
Yksi kevään 2026 kohokohdista on orkesterin pitkäaikaisen taiteellisen partnerin Marzin Nymanin uusi sähkökitarakonsertto. Tapiola Sinfonietta on vuosien aikana kantaesittänyt paljon Nymanin musiikkia, ja sähkökitarakonsertossa kitaristimestari saa itse olla valokeilassa. Syksyllä kantaesityksensä saa kansainvälisenä yhteistilauksena toteutuva Sally Beamishin uusi teos IZAKHI, jonka johtaa ja esittää klarinetisti Michael Collins.
Konsertit leviävät livetaltioituina ympäri maailmaa ja levytykset keräävät huippuarvioita
Tapiola Sinfoniettan kaikki kausikonsertit striimataan livelähetyksinä Youtuben kautta, ja osassa konserteista yleisöä ruutujen takana on ollut moninkertaisesti Tapiolasalin paikkamäärään nähden. Orkesterin hiottua yhteissoittoa on seurattu ympäri maailmaa. Tapiola Sinfonietta myös levyttää säännöllisesti, ja viimeisimmät albumit Ferninand Riesin sinfonioista ovat keränneet viiden tähden arvioita kansainvälisessä lehdistössä.
Orkesterin toimintaa tukevia digitaalisia palveluja kehitetään edelleen
Tapiola Sinfoniettassa on siirrytty mobiilikäsiohjelmiin, joista on ollut yleisölle monenlaisia etuja. Käsiohjelmat ovat luettavissa etukäteen, ja konserttielämykseen on voinut valmistautua hyvissä ajoin lukemalla teoksista ja taiteilijoista. Digitaalinen käsiohjelma ei pelkästään vähennä paperisen käsiohjelman tuottamaa ympäristökuormaa, mutta on mahdollistanut myös uusia tapoja esitellä konserttia. Kaudelle 2025/26 lanseerataan myös sähköisen kausiohjelma, joka edelleen parantaa orkesterin saavutettavuutta. ”Suhde lojaaliin yleisöömme ja samalla uusien yleisöjen löytäminen on meille elinehto, ja keskeinen tavoitteemme on pitää taidemusiikin esittäminen ja orkesteri-instituutio elinvoimaisena ja ajankohtaisena.”, Rehor kertoo. Myös orkesterin espoolaisuus pääkaupunkiseudun laajalla kulttuurikentällä on vahvasti esillä monipuolisen yleisötyön ja espoolaisten yhteisproduktioiden kautta. Ensi kauden kumppaneita ovat mm. PianoEspoo ja April Jazz -festivaalit.
Kauden 2025/2026 on suunnitellut yhdessä vierailevien taiteilijoiden kanssa Tapiola Sinfoniettan taiteellinen johtoryhmä, johon kuuluvat konserttimestari Janne Nisonen, huilun äänenjohtaja Hanna Juutilainen ja intendentti Maati Rehor.
Tutustu Tapiola Sinfoniettan konserttikauteen uudessa sähköisessä kausiohjelmassa 15.5. alkaen: www.tapiolasinfonietta.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maati Rehor
Intendentti
maati.rehor@espoo.fi
p. 040 539 4314
Kuvapyynnöt:
Mikko Koivumäki
Markkinointisuunnittelija
Tapiola Sinfonietta
040 634 4543
mikko.koivumaki@espoo.fi
Instagram: tapiolasinfonietta
Facebook: fb.com/tapiolasinfonietta
www.tapiolasinfonietta.fi
Kuvat





Linkit
Tapiola Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa Suomen johtavana kamariorkesterina. Vuonna 1987 perustettu Espoon kaupunginorkesteri on 44 soittajan dynaaminen kokoonpano, jonka raikkaat ja vivahteikkaat tulkinnat saavat kiitosta aikakaudesta ja tyylisuunnasta riippumatta.
Orkesteri esiintyy usein ilman kapellimestaria, mikä kuuluu kamarimusiikillisena yhteissoittona, jossa jokaisella muusikolla on ratkaiseva rooli.
Vuodesta 2000 alkaen orkesterilla on ollut johtamismalli, jossa orkesterin taiteellisesta suunnittelusta vastaa kahden muusikon ja intendentin muodostama johtoryhmä. Keskustelevuus ja monitaiteellisuus ulottuvat myös yhteistyöhön taiteellisten partnereiden, residenssitaiteilijoiden sekä vierailevien kapellimestarien ja solistien kanssa. Kaudella 2024/25 taiteellisina partnereina toimivat kapellimestari Ryan Bancroft ja kitaristi-säveltäjä Marzi Nyman. Residenssitaiteilijana työskentelee pianisti Irina Zahharenkova.
Orkesterin kotisali on Espoon kulttuurikeskuksessa, ja esiintymiset saavuttavat kuulijoita myös konserttisalien ulkopuolella. Poikkeuksellisen laaja-alainen yleisötyö tavoittaa Espoossa kaikki ikäryhmät kohtuvauvoista senioreihin.
Orkesteri vierailee säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla. Vierailut ulkomailla ovat vahvistaneet kansainvälistä tunnettuutta palkitun diskografian ohella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
I skogens famn – möten och iakttagelser i närnaturen15.5.2025 08:55:16 EEST | Pressmeddelande
Marita Lönnberg vill med sina fotografier förmedla den lugnande atmosfären i skogen, som ofta väntar på oss bara några steg bort. Lönnbergs utställning av naturfotografier visas i Naturens hus Villa Elfvik 21.5–15.6.2025, eventuellt också i september 2025.
Metsän sylissä - kohtaamisia ja hetkiä lähiluonnossa15.5.2025 08:55:16 EEST | Tiedote
Marita Lönnberg haluaa valokuvillaan välittää metsän rauhoittavaa tunnelmaa, joka odottaa meitä usein vain muutaman askeleen päässä. Metsän sylissä -valokuvanäyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 21.5. - 15.6.2025, mahdollisesti myös syyskuussa 2025.
Kaupunginhallitus sai selvityksen alueellisista erityisluokista12.5.2025 18:06:04 EEST | Tiedote
Kaupunginhallitus sai selvityksen alueellisista erityisluokista ja päätti, että kasvun ja oppimisen lautakunnan päätökset pysyvät voimassa.
Viimeinen iso yleisötapahtuma Keran halleilla 14.6. – ohjelmassa mm. Windows95man, kärrysauna ja kisailua.12.5.2025 12:30:13 EEST | Tiedote
Espoossa sijaitsevien Keran Hallien toiminta päättyy tänä kesänä. End of an (K)ERA -läksiäisjuhla kokoaa lauantaina 14.6. Hallien toimijat järjestämään näköistään ohjelmaa ja antamaan Halleille arvoisensa päätöksen. Koko päivälle levittäytyvästä ohjelmakattauksesta löytyy taatusti jokaiselle jotain, ja illan kruunaa Windows95manin DJ-keikka. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 7.5.20257.5.2025 21:31:18 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi Keltaperhon päiväkodin tarveselvityksen. Lautakunta hyväksyi myös Lähderannan koulun tarveselvityksen. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että kasvun ja oppimisen toimiala luovuttaa Matinkylän monitoimitalossa sijaitsevan teatterisalin sekä siihen liittyvän lämpiön hallintaoikeuden kulttuurilautakunnan hallintaan. Lautakunta hyväksyi esitetyt opiskelijoille annettavan tuen muutoksiin liittyvät tarkennukset Espoon kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan. Lautakunta hyväksyi periaatteet huoltajien kanssa tehtävälle yhteistyölle Espoon kaupungin lukioissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme