Merkkejä käänteestä: elintarviketeollisuus odottaa kasvua, kuluttajat säästävät yhä
Kuluttajien luottamus on vahvistunut ja odotukset talouden kehityksestä ovat hieman aiempaa valoisammat. Ruokaostoksilla kukkaron nyörit pysyvät kuitenkin edelleen tiukalla ja kauppojen hinta-alennukset hyödynnetään tarkasti. Myös elintarviketeollisuudessa on odotusta positiivisesta kehityksestä.

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) talouskatsauksen mukaan kuluttajien luottamus ja odotukset talouden kehityksestä vaikuttavat merkittävästi koko ruoka-alan kehitykseen.
Vaikka kevään myötä kuluttajien luottamus on hitaasti vahvistumassa, jatkuu kulutus edelleen varovaisena. Ruokakoriin valitaan edullisimpia vaihtoehtoja, tarjoukset hyödynnetään tarkasti ja ruokahävikkiä vähennetään suunnitelmallisesti. Vähittäiskauppaketjut kilpailevat nyt säästäväisten kuluttajien euroista tuntuvilla hinnan alennuksilla.
– Kuluttajat ovat oppineet säästämään ruokaostoksilla ja kauppojen kova hintakilpailu ylläpitää osaltaan tätä ostokäyttäytymistä, Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail arvioi.
Elintarviketeollisuuden kasvua vauhdittaisi kotimaisen kysynnän piristyminen. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) suhdannetiedustelun mukaan kysynnän puute on edelleen alan suurin kasvun este.
Kuluvana vuonna suomalaisten ostovoimaa vahvistavat maltillinen inflaatio, korkojen lasku sekä sovitut palkankorotukset. Ensi vuonna lisäeuroja lompakkoihin tuovat valtion tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäverotuksen keventäminen.
– Kuluttajien ostovoiman vahvistuminen toisi kaivattuja lisäeuroja myös ruokaketjuun, ellei sosiaaliturvamaksujen ja kunnallisverojen nousu syö valtion tuloveroalennuksen vaikutusta, Ismail toteaa.
Korkea hinta laskee kahvin ja suklaan kysyntää
Jo viime vuonna alkanut kaakaon ja kahvin hintojen nousu on jatkunut alkuvuoden ja hinnat ovat nyt historiallisen korkealla. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä suklaan hinta on noussut 25 prosenttia ja kahvin hinta 33 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Suklaasta ja kahvista valmistettujen tuotteiden kuluttajahintojen nousu näkyy nyt niiden kysynnässä.
– Kysynnän ja tarjonnan laki toimii kahvin ja suklaan kohdalla. Tilastoissa näkyy, että korkeat hinnat ovat laskeneet maltillisesti niiden kulutusta, Ismail sanoo.
Elintarviketeollisuuden tuotantopanosten hinnat ovat kääntyneet jälleen nousuun. Niitä vetää ylöspäin erityisesti raaka-ainekustannusten nousu.
Elintarviketeollisuuden tuotanto elpyy, mutta kannattavuus laahaa
Elintarviketeollisuuden tuotanto alkoi elpyä viime vuonna ja positiivisen kehityksen arvioidaan jatkuvan. Tuotanto on kuitenkin edelleen alle vuoden 2021 huipputason.
– Yritysten odotukset tulevalle kehitykselle ovat aiempaa positiivisemmat. ETL:n jäsenkyselyyn tänä keväänä vastanneista yrityksistä lähes puolet uskoo tuotannon kasvavan kuluvan vuoden aikana Ismail, kertoo.
ETL:n jäsenkyselyssä vastaajien odotukset tuotannon ja henkilöstömäärän kehityksestä ovat samalla tasolla maaliskuussa 2025 kuin syyskuussa 2024.
Elintarviketeollisuuden työllisyys on pysynyt vakaana viime vuosina, vaikka tuotanto on laskenut. Jäsenkyselyn vastaajista 60 prosenttia arvioi henkilömäärän pysyvän ennallaan.
Kannattavuuden kehitys sen sijaan arvioitiin heikommaksi maaliskuussa 2025 kuin syyskuussa 2024. Viime syksynä liki puolet vastanneista yrityksistä arvioi kannattavuuden kohentuvan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Tänä keväänä kannattavuuden parantumiseen uskoi enää neljäsosa vastaajista ja hieman suurempi osa arvioi sen heikkenevän.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Bate IsmailEkonomistiETL
Puh:040 526 0942bate.ismail@etl.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
Elintarviketeollisuus haluaa investoida – ”Lisätään vauhtia kasvun hyvään kierteeseen”13.5.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Investointihalukkuus on ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä historiallisen korkealla, mutta kasvu edellyttää ennakoitavaa sääntelyä, riittävää tutkimus- ja kehittämisrahoitusta sekä osaajia koko maahan. Ruoka-ala voi olla Suomen talouskasvun ja hyvinvoinnin veturi, kunhan sille annetaan mahdollisuus kasvaa.
KUTSU MEDIALLE: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?8.5.2025 14:24:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
KUTSU MEDIALLE | Satoja ruoka-alan asiantuntijoita koolla Elintarvikepäivässä 13.5.20256.5.2025 13:46:29 EEST | Kutsu
Ruoka-alan kasvun mahdollisuudet ja haasteet nousevat esiin Elintarvikepäivässä, joka kokoaa yhteen satoja osallistujia 13. toukokuuta Finlandia-talolle. Päivän aikana pureudutaan siihen, miten ruoka-ala pystyy vauhdittamaan koko Suomen kasvua yhteistyön, osaamisen ja innovaatioiden voimin.
Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin5.5.2025 13:35:55 EEST | Tiedote
Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme