FVR - Suomen rokotetutkimus

Kutsu medialle: Suomi rokotetutkimuksen etulinjassa jo 70 vuoden ajan

Jaa

Suomessa on toteutettu laajoja rokotteiden vaikuttavuustutkimuksia jo vuodesta 1955. Silloin ensimmäisen laajamittaisen satunnaistetun rokotetutkimuksen tulokset johtivat poliorokotteiden käyttöönottoon ympäri maailmaa. Tervetuloa kuulemaan suomalaisen rokotustutkimuksen saavutuksista seminaariin tiistaina 20.5. klo 13–18. 

Paikka: THL, Mannerheimintie 166, 00300 Helsinki. Saavuthan ajoissa paikalle, ohjelma alkaa kello 13.30.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen tämän linkin kautta. 

Salkin poliorokotetutkimus vuodelta 1955 on edelleen suurin koskaan toteutettu kokeellinen lääketutkimus. Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi tutkimusta toteutettiin myös Suomessa, ja siihen osallistui noin 500 000 lasta. Sittemmin poliorokotteet on otettu kaikkien maiden rokotusohjelmiin. 

Varsinainen Suomen oma rokotetutkimus alkoi 1970-luvun alussa meningokokki A -epidemian myötä. Tänä vuonna tutkimuksen ensimmäisten tulosten julkaisemisesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.  

Suomessa erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL, aiemmin Kansanterveyslaitos, KTL) on toteutettu laajoja rokotteiden vaikuttavuustutkimuksia kapselillisten bakteerien polysakkaridi- ja konjugaattirokotteiden osalta. Vuonna 2022 perustettu valtion erityistehtäväyhtiö FVR – Suomen rokotetutkimus jatkaa THL:n perinnettä laajojen rokotteiden vaikuttavuustutkimusten osalta.  

”Laajoilla rokotteiden vaikuttavuustutkimuksilla on edelleen tärkeä rooli tutkimusnäytön lisäämiseksi väestötason vaikutuksista, sillä uusien rokotteiden myyntilupaa haetaan usein turvallisuusnäytön ja immunologisen näytön pohjalta, ilman suoraa näyttöä rokotteen tehosta”, selvittää tutkimus- ja lääketieteellinen johtaja Arto Palmu FVR – Suomen rokotetutkimuksesta.  

Mikä on rokotteen vaikuttavuustutkimus? 

Laajalla rokotteen vaikuttavuustutkimuksella tarkoitetaan suuren, jopa kymmeniä tuhansia käsittävän väestöotoksen kokeellista, vertailevaa, satunnaistettua rokotetutkimusta, jolla pyritään varmistamaan rokotteen tehokkuus rutiinikäytännön olosuhteissa. Ne toteutetaan usein rokotteen kehitysohjelman myöhäisvaiheessa (faasi 3 ja 4).  

Suomessa on vuosikymmenten ajan toteutettu aktiivisesti myös rokotteiden myyntilupaan tähtääviä vaiheen 1–3 kliinisiä tutkimuksia, jotka useimmiten toteutetaan monikeskustutkimuksina useissa maissa samanaikaisesti. Rokotteiden vaikuttavuutta voidaan arvioida myös havainnoivalla (ei-kokeellisella) tutkimusasetelmalla rekisteritietoja hyödyntämällä, kun rokote on otettu käyttöön. 

THL ja FVR – Suomen rokotetutkimus järjestävät iltapäiväseminaarin suomalaisen rokotetutkimuksen 70-vuotisesta historiasta tiistaina 20.5. klo 13–18.

Seminaarin agenda

Puheenjohtajat Arto Palmu/FVR, Mia Kontio/THL

13.30 Avaussanat
13.40 Heikki Peltola: Meningokokki A-epidemia 1973 - rokotetutkimukset puolustusvoimissa ja lapsiväestössä
14.00 Juhani Eskola: Haemophilus influenzae tyyppi b (Hib): polysakkarideista konjugaattirokotteisiin
14.15 Terhi Kilpi: Voiko välikorvatulehduksia ehkäistä pneumokokkirokotteilla?
14.30 Hanna Nohynek: KTL johtamassa kansainvälistä konsortiota: ARIVAC-keuhkokuumetutkimus Filippiineillä
14.45 Kahvitauko
15.20 Matti Lehtinen: HPV-tutkimukset oikean rokotusohjelman selvittämiseksi
15.35 Arto Palmu: FinFluHD-rokotetutkimus 2019-2020: influenssarokote sydän- ja keuhkokomplikaatioiden ehkäisemiseksi
15.50 THL: Rokotteiden vaikuttavuusseuranta nykyisin
16.15 Heikki Hyöty: Salkin poliotutkimusta 1954 toteutettiin myös Suomessa
16.35 FVR: Katsaus tulevaan
16.45 Keskustelu
17.00 Seminaarin päätös

Paikka: THL, Mannerheimintie 166, 00300 Helsinki. Saavuthan ajoissa paikalle, ohjelma alkaa kello 13.30.

Haastattelumahdollisuus: tapahtuman aikana ja jälkeen on mahdollista haastatella puhujia. llmoittautumislomakkeessa voi ilmoittaa halukkuutensa haastatella osallistujia.

Yhteystiedot 

Arto Palmu

Kliinisen epidemiologian dosentti ja terveydenhuollon erikoislääkäri 

Tutkimus- ja lääketieteellinen johtaja, FVR – Suomen rokotetutkimus 

+358 50 5497113 arto.palmu@fvr.fi 

Mia Kontio 

Johtava asiantuntija ja Tiimipäällikkö, Terveysuhkien torjunta, THL 

Puh: 029 524 8365 mia.kontio@thl.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FVR - Suomen rokotetutkimus

Vauvojen RSV-vasta-ainevalmiste sai Euroopan lääkeviraston suosituksen3.10.2022 14:59:48 EEST | Tiedote

Euroopan lääkevirasto on suositellut myyntiluvan myöntämistä Euroopan Unionissa Beyfortus®-nimiselle AstraZenecan ja Sanofin kehittämälle vasta-aineelle (nirsevimabi) RSV-infektioiden ehkäisemiseksi lapsilla. RS-virus on merkittävin pienten lasten vakavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Näitä ovat erityisesti pienten keuhkoputkien tulehdus ja keuhkokuume, jotka voivat johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan vastasyntyneillä vauvoilla ja pikkulapsilla.

RSV-rokotteista lupaavia tuloksia yli 60-vuotiailla; FVR - suomen rokotetutkimus keskeisesti mukana tutkimuksessa2.9.2022 09:23:16 EEST | Tiedote

RS-virus (respiratory syncytial virus) voi aiheuttaa vakavan, influenssan kaltaisen taudin, jonka oireet vaihtelevat nuhakuumeesta keuhkokuumeeseen ja hengitysvajaukseen. Tauti on yleinen, ja se voi olla vakava erityisesti iäkkäille henkilöille. RSV-hengitystieinfektioita esiintyy epidemioina talviaikaan. Tänä vuonna on saatu lupaavia viitteitä siitä, että tautiin on pian saatavilla tehokkaita rokotteita. Suurista lääkevalmistajista sekä Pfizer, GlaxoSmithKline (GSK) että Janssen ovat saaneet hyviä tuloksia liittyen meneillään oleviin yli 60-vuotiaiden RSV-rokotetutkimuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye