Ministeri Ville Tavio kestävän kehityksen aamukahveilla: ”Monenvälistä järjestelmää ja YK:n arvoja tulee puolustaa”
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio kertoi Fingon aamukahveilla, että Suomen kehityspolitiikan vahvuuksista voidaan pitää kiinni samalla kun kaupan ja kehityksen liittoa vahvistetaan.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vieraili Fingon kestävän kehityksen aamukahveilla 13.5.2025. Fingo järjestää säännöllisesti aamukahveja, joissa pohditaan kehityspolitiikan suuria murroksia.
Kestävän kehityksen kahveilla ministeri kuvasi suhtautumistaan tulevaisuuteen isojen geopoliittisten murrosten keskellä.
”Toivoisin, että olemme jatkossakin monenvälisen järjestelmän ja YK:n perinteisten arvojen puolustajia. Jos käynnissä oleva muutos jatkuu, avautuu kehittyville maille toisaalta entistä enemmän mahdollisuuksia nousta ja kehittyä. Tämä luo edellytyksiä taloudelliselle yhteistyölle, mikä luo pohjaa tasa-arvoiselle kumppanuudelle”, kommentoi ministeri Ville Tavio.
Ministeri painotti, että Suomi tukee globaalissa etelässä erityisesti demokratiaa sekä vakaan oikeusvaltion kehittämistä.
”Tällöin maat ovat meille myös parempia kumppaneita. Toivon tulevaisuuteen globaalia kestävän kehityksen politiikkaa, mutta suuremmilla sitoumuksilla ja kaupallisemmalla kulmalla.”
Suomen painopisteet säilyvät, mutta YK:ta tulisi uudistaa
Tavio muistutti, että Suomelle tärkeät painopisteet, kuten naisten ja tyttöjen oikeudet, koulutus ja ilmasto pysyvät jatkossakin painopisteiden keskiössä.
”Suomen pitkäaikaisessa kumppanimaa Nepalissa on naisten oikeuksien osalta menty selkeästi eteenpäin. Sambiassa puolestaan edistyksellinen hallitus on poistanut koulumaksut, jonka avulla on saatu lapsia miljoonittain enemmän koulun penkille.”
Vaikka Tavio on monenvälisen järjestelmän ja YK:n kannattaja, olisi hän valmis uudistamaan jälkimmäistä perusteellisesti.
”Onhan YK aika paisunut järjestelmä, eikä se saisi olla riippuvainen yhden, vaikkakin suuren jäsenmaan, tuesta. Toivon, että sitä voidaan myös keventää priorisoimalla ja yhdistämällä päällekkäistä työtä tekeviä tahoja.”
Demokratia, vapaus ja sukupuolten tasa-arvo ovat myös Suomen etu
Tavio kuvasi aamukahveilla myös, millä keinoilla sekä kansalaisille että päättäjille voisi perustella kestävän kehityspolitiikan tärkeyttä.
”Jokaista toimijaa kiinnostaa tietysti omista lähtökohdista eri asiat. Mutta kyllä se, että maailmassa on demokratia, vapaus ja sukupuolten tasa-arvo, on myös Suomen etu.”
Koronapandemian ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä ihmiset hahmottavat Tavion mukaan helpommin sen, että globaalilla politiikalla on vaikutusta aivan kaikkiin maailman maihin.
”Sama inflaatio ja energiakriisi vaikuttavat meihin kaikkiin, olemme keskinäisriippuvaisia.”
Tavio korosti myös kehityspolitiikan olevan merkittävä väline ihmisten hyvinvoinnin ja kauppasuhteiden luomisessa kehittyviin maihin. Monet näkevät kauppasuhteet tärkeinä hyvinvoinnin rakentamisen välineinä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Hyvärinenasiantuntija, vaikuttaminenSuomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Puh:+358503176744anna.hyvarinen@fingo.fiIlmari Nalbantoglujohtaja, vaikuttaminen ja oppiminenSuomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Puh:+358 50 317 6693ilmari.nalbantoglu@fingo.fiLinkit
Fingo on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö, joka edistää kestävää kehitystä ja kansalaisyhteiskunnan vahvistumista globaalisti. Noin 250 jäsentämme työskentelee kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen, globaalin kansalaiskasvatuksen, humanitaarisen avun, rauhantyön, ihmisoikeustyön tai muun kestävää kehitystä edistävän toiminnan parissa Suomessa ja maailmalla. Fingo viestii, vaikuttaa, kouluttaa, kokoaa ihmiset yhteen ja rohkaisee toimintaan. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi − ihan kaikille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Maailman enemmistö sopi 3 500 miljardin euron keräämisestä kestävään kehitykseen vuosittain7.7.2025 15:02:03 EEST | Tiedote
Kansainvälinen kestävän kehityksen rahoituksen konferenssi (FfD4) saatiin päätökseen 3.7. Espanjan Sevillassa. Konferenssissa sovittiin tavoitteesta kerätä vuosittain 3 500 miljardia euroa kestävän kehityksen edistämiseen. Sopimuksen takana on valtaosa YK:n jäsenmaista. Rahoitus pyritään saamaan kokoon esimerkiksi järjestelemällä velkoja, parantamalla maiden verojärjestelmiä sekä lisäämällä investointeja. Myös kehitysyhteistyörahoituksella on roolinsa, erityisesti vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten ja yhteisöjen tukemisessa. Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo osallistui FfD4:ään osana Suomen delegaatiota. Järjestöistä myös Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu olivat mukana delegaatiossa.
Järjestöt YK:n huippukokouksesta: kestävän kehityksen sitoumukset vaarassa sammua − globaalin yhteistyön liekkiä pidettävä yllä3.7.2025 10:15:52 EEST | Tiedote
Sitoumukset kestävän kehityksen tavoitteisiin uhkaavat sammua: sodat, pandemiat, ilmastokriisi sekä eriarvoistava talouskehitys ovat tehneet maailmasta turvattoman yhä useammille ihmisille. Kansalaisjärjestöt peräänkuuluttavat Suomelta vahvempia toimia oikeudenmukaisen ja vakaan globaalin järjestelmän edistämiseksi.
Rahaa kestävälle kehitykselle riittää, jos rahavirrat kohdennetaan oikein – YK:n kestävän kehityksen rahoituskonferenssin tulee nostaa kunnianhimon tasoa30.6.2025 10:02:17 EEST | Tiedote
YK:n tänään Sevillassa alkavassa kestävän kehityksen neljännessä rahoituskonferenssissa (FfD4) tulisi vahvistaa kestävän kehityksen rahoituksen demokratiaa, synergiaa ja tavoitteellisuutta. Konferenssia varten valmistellusta loppuasiakirjasta puuttuu sitovuutta: toimet ja tavoitteet ovat oikeansuuntaisia, mutta perustuvat liian usein toiveisiin, suosituksiin ja luonnehdintoihin, arvioi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Erityisesti huomiota tulisi kiinnittää rahoitusjärjestelmän demokraattisuuteen, globaaliin vero-oikeudenmukaisuuteen ja velkakestävyyteen.
Fingon suositukset Financing for Sustainable Development 4 -konferenssiin28.6.2025 07:15:00 EEST | Artikkeli
Neljäs kansainvälinen kehitysrahoituskonferenssi (FFD4) järjestetään Sevillassa 30.6.–3.7.2025. Sen tarkoituksena on vauhdittaa kestävän kehityksen tavoitteiden loppuunsaattamista varmistamalla kestävän kehityksen tavoitteiden rahoitus.
Fingo: ”Hallituksen leikkauspolitiikalla ei ole takanaan kansan tukea” – UM:n mielipidemittauksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä17.6.2025 12:57:32 EEST | Tiedote
Ulkoministeriön mielipidemittauksen mukaan ainoastaan noin joka neljäs suomalainen näkee, että Suomen pitäisi tehdä jatkossa leikkauksia kehitysyhteistyön määrärahoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme