Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.

Vuokralainen ei saa jälleenvuokrata huoneistoaan ilman vuokrasopimuksessa olevaa suostumusta tai vuokranantajan erikseen antamaa lupaa. Tämä koskee myös esimerkiksi vain viikonlopun yli kestävää Airbnb- vuokrausta, johon ei ole saatu vuokranantajan suostumusta.
”Jos vuokralainen kuitenkin jälleenvuokraa huoneistoa luvattomasti, se voi oikeuttaa vuokranantajan purkamaan sopimuksen. Tällöin sopimus päättyy ilman irtisanomisaikaa välittömästi. Lisäksi vuokranantajalla on tällaisissa tilanteissa oikeus vahingonkorvaukseen purkamisen johdosta”, Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen varoittaa.
Vastuukysymykset kannattaa selvittää ennakkoon
Vilposen mukaan jälleenvuokraustilanteissa tulee huomioida erilaiset vastuukysymykset. Lähtökohtaisesti huoneiston alun perin vuokrannut ensivuokralainen vastaa edelleen vuokranmaksusta ja mahdollisista vahingoista, jotka jälleenvuokralainen huoneistolle aiheuttaa.
Näitä jälleenvuokrauksen aiheuttamia riskejä voi hillitä esimerkiksi huolellisella vuokralaisvalinnalla. Pidemmissä vuokrasuhteissa kannattaa tarkastaa vuokralaisehdokkaan luottotiedot ja vaatia vakuutta sopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi. Jälleenvuokralaiselta kannattaa vaatia laajaa kotivakuutusta vastuuvakuutusosalla vahinkojen varalle samaan tapaan kuin pidemmissäkin vuokrasuhteissa. Vaihtoehtoisesti lyhyiden jälleenvuokrausten osalta omien vakuutusten kattavuus kannattaa selvittää etukäteen ikävien yllätysten välttämiseksi.
Asuntoa jälleenvuokratessa tulee myös muistaa, että hyvin lyhytaikaisestakin vuokraustoiminnasta saadut tulot ovat veronalaista pääomatuloa, ja tulojen saaja on vastuussa verojen maksamisesta.
Parhaimmillaan jälleenvuokraus hyödyttää vuokralaista ja vuokranantajaa
Jälleenvuokraus voi parhaimmillaan hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa. Jos tarve sille ilmenee vuokrasuhteen aikana, kannattaa asiasta keskustella avoimesti ja rakentavasti. Halutessaan vuokranantaja voi asettaa ehtoja tai rajoituksia jälleenvuokraukselle, mutta joustava asenne voi johtaa kaikkia osapuolia palvelevaan ratkaisuun.
”Joustava suhtautuminen jälleenvuokraukseen voi auttaa hyvää ja pitkäaikaistakin vuokralaista pysymään asunnossa, vaikka hänen asumistarpeensa muuttuisivat tilapäisesti”, Vilponen päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina VilponenJuristi, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:+358 40 484 9690elina.vilponen@vuokranantajat.fiSuomen Vuokranantajat ry on valtakunnallinen vuokranantajien edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on noin 34 000 vuokranantajaa. Järjestö edustaa Suomen yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat yhteensä noin 40 prosenttia kaikista vuokra-asunnoista. Yksityisiä vuokranantajia on Suomessa noin 360 000 ja yksittäinen vuokranantaja omistaa keskimäärin 1-3 asuntoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme