Yrittäjät: Palkka-avoimuusmietintö sisältää suuria virheitä ja ongelmia
Esitysluonnos palkka-avoimuudesta ei ole toteuttamiskelpoinen. Työryhmän mietintöön on tehtävä lukuisia ja huomattavia muutoksia. – Mietintö sisältää merkittäviä virheitä sekä periaatteellisia ja käytännön ongelmia. Se ei myöskään vastaa hallitusohjelmaa, jonka mukaan direktiivi pannaan Suomessa täytäntöön minimisäännösten mukaisesti, johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Yrittäjistä harmittelee.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tänään työryhmän mietinnön, jolla pantaisiin täytäntöön EU:n palkka-avoimuusdirektiivi. Suomen Yrittäjät jätti eriävän mielipiteen Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK:n) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n sekä Kirkon työmarkkinalaitoksen kanssa.
Mietinnössä ehdotetaan säädettäväksi työnantajan palkkarakenteista ja uusista vähimmäiskriteereistä, joilla arvioidaan, tekevätkö työntekijät samaa tai samanarvoista työtä.
– Voimassa oleva tasa-arvolaki jo velvoittaa työnantajia maksamaan samanarvoisesta työstä samaa palkkaa. Tämä velvollisuus on toteutettu sukupuolineutraaleilla palkkausjärjestelmillä, jotka perustuvat työn vaativuuden arviointiin, Rytkönen-Sandberg sanoo.
Mietinnössä esitettävää olisi mahdollista tulkita siten, että se velvoittaisi työnantajaa soveltamaan samaa palkkausjärjestelmää kaikkiin työntekijöihin riippumatta esimerkiksi työtehtävästä tai työntekijään sovellettavasta työehtosopimuksesta.
– Mietinnön mukainen sääntely voi johtaa erittäin haastaviin ja tulkinnanvaraisiin tilanteisiin, erityisesti yrityksissä, joissa noudatetaan useampaa työehtosopimusta. Sama ongelma koskisi myös yrityksiä, jotka soveltavat työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella. Näissä tapauksissa yritykset joutuvat lainsäädännön pakottamina noudattamaan työehtosopimuksen palkkausmääräyksiä, vaikka eivät ole sopimukseen itse sitoutuneet, Rytkönen-Sandberg sanoo.
– Tämä on perusteetonta ja erittäin ongelmallista. Työnantaja olisi viime kädessä vastuussa laissa säädetyn velvoitteen noudattamisesta voimatta luottaa siihen, että työehtosopimuksen mukainen järjestelmä täyttää lain vaatimukset. Samanaikaisesti työnantajalla ei ole mahdollisuutta kehittää omaa järjestelmää, joka poikkeaisi työehtosopimuksen palkkausmallista ja palkkatasoista.
Muutokset lisäisivät työnantajien byrokratiaa, vaikutukset arvioitu puutteellisesti
Mietinnössä esitetään uutta sääntelyä palkkaraportoinnista ja työnantajan tiedonantovelvoitteista. Uudet velvoitteet olisivat osittain päällekkäisiä jo voimassa olevien kanssa.
– Mietinnössä esitettävään sääntelyyn sisältyy ristiriitaisuuksia ja tulkinnanvaraisuuksia. Lisäksi muutokset menevät monilta osin pidemmälle, mitä palkka-avoimuusdirektiivi edellyttää. Tältä osin muutokset ovat myös hallitusohjelman vastaisia, Rytkönen-Sandberg toteaa.
Mietinnössä esitettävän sääntelyn vaikutukset on arvioitu suppeasti, yksipuolisesti ja osin puutteellisesti. Esitysluonnoksessa todetaan, ettei muutoksista aiheutuva lisätyö työnantajille olisi merkittävää. Kuitenkin samanaikaisesti esitettävien uusien velvoitteiden arvioidaan lisäävän tasa-arvovaltuutetun työmäärää merkittävästi.
– On selvää, että esitetty sääntely lisäisi selkeästi työnantajien hallinnollista taakkaa ja kustannuksia. Tämä on erikoista, sillä keskeisenä pyrkimyksenä sekä Suomessa että EU:ssa on vähentää yritysten byrokratiaa. Vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee, Rytkönen-Sandberg ihmettelee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Atte Rytkönen-Sandbergjohtaja
Puh:040 359 1986atte.rytkonen@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Elinvoimabarometri: Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Päijät-Häme kärkimaakunnat14.5.2025 16:00:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaalla on yrittäjien mielestä Suomen maakunnista vahvin elinvoima. Toiseksi yrittäjät rankkasivat Pirkanmaan ja kolmanneksi Päijät-Hämeen. Suomen Yrittäjien toista kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi yli 4 000 yrittäjää.
Yrittäjägallup: Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja10.5.2025 07:02:00 EEST | Tiedote
Lähes 60 prosenttia pk-yrityksistä kertoo Yrittäjägallupissa, että maksuaikalakia ei ole noudatettu. Suurten yritysten lisäksi myös valtio- ja kuntaomisteiset yhtiöt pitkittävät maksuaikoja yli lain salliman rajan. – Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin. Hallitus voisi halutessaan parantaa yrittäjien asemaa muuttamalla maksuehtolakia, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.
Suomen Yrittäjät: Kaavamaisen työhuonevähennyksen poisto uhkaa kiristää yksinyrittäjän verotusta2.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus on päättänyt poistaa kaavamaisen työhuonevähennyksen. Päätös uhkaa kiristää reilun 4 000 toiminimiyrittäjän verotusta, vaikka hallitus on samanaikaisesti päättänyt ansiotuloverotuksen kevennyksestä.
Kutsu medialle: Yli tuhat kuntavaikuttajaa koolla Kuopiossa 14.–15.5.28.4.2025 10:56:48 EEST | Kutsu
Missä maakunnissa on vahvin elinvoima ja miten se rakentuu? Miten kunnat ja yritykset saavat yhdessä aikaan kasvua? Muun muassa näistä keskustellaan kunta-alan huipputapahtumassa Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa 14.–15.5.2025. Teemana on tänä vuonna “kasvu syntyy uudesta ajattelusta”.
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme