Psykologien asiantuntemuksen vaikuttava kohdentaminen tukee Suomen hyvinvointi- ja työllisyystavoitteita
Suomessa ei tällä hetkellä hyödynnetä psykologien erityisasiantuntemusta täysimääräisesti. Jotta psykologien osaaminen tulisi parhaaseen mahdolliseen käyttöön, tulee tarkastella psykologien roolia eri organisaatioissa, toteaa kevätkokoukseensa 17.5.2025 kokoontunut Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto.
Kokouksessaan liittovaltuusto kävi keskustelua siitä, millainen on psykologin rooli niin osana terveydenhuoltoa kuin laajasti muilla sektoreilla ja yhteiskunnassa. Liittovaltuusto korosti, että edelleen jatkuvan mielenterveyskriisin, työllisyyshaasteiden ja talouden vaikean tilanteen ristipaineessa on ensiarvoisen tärkeää hyödyntää psykologien osaamista vaikuttavimmalla mahdollisella tavalla.
– Keskustelu on suunnattava sen miettimiseen, missä psykologien osaaminen tulee tarkoituksenmukaisimmalla tavalla hyödynnettyä koko yhteiskunnan kannalta, painottaa Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen.
Lasten ja nuorten terapiatakuu korostaa eri ammattiryhmien rooleja
Lasten ja nuorten terapiatakuun valmistelu ja voimaantulo on alleviivannut tarvetta tarkastella psykologien roolia mielenterveyden edistämisessä. Nykymuodossaan takuu nojaa vahvasti oirekeskeisiin strukturoituihin menetelmiin, joiden läpivientiä on koulutettu laajalle joukolle sote-alan ammattilaisia.
Liittovaltuusto kävikin kriittistä keskustelua siitä, miltä lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttaminen käytännössä hyvinvointialueilla näyttää mielenterveyden erityisasiantuntijoiden silmin tarkasteltuna. Suurin haaste on se, että terapiatakuun mukaiset menetelmät soveltuvat vain hyvin rajatulle joukolle lapsia ja nuoria. Psykologien asiantuntemusta tarvitaankin erityisesti arvioimaan lasten ja nuorten hoidon tarvetta, oikeaa hoitomuotoa sekä tukemaan ja hoitamaan moninaisesti oireilevien tai haastavissa kasvu- ja elinolosuhteissa elävien lasten ja nuorten tilanteita, joihin terapiatakuun kattamat menetelmät eivät sovellu tai riitä.
– Asiantunteva tuen tarpeen arviointi on ensiarvoisen tärkeää, jotta mielenterveyden hoito voi olla vaikuttavaa. Ihmisen kokonaistilanteen hahmottaminen ja kullekin yksilölle hänen tilanteeseensa parhaiten soveltuvaan hoitoon ohjaaminen on psykologin ammattitaidon ydintä, korostaa Psykologiliiton ammatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Vera Gergov.
Psykologin rooli on erilainen muissa Pohjoismaissa
Vertailu muihin Pohjoismaihin paljastaa, että psykologeilla on lähimaissa osittain erilaisia rooleja. Tanskassa psykologien roolia on kasvatettu erityisesti perustason palveluissa. Ruotsissa psykoterapian perustason pätevyyttä käyttävät automaattisesti perustutkinnon suorittaneet psykologit ja erikoispsykologeille on palvelujärjestelmässä omat työtehtävänsä. Norjassa erikoispsykologit voivat myös johtaa mielenterveysyksiköitä.
Suomessakin on valmistelussa uudistus psykoterapeuttikoulutuksen muuttamiseksi porrastetuksi niin, että ensimmäinen taso antaisi valmiuden lyhyiden hoitojen toteuttamiseen. Ensimmäisen tason pätevyys, jonka sote-alan ammattilaiset voivat suorittaa, sisältyisi psykologeilla jo peruskoulutukseen. Lisäksi tulisi tarkastella erityisesti pitkälle koulutettujen erikoispsykologien roolia palvelujärjestelmässä.
– Psykologityölle on paikkansa niin terveydenhuollon eri tasoilla kuin esimerkiksi työllisyyspalveluissa ja yritysmaailmassa. Suurin hyöty psykologien osaamisesta saadaan, kun huomioidaan myös psykologien kokemuksen ja täydennyskoulutusten kautta syntyvät erot. Kokemuksen ja asiantuntijuuden syventyessä psykologit voivat ottaa myös vaativampia tehtäviä sekä laajempaa johtamisvastuuta hoitaakseen, toteaa Psykologiliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Sami Eloranta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari LipsanenPuheenjohtajaSuomen Psykologiliitto ry
Puh:045 720 1097jari.lipsanen@psyli.fiVera GergovAmmatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikköSuomen Psykologiliitto ry
Puh:040 809 8028vera.gergov@psyli.fiSuomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto
Hyvän mielen Helsinki? Pormestariehdokkaat paneelissa mielenterveydestä13.3.2025 10:57:02 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan vaalien ainoaa mielenterveyspolitiikkaan keskittyvää paneelia! Paneeli järjestetään tiistaina 18.3. klo 17–18.30 keskustakirjasto Oodissa Saarikoski-matolla (3. kerros).
Päällekkäisten haasteiden keskellä tarvitaan psykologien osaamista23.11.2024 14:00:43 EET | Tiedote
Mielenterveyden kenttä on jatkuvassa muutoksessa ja suurten haasteiden keskellä, totesi Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto kokoontuessaan syyskokoukseensa 23.11.2024. Psykologien osaamisen hyödyntäminen ja tarkoituksenmukainen rooli yhteiskunnassa on avain tilanteen ratkaisuun.
Lasten ja nuorten terapiatakuu on hyvä alku, mutta kehitystyötä on jatkettava2.10.2024 08:50:39 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Terapiatakuun piiriin on kuitenkin nyt käsittelyssä olevalla esityksellä tulossa hoitoa ainoastaan lieviin ja keskitasoisiin masennus- ja ahdistusoireisiin.
Lasten ja nuorten terapiatakuu jättäisi suuren osan avun tarvitsijoista ulkopuolelle6.6.2024 09:18:46 EEST | Tiedote
Esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi jättäisi nykyisessä muodossaan suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Valitettavaa on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin.
Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä tarttuu SuomiAreenalla kipeään aiheeseen29.5.2024 09:26:30 EEST | Tiedote
Mitä nuoren mielessä tapahtuu, kun hän turvautuu itseään vahingoittavaan käyttäytymiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän keskustelussa SuomiAreenalla pohditaan, millaiset tekijät nuorta suojaavat tai haavoittavat ja kuinka itsetuhoista nuorta voidaan tukea. Keskustelu järjestetään Porin torilla tiistaina 25.6.2024 klo 10–10.45.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme