Museovirasto

Kulttuuriesineiden tuonti EU:n alueelle on kesäkuusta 2025 lähtien osittain luvanvaraista

Jaa

EU:n asetus kulttuuriesineiden tullialueelle siirtämisestä ja pysyvästä tuonnista (2019/880) tuli voimaan 28.12.2020. Asetuksen mukaan on kiellettyä tuoda EU:hun kulttuuriesineitä, jotka on laittomasti viety maasta, jossa ne on luotu tai josta ne on löydetty. 28. kesäkuuta 2025 alkaen tiettyjen kulttuuriesineiden tuonti EU-alueelle muuttuu luvanvaraiseksi tai vaatii tuojan ilmoituksen. Museovirasto vastaa kulttuuriesineiden tuontilupien ja maastavientilupien käsittelystä toimivaltaisena viranomaisena. Valvovana viranomaisena toimii Tulli.

Riemukaari Palmyrassa, Syyriassa. Kuva: Vyacheslav Argenberg / Wikimedia Commons.
Riemukaari, roomalainen koristeellinen holvikäytävä Palmyrassa, Syyriassa. Vyacheslav Argenberg Wikimeda Commons

EU:n asetuksessa säädetään myös yksityiskohtaisesti kulttuuriesineiden sallitun EU:hun tuonnin edellytyksistä ja menettelytavoista. Asetusta ei kuitenkaan sovelleta EU:n alueella luotuihin tai sieltä löydettyihin esineisiin.

Asetuksen tavoitteena on torjua laitonta kauppaa, suojella maailmanlaajuista kulttuuriperintöä ja helpottaa laillista kauppaa. Suomella on aiemminkin ollut kulttuuriesineiden maastavientiä koskevia säädöksiä, mutta ei kulttuuriesineiden maahantuontia koskevaa sääntelyä. Uusi EU-asetus sitoo kaikkia EU:n jäsenvaltioita, ja sitä sovelletaan suoraan myös Suomessa.

Mikä muuttuu kesäkuussa 2025?

EU:n tuontiasetuksen (EU) 2019/880 soveltamisalaan kuuluvat kulttuuriesineet on ilmoitettava tullissa, kun niitä tuodaan EU:n ulkopuolisesta maasta. Rajoitus koskee käytännössä kaikkia esinetyyppejä – keskeistä on alkuperän laillisuus. 

Tarkempi luettelo esinetyypeistä on Museoviraston verkkosivuilla.

Laillista maahantuontia varten vaaditaan joko tuontilupa tai maahantuojan vakuutus:

  • tuontilupa, jos tuodaan yli 250 vuotta vanhoja arkeologisia löytöjä tai purettujen muistomerkkien osia niiden rahallisesta arvosta riippumatta
  • maahantuojan vakuutus (t. ilmoitus) muille yli 200 vuotta vanhoille kulttuuriesineille , joiden arvo on vähintään 18 000 euroa.

Pysyvää tuontia varten tuojan on haettava edellä mainituille esineille tai taideteoksille tuontilupaa. Vaatimus koskee esimerkiksi antiikkiliikkeitä, huutokauppoja sekä myös yksityishenkilöitä.

Julkiset organisaatiot, kuten museot, yliopistot ja oppilaitokset, voidaan vapauttaa tuontiluvan ja maahantuojan vakuutuksen hakemisesta, kun ne tuovat maahan kulttuuriesineitä väliaikaisesti, esimerkiksi näyttelyitä, tutkimusta, konservointia tai opetustarkoituksia varten. Myös julkisten organisaatioiden on haettava tuontilupaa, jos ne hankkivat rajoituksen alaisen esineen pysyvästi omistukseensa.

Maahantuojien on rekisteröidyttävä

Kulttuuriesineiden tuontia varten käytetään EU:n sähköistä TRACES-järjestelmää ja sen ICG-moduulia. Järjestelmä otetaan käyttöön 28. kesäkuuta 2025, ja siinä hallinnoidaan tuontilupien myöntämistä ja maahantuojan vakuutuksia.

Niiden toimijoiden, jotka haluavat tuoda laillisia kulttuuriesineitä EU:hun, on rekisteröidyttävä järjestelmään 28.6.2025 alkaen. TRACES-järjestelmään on mahdollista luoda tunnukset jo nyt, mutta ICG-moduulia voi käyttää vasta 28.6.2025 alkaen.

Lisätietoja lain sisällöstä ja ohjeita TRACES-järjestelmään kirjautumista varten on saatavissa Museoviraston verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yli-intendentti Sanna Teittinen, Suomen kansallismuseo, sanna.teittinen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6394

Intendentti Jouni Kuurne, Suomen kansallismuseo, jouni.kuurne@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6381

Tulliylitarkastaja Heli Lampela, yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Kuvat

Riemukaari Palmyrassa, Syyriassa. Kuva: Vyacheslav Argenberg / Wikimedia Commons.
Riemukaari, roomalainen koristeellinen holvikäytävä Palmyrassa, Syyriassa.
Vyacheslav Argenberg Wikimeda Commons
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande

Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.

// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote

Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye