Ylivoimaisesti useimmin lastensuojeluyksiköistä lähdetään hatkaan perjantaisin
Vuoden 2024 aikana Humanan lastensuojeluyksiköissä asui 570 nuorta. Heistä 237 lähti vuoden aikana hatkaan eli oli luvattomasti poissa yksiköstä. Yhteensä luvattomia poissaoloja oli 1106 kappaletta, mikä tarkoittaa, että usein hatkaan lähtevät samat nuoret. Humanan lastensuojelussa pyritään rakentamaan nuorelle turvallisuuden tunnetta, joka kiinnittäisi nuoren yksikköön.

Jokainen hatka on turvallisuusriski. Hatkassa ollessaan nuoret altistuvat päihteiden käytölle, rikosten tekemiselle ja rikosten uhriksi joutumiselle.
Humana pyrkii vähentämään hatkaamisia ja turvaamaan hatkassa olevaa nuorta kahta eri reittiä.
– Etsimme keinoja, joilla nuori saataisiin kiinnittymään yksikköön niin, ettei hatkaan tarvitsisi lähteä. Samanaikaisesti teemme yhteistyötä poliisin ja viranomaisten kanssa, jotta toimivaltuudet ja mahdollisuudet auttaa hatkassa olevaa nuorta paranisivat, Humanan lastensuojelupalveluiden kehitysjohtaja Harri Hyvärinen sanoo.
Nykyinen lastensuojelulaki velvoittaa lastensuojeluyksikön työntekijöitä etsimään hatkassa olevaa nuorta aktiivisesti. Laki ei kuitenkaan mahdollista nuoren kiinni ottamista ja ohjaamista autoon tilanteessa, jossa hänet löydetään etsinnän tuloksena. Jos lapsi ei suostu puhumalla autoon, tarvitaan paikalle aina poliisi. Jos virka-avun saamisessa kestää, nuori saattaa lähteä karkuun.
Hyvärinen kertoo, että toki yksiköissä on myös nuoria, joita on vaarallista etsiä ja ohjaajia on hatkatilanteissa jopa uhattu aseella.
– Vaikka työntekijämme ovat saaneet monipuolista kohtaamiskoulutusta erityistilanteita varten, voi lasta etsiessä silti kokea uhkaavia hetkiä esimerkiksi nuoren kaveriporukan taholta. Lain mukaan lasta pitää kuitenkin etsiä aktiivisesti, Hyvärinen tiivistää.
Kaikkein tärkeintä olisi onnistua lyhentämään hatkojen kestoa, sillä ikävien tapahtumien riski kasvaa, mitä pidempään hatka kestää. Erityisesti tytöt ovat hatkassa hyvin haavoittuvassa asemassa.
Vuonna 2024 Humanan yksiköistä oltiin 660 kertaa hatkassa, joka kesti yli 24 tuntia. Ylivoimaisesti useimmin hatkaan lähdetään perjantaisin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiia SoininenViestintä- ja vaikuttavuusjohtajaHumana Suomi
Puh:0504084408tiia.soininen@humana.fiwww.humana.fiKuvat

Linkit
Humana Suomi
Humana on johtava pohjoismainen sosiaalialan toimija, joka tarjoaa yksilöllisiä sosiaalipalveluita lähellä ihmistä ja perheen arkea. Visiomme mukaisesti uskomme siihen, että jokaisella on oikeus hyvään elämään – ja tätä visiota toteutamme hyvinvaikuttamalla ihmisiin ja yhteiskuntaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Humana arjessa Oy
Hyvinvointialueiden säästöt ennaltaehkäisevistä palveluista tulevat kalliiksi tulevaisuudessa20.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueiden taloudelliset haasteet pakottavat säästöihin, mutta Humanan toimialajohtaja Kimmo Säikän mukaan lyhytnäköinen leikkaaminen kustannustehokkaista, ennaltaehkäisevistä sosiaalialan ostopalveluista voi johtaa ongelmien kasautumiseen ja merkittävästi kasvaviin kustannuksiin tulevaisuudessa.
Harrastukset ovat merkittävä vastavoima nuorisojengien syntymiselle13.5.2025 07:35:00 EEST | Tiedote
Humana Suomi edistää lasten ja nuorten kiinnittymistä myönteisiin yhteisöihin, mikä on tehokas keino ehkäistä nuorisojengien syntymistä. Ensimmäinen vuosittainen kysely paljastaa, että 48 % Humanan nuorista saa harrastamiseen kannustusta. Liikunta ja taide ovat suosituimpia harrastuksia, ja nuoret sitoutuvat niihin pitkäjänteisesti.
Koulupudokkuus johtaa moniin ongelmiin – lastensuojeluyksiköissä on onnistuttu vähentämään koulunkäyntihaasteita5.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Kun nuoren elämä kriisiytyy, se näkyy usein selkeästi koulutyöskentelyssä. Arvosanat heikkenevät, opettajien kanssa tulee haasteita ja äärimmäisissä tapauksissa koulunkäynti keskeytyy täysin. Humanassa käytettävän RAI-arvioinnin mukaan 20 % lastensuojelupalveluiden piirissä olevista nuorista koulunkäyntihaasteet vähenivät.
Lastensuojelupalvelut vaimentavat ahdistuksen tunnetta – Humana Suomi julkaisi ensimmäisen vaikuttavuusraporttinsa28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Sosiaalialan palveluyritys Humana tarjosi viime vuonna lastensuojelun laitospalveluita 520 alle 18-vuotiaalle nuorelle ja kotiin vietäviä palveluita lähes 3 000 asiakkaalle, joista valtaosa on lapsia ja heidän perheitään. Jokaisen elämäntilanne ja siten avuntarve on yksilöllinen, minkä vuoksi sosiaalipalveluiden vaikuttavuudesta on vaikea tehdä yleistyksiä tai johtopäätöksiä.
Tule vaikuttumaan lastensuojelun piirissä olevan nuoren tarinasta Kuopion kaupunginteatteriin tiistaina 6.5.202516.4.2025 07:45:00 EEST | Kutsu
Humana Suomi tuo yleisön ylistämän Mieletön tarina -esityksensä Kuopion kaupunginteatterin suurelle näyttämölle tiistaina 6.5. kello 12–16. Kutsumme median edustajat mukaan keskustelemaan lastensuojelun arjesta sekä taiteesta keinona etsiä ratkaisuja monimutkaisiinkin ongelmiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme