Oma allas huoneistopihalle tai parvekkeelle edellyttää huolellista suunnittelua ja taloyhtiön hyväksynnän
Erilaiset porealtaat, paljut ja kylpytynnyrit ovat yleistyneet myös taloyhtiöiden huoneistopihoilla. Jos rivitalon piha-alue on taloyhtiön hallinnassa, osakas tarvitsee asennukseen taloyhtiön luvan. Myös osakkaan hallinnassa olevalle pihalle tuotavasta altaasta on tehtävä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus, jonka käsitteleminen kuuluu taloyhtiön hallituksen toimivaltaan.
Pihan juridinen hallinta selviää taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Jos sieltä ei löydy mainintaa piha-alueen kuulumisesta huoneistoon, piha on yhtiön hallinnassa.
”Silloin luvan antamisesta päättää taloyhtiön hallitus yhtiökokouksessa hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti. Jos kysymys on ensimmäisen paljun tai poreammeen asentamisesta yhtiöön, kannattaa yhteisistä periaatteista päättää yhtiökokouksessa, sillä taloyhtiön tulee toimia samojen periaatteiden mukaan myös kaikissa muissa vastaavissa tapauksissa”, Kiinteistöliiton juristi Katja Lauronen kertoo.
Jos piha on osakashallinnassa, osakkaan on silti tehtävä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus, josta selviää mm. se, millaisesta vesialtaasta on kysymys, mihin se sijoitetaan, kuka toimii urakoitsijana ja mihin altaasta tulevat vedet johdetaan.
”Riippumatta siitä, tarvitseeko osakas yhtiön luvan vai hyväksynnän muutostyöilmoitukselle, paljun tai poreammeen asennuksessa on huomioitava mm. poistovesien asianmukainen viemäröinti, veden lämmittäminen ja vedenkulutus”, Katja Lauronen sanoo.
Parvekkeella sijaitsevan altaan poistovedet ohjattava asunnon sisätiloihin
Altaan tuominen parvekkeelle vaatii sekin muutostyöilmoituksen. Paljun tai muun altaan asentamista parvekkeelle rajoittavat parvekerakenteiden kantavuus ja kosteudenkestävyys sekä mahdollisuudet veden ottamiseen ja hallittuun johtamiseen pois paljusta ja parvekkeelta.
”Paljun poistovesiä ei yleensä kyetä viemäröimään parvekkeelta, vaan ne on lähtökohtaisesti ohjattava huoneiston sisäpuolelta lähtevään viemäröintiin. Parvekkeen tavanomaista sadevesien vedenpoistojärjestelmää ei ole rakennettu tällaiseen tarkoitukseen”, Katja Lauronen huomauttaa.
Lisäksi vakuutusyhtiöt vaativat, että kylpyammeen tai -paljun viemäröinti on tehtävä hyväksytyillä liitännöillä vesijohto- ja viemäriverkkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että vedenpoisto on ohjattava huoneiston sisäpuolelta lähtevään viemäröintiin.
”Jos sattuu vahinko, joka aiheutuu osakkaan huolimattomuudesta, taloyhtiöllä voi olla oikeus vaatia osakkaalta vahingonkorvausta. Osakas voi vapautua vahingonkorvausvastuusta osoittamalla, että on toiminut huolellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osakas on antanut remontin suunnittelun, toteutuksen ja valvonnan ammattimaisen tahon tehtäväksi. Silloin taloyhtiö voi periä korvausta virheen tehneeltä urakoitsijalta”, Katja Lauronen toteaa.
Yhteyshenkilöt
Katja Lauronenjuristi
Puh:09 1667 6361katja.lauronen@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Lasten leikit kuuluvat taloyhtiöelämään13.5.2025 08:04:00 EEST | Tiedote
Säiden lämmetessä taloyhtiöiden pihat heräävät henkiin, kun asukkaat ryhtyvät viettämään aikaa ulkosalla. Myös taloyhtiössä asuvat lapset leikkeineen siirtyvät sisätiloista pihamaalle. Toisinaan leikkien äänet herättävät naapureissa ärtymystä, ja näkemyseroja voi syntyä myös siitä, mikä osa pihasta soveltuu leikkeihin ja peleihin.
Terassin rakentaminen ja muut pihan muutostyöt voivat edellyttää taloyhtiön lupaa8.5.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Kevät on pihatöiden aikaa, mutta taloyhtiömuotoisessa asumisessa pihan muokkaaminen edellyttää usein taloyhtiön lupaa. Ennen muutostöitä kannattaa selvittää yhtiöjärjestyksestä, kuuluuko piha-alue taloyhtiön vai osakkaan hallintaan.
Talouden epävarmuudet tuoneet pilviä korjausrakentamisen ylle7.5.2025 09:03:00 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentaminen voi jäädä tänä vuonna hieman jälkeen aiemmista odotuksista. Korjausrakentamista kasvattavien taloyhtiöiden osuus näyttää jäävän pienemmäksi kuin korjaamista vähentävien taloyhtiöiden osuus. Kasvuvireen nousun taite koskee kaikkia alueita.
Taloyhtiön hallituksen henkilömuutokset ilmoitettava kaupparekisteriin6.5.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun yhtiökokous on pidetty ja uudet hallituksen jäsenet valittu, taloyhtiön on huolehdittava henkilömuutosten ilmoittamisesta kaupparekisteriin.
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme