OmaKanta-palvelun nimissä kalastellaan tietoja
Viime aikoina liikkeellä on ollut poikkeuksellisen paljon huijausviestejä, jotka tekeytyvät viranomaisten, pankkien ja tunnettujen palveluiden lähettämiksi. Osa huijauksista kohdistuu suoraan kuluttajiin, osa puolestaan yritystileihin ja niiden hallinnoijiin. Viestien tavoitteena on kalastella henkilö- tai kirjautumistietoja.

Suomen Telemarkkinointiliiton kehittämä Kilpi-sovellus on viime aikoina havainnut laajasti huijauksia OmaKanta-palvelun nimissä. Viestissä kerrotaan esimerkiksi "Olet saanut hyvitysmaksun Kanta-palvelulta”. Viestit voivat näyttää ulkoisesti uskottavalta, mutta ne ohjaavat tietojenkalastelusivustolle. Viestien kieli on usein sujuvaa suomea ja sävy kiireellinen, mikä lisää vastaanottajan alttiutta reagoida nopeasti.
Myös pankkien nimissä tehdyt huijaukset jatkuvat. Nordean nimissä on lähetetty viime viikkoina paljon huijausviestejä, joissa kerrotaan verkkopankin huollosta ja tilin lukkiutumisesta, S-Pankin nimissä taas pyydetään esimerkiksi kiireellisesti vahvistamaan tilitiedot turvapäivityksen vuoksi.
Spoofing-viestit väärentävät lähettäjätiedon
Yritystileihin kohdistuvaa huijausta on puolestaan tehty Facebookin nimissä. Viestissä ilmoitetaan saapuneesta partneripyynnöstä ja ohjataan käyttäjä Facebookin Business Managerin oikealle sivulle. Samassa viestissä on kuitenkin kohta ”Appeal Here”, joka vie huijaussivustolle ja pyrkii kalastelemaan kirjautumistietoja.
Viesti on erityisen hämäävä, koska se näyttää tulevan Facebookin oikeasta osoitteesta – kyseessä on niin sanottu spoofing-viesti. Spoofing tarkoittaa sitä, että rikollinen väärentää lähettäjän osoitteen niin, että viesti näyttää tulevan aidosta lähteestä. Näin huijausviesti voi päätyä samaan ketjuun kuin aiemmat oikeat viestit ja näyttää vastaanottajalle täysin uskottavalta.
”Oikeiden lähettäjätietojen hyödyntäminen tekee huijauksista entistä vaikeammin tunnistettavia. Kyse ei ole enää selkeistä roskaposteista, vaan huolella rakennetuista huijauksista, jotka osuvat ajankohtaisiin aiheisiin ja käyttävät oikeita lähettäjätietoja. Siksi tarvitaan uudenlaista varovaisuutta ja tietoisuutta siitä, että kuka tahansa voi joutua huijauksen kohteeksi”, toteaa Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.
Suojaudu ei-toivotuilta yhteydenotoilta
Ei-toivottujen yhteydenottojen keinot ja sisältö vaihtelevat, mutta yhteinen piirre on se, että niissä pyritään herättämään kiireen tuntua tai tarjoamaan jotakin houkuttelevaa – usein liian hyvää ollakseen totta.
Suomalaisille on tullut esimerkiksi runsaasti epäilyttäviä lainatarjouksia, sekä kotimaisista puhelinnumeroista että sähköpostitse. Myös kotimainen puhelinmyynti jatkuu edelleen vilkkaana. Kansainväliset onlinekasinot ovat kohdistaneet suomalaisiin paljon mainoksia sähköpostitse ja tekstiviestein, vaikka tällainen mainonta suomalaisille on laitonta.
Näihin tilanteisiin voi varautua ennalta. Jos yhteydenotto tuntuu oudolta tai yllättävältä, sitä ei tarvitse hyväksyä, eikä siihen kannata reagoida kiireessä. Apuna voi käyttää Telemarkkinointikiellon hakupalvelua, jossa voi tarkistaa numeron tai sähköpostiosoitteen nopeasti ja maksutta.
Kilpi-sovellus tarjoaa parhaan suojan estämällä huijauspuhelut, -viestit ja -sähköpostit jo ennen kuin ne tavoittavat käyttäjän. Jo yli 100 000 suomalaista on ladannut Kilven, joka on saatavilla Google Playstä ja App Storesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arto IsokoskiSuomen Telemarkkinointiliitto ry Puheenjohtaja
Puh:0447301607arto.isokoski@stml.fiLinkit
Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä
Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.
Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.
Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 100 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.
Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry
Uusia huijauksia Applen ja Microsoftin nimissä6.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten sähköposteihin lähetetään nyt ennätysmäärin huijausviestejä Applen ja Microsoftin nimissä. Samalla liikenteessä on lukuisia muita huijausyrityksiä tekstiviestitse, puhelimitse ja sähköpostitse.
Pankki- ja viranomaishuijaukset räjähtävät käsiin22.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kilpi-sovellukseen viime viikkoina raportoidut huijausyritykset kertovat: pankkien ja viranomaisten nimissä tehdyt huijaukset ovat lisääntyneet ja muuttuneet entistä uskottavammiksi.
Veronpalautus, pankkitilin esto – varo huijauksia8.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
”Sinulla on oikeus veronpalautukseen” tai ”Tilisi voidaan estää”, tällaisilla viesteillä suomalaisia huijataan nyt. Huijaukset ovat yhä uskottavampia, mutta viestin kieliasu tai muu yksityiskohta paljastaa huijauksen. Tunnistatko vaaran merkit?
Nämä viestit ja soitot kannattaa ohittaa25.3.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Kilpi-sovelluksen tuoreimmat käyttäjäilmoitukset paljastavat, mitkä huijaukset ja häiritsevät yhteydenotot ovat tällä hetkellä aktiivisimpia.
Kilpi-sovellus paljastaa: uusimmat huijaukset11.3.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Kilpi-sovelluksen tietokanta on viime aikoina osoittanut, että pankkien ja viranomaisten nimissä tehdyt huijaukset yleistyvät, ja ulkomailta tulevat puhelinsoitot herättävät huolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme