Työterveyslaitos

Arbetshälsoinstitutet uppmanar arbetsplatserna att utveckla resiliensen för att öka den övergripande säkerheten

Dela

Arbetshälsoinstitutet uppmanar alla arbetsplatser i Finland att delta i det gemensamma resiliensarbetet. Behovet av resiliens ökar för att säkerställa både företagens och hela landets funktionsförmåga.  Utvecklingen av resiliens på arbetsplatserna förbättrar samtidigt den sociala beredskapen. 

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 20.5.2025 

– Med fungerande resiliens kan organisationerna säkerställa kontinuiteten i och återhämtningen av hela samhällets verksamhet under alla förhållanden. Det är särskilt viktigt att säkerhetskritiska och försörjningsberedskapskritiska aktörer behåller sin resiliens. Utöver dessa gäller behovet naturligtvis alla finländska arbetsplatser, betonar Arbetshälsoinstitutets generaldirektör Antti Koivula

– Varje arbetsplats kan stärka resiliensen genom att bestämma en gemensam riktning och lägesbild. Beslutsfattandet på arbetsplatserna har stor betydelse för hela samhällets resiliens, påminner Koivula. 

Arbetshälsoinstitutet presenterade sina synpunkter för media om hur arbetsplatser kan ta ett större ansvar för säkerheten i samband med Noll olycksfall-forumets årliga seminarium i Jyväskylä.  

Noll olycksfall-forumet är ett nätverk för arbetsplatser, som motiverar och uppmuntrar arbetsplatserna att sträva efter en hög nivå av arbetssäkerhet och välbefinnande i arbetet. Resiliensarbetet som nu inleds är tillgängligt för alla arbetsplatser, och deltagandet förutsätter inte medlemskap i den verksamhet som kallas Nollis. 

Resiliens garanterar funktions- och återhämtningsförmåga 

Med arbetsplatsernas resiliens avses arbetsplatsens förändringsförmåga och kristålighet. Hörnstenarna i resiliens är funktionsförmåga, återhämtning och anpassning. Dessa främjar organisationens förmåga att hantera förändringar och tillbud.  

 – En organisation med förändringsförmåga förlamas inte, utan behåller sin funktionsförmåga i alla överraskande situationer, konstaterar Miira Heiniö, äldre sakkunnig på Arbetshälsoinstitutet. 

 Förändringar kan vara plötsliga eller gradvisa och kräver anpassning. Bäst klarar sig de organisationer som målmedvetet har utvecklat sin förändringsberedskap. En resilient organisation förbereder sig på olika störningssituationer, kan upprätthålla sina centrala funktioner och anpassar sig till den nya situationen samtidigt som den fortsätter att aktivt följa upp verksamhetsmiljön. 

Resiliensen stärks genom gemensamt arbete 

För att stärka resiliensen krävs kompetens och målmedvetet samarbete från organisationerna. Därför lönar det sig att satsa på förberedelser i förväg. Viktiga faktorer i resiliensarbetet är att värdesätta människor och expertis, stärka förtroendet och den psykologiska säkerheten med gemensamma diskussioner och gemensam utveckling.  

 – Det viktigaste är att alla är med, att förstå den gemensamma riktningen, utveckla och förutse tillsammans. Proaktivt beslutsfattande och kontinuitetshantering hör till allas arbete. Det är viktigt att förstå att alla är en viktig del av arbetsgemenskapen, både när allt går bra och när det uppstår en kris, betonar Heiniö. 

Arbetshälsoinstitutet uppmanar arbetsplatserna till gemensamt resiliensarbete 

 – Vi uppmanar alla arbetsplatser i Finland till ett gemensamt resiliensarbete. Vi har färdigt innehåll och avgiftsfria verktyg, berättar Tommi Alanko, direktör för arbetssäkerhetsenheten vid Arbetshälsoinstitutet. 

– Vi berättar mer inom kort och utvecklar resiliensarbetet tillsammans med arbetsplatserna. De deltagande arbetsplatserna kommer att få tillgång till den senaste informationen och praxis för utveckling av resiliens och verksamhetens kontinuitet, sammanfattar Alanko.

– Den ökande Nollis-verksamheten visar att det finns ett behov av och en beställning på gemensamt arbete och resiliensarbete. Resiliensarbete erbjuds alla finländska arbetsplatser och kräver inte medlemskap i nätverket. 

Även Noll olycksfall-forumet kan effektivt utnyttjas för att sprida resiliensläran i arbetslivet. Nätverket når nästan 600 medlemsarbetsplatser och cirka 18 procent av de finländska arbetstagarna. 

Anmäl dig

Intresserade arbetsplatser kan anmäla sig genom att lämna sina kontaktuppgifter. Fritt formulerade anmälningar tas redan emot på adressen resilienssi@ttl.fi  

Se också

Ytterligare information 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye