Työterveyslaitos

Työterveyslaitos kutsuu työpaikkoja kehittämään resilienssiä kokonaisturvallisuuden lisäämiseksi

Jaa

Työterveyslaitos kutsuu kaikki Suomen työpaikat osallistumaan yhteiseen resilienssityöhön. Resilienssin tarve kasvaa niin yritysten kuin koko maan toimintakyvyn varmistamisessa.  Resilienssin kehittäminen työpaikoilla parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista. 

Työterveyslaitoksen mediatiedote 20.5.2025 

– Hyvällä resilienssillä organisaatiot voivat varmistaa koko yhteiskunnan toiminnan jatkuvuuden ja toipumisen kaikissa olosuhteissa. Erityisen tärkeää on, että turvallisuuskriittiset toimijat ja huoltovarmuuskriittiset toimijat säilyttävät resilienssinsä, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula korostaa. 

– Jokaisella työpaikalla pystytään vahvistamaan resilienssiä muodostamalla yhteistä  tilannekuvaa ja keskustelemalla  yhteisestä suunnasta. Työpaikkojen laadukkaalla päätöksenteolla on iso merkitys koko yhteiskunnan resilienssiin, Koivula muistuttaa. 

Työterveyslaitos esitteli näkemyksiään medialle siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta vuosittaisen Nolla tapaturmaa -foorumin seminaarin yhteydessä Jyväskylässä.  

Nolla tapaturmaa –foorumi on työpaikkojen verkosto, joka motivoi ja rohkaisee työpaikkoja tavoittelemaan korkeaa työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tasoa. Nyt aloitettava yhteinen resilienssityö on tarjolla kaikille työpaikoille, eikä osallistuminen edellytä jäsenyyttä Nollikseksi kutsutussa toiminnassa. 

Resilienssi takaa toiminta- ja toipumiskyvyn 

Työpaikkojen resilienssillä tarkoitetaan työpaikan muutoskykyä ja kriisinkestävyyttä. Resilienssin kulmakiviä ovat toimintakyky, toipuminen ja sopeutuminen. Nämä edistävät organisaation kykyä selviytyä muutoksista ja vaaratilanteista.  

 – Muutoskykyinen organisaatio ei lamaannu, vaan pystyy toimimaan missä tahansa yllättävässä tilanteessa, toteaa vanhempi asiantuntija Miira Heiniö Työterveyslaitoksesta. 

 Muutokset voivat olla äkillisiä tai vähitellen tapahtuvia, ja ne vaativat sopeutumista. Parhaiten selviytyvät ne organisaatiot, jotka ovat määrätietoisesti kehittäneet muutosvalmiuttaan. Resilientti organisaatio valmistautuu erilaisiin häiriötilanteisiin, kykenee ylläpitämään keskeiset toimintonsa ja sopeutuu uuteen tilanteeseen jatkaen samalla aktiivista toimintaympäristön seurantaa. 

Resilienssiä vahvistetaan yhteisellä tekemisellä 

Resilienssin vahvistaminen vaatii organisaatioilta osaamista ja määrätietoista yhdessä tekemistä. Siksi on syytä panostaa varautumiseen ennalta. Resilienssityössä tärkeitä tekijöitä ovat ihmisten ja asiantuntemuksen arvostaminen, luottamuksen ja psykologisen turvallisuuden vahvistaminen sekä yhteinen kehittäminen.  

 – Keskeistä on pitää kaikki mukana, ymmärtää yhteinen suunta, kehittää ja ennakoida yhdessä. Ennakoiva päätöksenteko ja jatkuvuudenhallinta kuuluvat kaikkien työhön. On tärkeää ymmärtää, että jokainen on tärkeä osa työyhteisöä niin hyvän sään aikaan kuin kriisin keskelläkin, Heiniö painottaa. 

Työterveyslaitos kutsuu työpaikat yhteiseen resilienssityöhön 

 – Kutsumme kaikki Suomen työpaikat mukaan yhteiseen resilienssityöhön. Meillä on valmiita sisältöjä ja maksuttomia työkaluja, kertoo työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko Työterveyslaitoksesta. 

– Kerromme lisää lähiaikoina ja kehitämme resilienssityötä yhdessä työpaikkojen kanssa. Osallistuville työpaikoille on luvassa uusinta tietoa ja käytäntöjä resilienssin ja toiminnan jatkuvuuden kehittämiseen, Alanko summaa.

– Nollis-toiminnan kasvu osoittaa tarpeen ja tilauksen yhteiselle tekemiselle ja resilienssityölle. Resilienssityö on tarjolla kaikille suomalaisille työpaikoille, eikä edellytä verkoston jäsenyyttä. 

Myös Nolla tapaturmaa –foorumia voidaan tehokkaasti hyödyntää resilienssioppien levittämisessä työelämään. Verkosto tavoittaa lähes 600 jäsentyöpaikkaa ja noin 18 prosenttia suomalaisista työntekijöistä. 

Ilmoittaudu mukaan

Kiinnostuneet työpaikat voivat ilmoittautua mukaan antamalla yhteystietonsa. Vapaamuotoisia ilmoittautumisia otetaan jo vastaan osoitteessa resilienssi@ttl.fi  

Tutustu myös

Lisätiedot 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Närvårdare och sjukskötare arbetar huvudsakligen redan inom social- och hälsovårdsbranschen – extra reserver kan finnas bland branschbytare och pensionärer21.5.2025 10:30:00 EEST | Pressmeddelande

Sysselsättningsgraden bland närvårdare och sjukskötare är hög och över 90 procent av de utexaminerade börjar arbeta inom social- och hälsovårdsbranschen. Arbetslösa vårdare kan inte rädda den framtida bristen på arbetskraft inom social- och hälsovårdsbranschen. Den största outnyttjade arbetskraftsresursen finns bland dem som sökt sig till andra branscher. En liten räddning är också pensionärer, vars sysselsättning har blivit allt vanligare. Enligt en ny utredning är det viktigaste med tanke på bristen på arbetskraft emellertid att behålla de arbetstagare som redan finns i branschen. Högklassig introduktion, stöd för arbetsförmågan, möjligheter till anpassning av arbetet och branschens uppskattning uppmuntrar till att stanna kvar i branschen – och även att återvända till den.

Lähi- ja sairaanhoitajat pääosin jo töissä sote-alalla – lisäreserviä voi löytyä alanvaihtajista ja eläkeläisistä21.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote

Lähi- ja sairaanhoitajien työllisyysaste on korkea ja yli 90 prosenttia valmistuneista sijoittuu sote-alan töihin. Työttömistä hoitajista ei löydy pelastusta sote-alan tulevaan työvoimapulaan. Suurin käyttämätön työvoimaresurssi löytyy muille toimialoille hakeutuneista. Pientä pelastusta löytyy myös eläkkeellä olevista, joiden työssäkäynti on yleistynyt. Tuoreen selvityksen mukaan keskeisintä työvoimapulan kannalta on kuitenkin pitää kiinni alalla jo olevista työntekijöistä. Alalla pysymiseen – ja myös sinne palaamiseen – kannustaa laadukas perehdytys, työkyvyn tuki, työn muokkausmahdollisuudet ja alan arvostus.

Most registered nurses and practical nurses are already working in the social and health care sector — career changers and pensioners are a possible extra reserve21.5.2025 10:30:00 EEST | Press release

The employment rate of registered nurses and practical nurses is high, with more than 90 per cent of graduates finding work in the social welfare and health care sector. Unemployed nurses cannot be relied on to respond to the future labour shortage in the sector. People who have sought employment in other sectors represent the most significant resource of unutilised workforce. Some relief can also be provided by pensioners for whom working is increasingly common. However, a new study shows that retaining the employees already in the sector is the most important factor in responding to the labour shortage. Factors that encourage staying in the sector — and returning to it — include high-quality orientation, work ability support, work adaptation opportunities and appreciation of the sector.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye