Lähi- ja sairaanhoitajat pääosin jo töissä sote-alalla – lisäreserviä voi löytyä alanvaihtajista ja eläkeläisistä
Lähi- ja sairaanhoitajien työllisyysaste on korkea ja yli 90 prosenttia valmistuneista sijoittuu sote-alan töihin. Työttömistä hoitajista ei löydy pelastusta sote-alan tulevaan työvoimapulaan. Suurin käyttämätön työvoimaresurssi löytyy muille toimialoille hakeutuneista. Pientä pelastusta löytyy myös eläkkeellä olevista, joiden työssäkäynti on yleistynyt. Tuoreen selvityksen mukaan keskeisintä työvoimapulan kannalta on kuitenkin pitää kiinni alalla jo olevista työntekijöistä. Alalla pysymiseen – ja myös sinne palaamiseen – kannustaa laadukas perehdytys, työkyvyn tuki, työn muokkausmahdollisuudet ja alan arvostus.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 21.5.2025
Lähi- ja sairaanhoitajien riittävyys on keskeistä sosiaali- ja terveydenhuollon laadukkaiden palveluiden toteutumiselle. Arvioiden mukaan Suomessa tarvitaan vuoteen 2040 mennessä lähes 26 000 lähihoitajaa ja noin 9 400 sairaanhoitajaa enemmän kuin vuonna 2021.
Sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman, Työterveyslaitoksen ja Tilastokeskuksen toteuttaman tuoreen selvityksen perusteella kasvavaan henkilöstötarpeeseen on mahdollista vastata osittain edistämällä alalta pois siirtyneiden, vanhuuseläkkeellä olevien ja työttömien lähi- ja sairaanhoitajien työllistymistä sote-alalle. Hoitajapula ei kuitenkaan ratkea yksinomaan näihin ryhmiin keskittymällä.
Alanvaihtajien määrä kasvanut viime vuosina
Selvityksen perusteella suurin käyttämätön työvoimareservi löytyy alanvaihtajista. Vuonna 2023 15 400 lähihoitajaa ja 11 300 sairaanhoitajaa työskenteli muulla kuin sote-alalla. Määrä vastaa 11 prosenttia sosiaali- ja terveysalalla viimeisen kymmenen vuoden aikana työskennelleistä hoitajista
– Lähi- ja sairaanhoitajien siirtyminen muille toimialoille on yleistynyt viime vuosina. Sairaanhoitajat siirtyvät tyypillisesti julkisen hallinnon ja koulutuksen toimialoille, joissa he usein työskentelevät sote-alaa hyödyntävissä tehtävissä. Lähihoitajia siirtyy myös etäämmälle sotesta, kuten kaupan alan töihin, toteaa johtava tutkija Elina Weiste Työterveyslaitoksesta.
Lähihoitajien riskiä siirtyä töihin oman alan ulkopuolelle lisää lähihoitajien viime vuonna lisääntynyt työttömyys.
Eläkkeellä olevista hoitajista jo joka viides töissä
18–64-vuotiaista lähihoitajista yhdeksän (13 357) ja sairaanhoitajista kuusi prosenttia (6 702) oli vuonna 2023 työvoiman ulkopuolella, kuten pienten lasten kotivanhempina, opiskelijoina tai eläkkeellä. Uuden tutkinnon opiskelevista noin puolet suorittaa sote-alaan liittyvän tutkinnon, ja siten väliaikainen poissaolo alan töistä voi tarkoittaa myös ammattitaidon ja oman urapolun vahvistumista.
Vanhuuseläkettä saavista 65–68-vuotiaista lähihoitajista 23 prosenttia ja sairaanhoitajista 20 prosenttia jatkoi työuraansa eli kyse on merkittävästä työvoimaresurssista. Eläkkeellä työssäkäyvät hoitajat tekevät keskimääräistä yleisemmin vuokratyötä, mikä korostaa joustavien työjärjestelyjen ja työn välityksen rakenteiden tärkeyttä työuran loppuvaiheessa ja eläkkeeltä töihin palatessa.
Pitovoimatekijöitä vahvistettava
Sotealan töiden ulkopuolella olevien hoitajien työllistymistä sotealalle voidaan edistää monilla keinoilla: toimiva työyhteisö, laadukas perehdytys, työn joustavuus, riittävän hyvä palkkaus, uranäkymät ja osaamisen päivittämisen mahdollisuudet, työkyvyn tuki ja työn muokkauksen mahdollisuudet. Lisäksi työllistymistä edistää alan arvostuksen osoittaminen ja maineen parantaminen. Samat tekijät edistävät myös alan pitovoimaa, mikä on työvoimapulan uhatessa entistä tärkeämpää.
– Sote-alan töiden ulkopuolella olevien ammattilaisten tilanteet ovat moninaisia. Jos työkyky ei riitä alan töihin tai on rakentanut itselleen mielekkään uran toiselle alalle, ovat keinot sotealalle paluuseen kannustamiseksi rajallisia. Osalle alan töihin paluu on kuitenkin mahdollinen valinta, jota kannattaa tukea alan työvoiman riittävyyden vahvistamiseksi, summaa Elina Weiste.
Tutustu selvitykseen
- Elina Weiste, Eveliina Korkiakangas ja Antero Olakivi (toim.): Selvitys keinoista kannustaa alalta poistuneita, työttömiä ja eläkkeellä olevia lähi- ja sairaanhoitajia sekä alan opiskelijoita sosiaali- ja terveysalan työhön
- Työterveyslaitoksen yhdessä Tilastokeskuksen kanssa toteuttamassa selvityksessä tarkasteltiin lähi- ja sairaanhoitajien määrää ja sijoittumista sosiaali- ja terveys sote-alalle eri uravaiheissa sekä tekijöitä, jotka edistävät vastavalmistuneen, työttömän, alalta pois siirtyneen tai työuran loppupuolella olevan hoitajan työllistymistä alalle Suomessa. Selvitys koostuu rekisteriaineistojen, tutkimuskirjallisuuden ja alan työvoimakysymysten asiantuntijoiden haastattelujen analyysistä.
- Selvitys tehtiin osana sosiaali- ja terveysministeriön Hyvän työn ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä sote- ja pelastusalan veto- ja pitovoimaa: stm.fi/sotehenkilosto/ohjelma
Lisätiedot
- Elina Weiste, johtava tutkija, Työterveyslaitos, elina.weiste@ttl.fi, +358 30 474 2077
- Erja Mustonen, erityisasiantuntija, STM, erja.mustonen@gov.fi, +358 295 163 179
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
- ENG: Most registered nurses and practical nurses are already working in the social and health care sector — career changers and pensioners are a possible extra reserve
- SWE: Närvårdare och sjukskötare arbetar huvudsakligen redan inom social- och hälsovårdsbranschen – extra reserver kan finnas bland branschbytare och pensionärer
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Arbetshälsoinstitutet uppmanar arbetsplatserna att utveckla resiliensen för att öka den övergripande säkerheten20.5.2025 15:30:00 EEST | Pressmeddelande
Arbetshälsoinstitutet uppmanar alla arbetsplatser i Finland att delta i det gemensamma resiliensarbetet. Behovet av resiliens ökar för att säkerställa både företagens och hela landets funktionsförmåga. Utvecklingen av resiliens på arbetsplatserna förbättrar samtidigt den sociala beredskapen.
Työterveyslaitos kutsuu työpaikkoja kehittämään resilienssiä kokonaisturvallisuuden lisäämiseksi20.5.2025 15:30:00 EEST | Tiedote
Työterveyslaitos kutsuu kaikki Suomen työpaikat osallistumaan yhteiseen resilienssityöhön. Resilienssin tarve kasvaa niin yritysten kuin koko maan toimintakyvyn varmistamisessa. Resilienssin kehittäminen työpaikoilla parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista.
The Finnish Institute of Occupational Health calls on workplaces to develop resilience to increase overall safety20.5.2025 15:30:00 EEST | Press release
The Finnish Institute of Occupational Health invites all Finnish workplaces to work on resilience together. There is a growing need for resilience in order to ensure the functional capacity of both companies and the country as a whole. At the same time, developing resilience at workplaces also improves social preparedness.
MUISTUTUSKUTSU 20.5.2025 KLO 14.30: Suomi tarvitsee työpaikkoja parantamaan turvallisuutta ja resilienssiä16.5.2025 14:45:48 EEST | Kutsu
Kokonaisturvallisuuden, resilienssin ja varautumisen tarve kasvaa. Tervetuloa kuulemaan Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta ja parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista. Median edustajat voivat osallistua infoon etäyhteyksin ja paikan päällä.
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: toukokuu 20257.5.2025 09:00:00 EEST | Uutinen
Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työmatkaliikuntaa, museotyön riskejä ja sitä, miten tukea työttömien työnhakijoiden työllistymistä. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme