Sydän- ja verisuonitauteja sairastavien ei tule käyttää tätä yleistä lääkettä
Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni, ovat yleisiä särky- ja kuumelääkkeitä, mutta sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ne voivat aiheuttaa merkittäviä terveysriskejä. Sydänviikolla 18.-25.5. on tärkeä muistuttaa sydänystävällisistä vaihtoehdoista kivunlievitykseen.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat merkittävin kuolinsyy Suomessa, ja ne koskettavat lukuisia suomalaisia. Vaikka sydän- ja verisuonitaudit ovat sairauksina varsin tunnettuja, sydänpotilaista yli viidennes käyttää vaarallisia yhteisvaikutuksia aiheuttavia tulehduskipulääkkeitä (esim. Burana, Ibumax, Ibusal, Ketorin) kipunsa hoitoon.
Käypä hoito -suositusten mukaan tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää sydäninfarktin, sydämen vajaatoiminnan pahenemisen, ruoansulatuskanavan verenvuotojen ja munuaisten vajaatoiminnan pahenemisen riskiä. Riski kasvaa, jos potilaalla on jo valmiiksi riskitekijöitä näille sairauksille, joten sydän- ja verisuonitauteja sairastavat ovat erityisessä riskiryhmässä. Verenvuodon riski lisääntyy etenkin varfariinihoidon yhteydessä, mutta tulehduskipulääkkeitä on syytä välttää myös muiden verenohennuslääkkeiden yhteydessä.
Omatoimisessa kivunhoidossa on syytä olla tarkkana myös flunssan hoitoon tarkoitettujen juomajauheiden kanssa. Reseptivapaasti apteekissa myytävät jauheet nähdään usein teen kaltaisena lämpimänä, nielun kipua lievittävänä juomana. Kaikki kuluttajat eivät kuitenkaan tiedä, että jotkut näistä juomista voivat sisältää tulehduskipulääkkeitä.
“Ongelmaksi asia muodostuu, kun potilaan käytössä on muitakin särky- ja kuumelääkkeitä. Tuolloin päivittäiset lääkeannokset voivat kasvaa liian suuriksi. Lisäksi potilaat, joiden ei esimerkiksi sydänsairauden tai -lääkityksen vuoksi pitäisi käyttää tulehduskipulääkkeitä lainkaan, saattavat käyttää niitä huomaamattaan”, sanoo yleislääkäri Emilia Lagus.
Parasetamoli on paras kipulääke sydänpotilaalle
Parasetamoli lievittää kipua ja kuumetta eri vaikutusmekanismien kautta kuin tulehduskipulääkkeet. Lääkkeellä ei siis ole samoja haittavaikutuksia kuin tulehduskipulääkkeillä, ja siksi parasetamolivalmisteet ovat Sydänliiton mukaan sydänpotilaalle turvallisempia vaihtoehtoja omatoimiseen kivun ja kuumeen hoitoon.
Emilia Lagus muistuttaa, että kaikkiin lääkkeisiin liittyy riskejä, jos niitä käytetään väärin, esimerkiksi liian suurina kerta-annoksina, liian pitkään tai sellaisten lääkkeiden kanssa, jotka saavat aikaan haitallisia yhteisvaikutuksia. Pakkausselosteeseen on kirjattu lääkkeen oikeat annosteluohjeet, joita on aina syytä noudattaa.
“Kipulääkettä valittaessa on tärkeää ottaa huomioon perussairaudet, lääkkeiden sivuvaikutukset sekä mahdolliset yhteisvaikutukset muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Varsinkin iäkkäillä ihmisillä, joilla sydän- ja verisuonitauteja esiintyy enemmän, lääkkeiden sopivuus on aina hyvä tarkistaa ammattilaiselta. Monilääkitys ja herkkyys haittavaikutuksille tekevät oikean lääkkeen valinnasta erityisen tärkeää”, Lagus korostaa.
Lähteet ja lisätietoja:
-
Sydän- ja verisuonitautien yleisyys. THL, 5.12.2023. https://thl.fi/aiheet/kansantaudit/sydan-ja-verisuonitaudit/sydan-ja-verisuonitautien-yleisyys
-
Tulehduskipulääkkeitä ei suositella sydänpotilaille – silti yli viidesosa heistä käyttää niitä. Haleon, 25.2.2025. https://www.sttinfo.fi/tiedote/70921633/tulehduskipulaakkeita-ei-suositella-sydanpotilaille-silti-yli-viidesosa-heista-kayttaa-niita?publisherId=69820753&lang=fi
-
Apteekin henkilökunnalle: Tulehduskipulääkkeet, potilaan sairaudet ja muut käytössä olevat lääkkeet. Käypä hoito, 15.6.2023. https://www.kaypahoito.fi/dnd00109
-
Näitä kahta tuttua lääkettä ei pidä käyttää samaan aikaan. Ilta-Sanomat, 10.4.2025. https://www.is.fi/terveys/art-2000011157576.html
-
Ohjeita sydänpotilaille kipulääkkeiden käytöstä. Sydänliitto, 16.12.2024. https://sydan.fi/fakta/ohjeita-sydanpotilaille-kipulaakkeiden-kaytosta/
Avainsanat
Haleon plc:
Haleon (LSE/NYSE: HLN) on maailmanlaajuisesti toimiva terveydenhuollon suunnannäyttäjä, joka edistää kuluttajien arjen terveyttä inhimillisellä otteella.
Haleonin tuotteet auttavat ihmisiä huolehtimaan hyvinvoinnistaan aina suun terveydestä ja kivunlievityksestä hengitysteiden hoitoon sekä vitamiineihin, mineraaleihin ja ravintolisiin (VMS). Haleonin pitkäaikaiset ja arvostetut tuotemerkit — kuten Panadol, Voltaren, Otrivin, Nicotinell, Multi-tabs, Sensodyne ja Parodontax — perustuvat tieteeseen, jatkuvaan innovaatioon ja syvälliseen ymmärrykseen ihmisten tarpeista. Lisätietoja osoitteessa www.haleon.com.
____________________________________________________________
Ahjo Communications on Haleonin viestintäkumppani.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haleon Finland Oy
Lääkäri varoittaa: flunssajuomat eivät sovi kaikille4.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Yleislääkäri Emilia Lagus kehottaa olemaan tarkkana flunssan hoitoon tarkoitettujen juomajauheiden kanssa. Osa niistä sisältää tulehduskipulääkkeitä, jotka eivät sovellu kaikille potilaille.
Tulehduskipulääkkeitä ei suositella sydänpotilaille – silti yli viidesosa heistä käyttää niitä25.2.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Ibuprofeenin ja muiden tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää sydäninfarktin, ruoansulatuskanavan verenvuotojen ja sydämen tai munuaisten vajaatoiminnan pahenemisen riskiä sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla. Myös verenohennuslääkkeitä käyttävien on syytä välttää tulehduskipulääkkeitä. Silti Sydänliiton kyselyn mukaan yli viidennes sydänpotilaista käyttää ibuprofeenivalmisteita.
Tulehduskipurajan tuolla puolen – Suomessa suositaan eri kipulääkkeitä kuin monissa muissa maissa18.12.2024 08:00:00 EET | Artikkeli
Parasetamoli on suosituin kipulääke kaikissa muissa Pohjoismaissa, mutta meillä markkinoita hallitsevat tulehduskipulääkkeet ja etenkin ibuprofeeni. Mistä ero johtuu – ja voiko tilanne muuttua lähivuosina?
Korona iskee taas: Näin hoidat flunssan oireet oikein — vältä yleiset virheet!5.9.2024 09:24:19 EEST | Tiedote
WHO antoi myrskyvaroituksen lisääntyneistä koronatapauksista. Yleislääkäri Emilia Lagus kertoo, miten hengitystieinfektioita hoidetaan oikein.
Asiantuntija muistuttaa: älä tee näitä virheitä kivunhoidossa kesällä27.6.2024 09:29:06 EEST | Tiedote
Vietätpä kesälomasi mökillä tai matkoilla, yllättäen iskevä kipu voi laittaa lomasuunnitelmat nopeasti uusiksi. Yleislääkäri Emilia Lagus kertoo, miten kipua hoidetaan tehokkaasti ja oikeaoppisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme