Esitys alueidenkäyttölaiksi ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa
Perjantaina lausunnoille tullut esitys alueidenkäyttölaiksi asettaa keinotekoisia rajoituksia uusiutuvan energian sijoittamiselle. Tuulivoiman osalta esitetään, että minimietäisyys asutuksesta olisi kahdeksan kertaa voimalan kokonaiskorkeus, aurinkovoimalle esitetään rakentamista hidastavia kaavoitusprosesseja. Energiateollisuus ry on huolestunut esityksen linjauksista.
Lausuntokierrokselle perjantaina tulleessa alueidenkäyttölakiesityksessä mainittu tuulivoiman etäisyyssääntö, eli kahdeksan kertaa tuulivoimalan kokonaiskorkeus, johtaisi 2000–3000 metrin etäisyyteen lähimmästä asutuksesta, ja aiheuttaisi radikaalin vähenemän potentiaalisten tuulivoima-alueiden laajuuteen sekä estäisi suurella todennäköisyydellä sen, että maatuulivoimarakentaminen etenisi ennusteiden edellyttämän lisäystarpeen mukaisesti.
Ympäristöministeriön konsulttiyhtiö FCG:ltä tilaaman raportin mukaan puhtaan teollisuuden vaatima sähkön lisäystarve ei vaarannu, mikäli etäisyydeksi asetetaan 800–1000 metriä. Sen sijaan jo esimerkiksi 1500 metrin raja vaarantaisi nämä tavoitteet. 2000-3000 metrin etäisyys olisi merkittävä heikennys rakennusmahdollisuuksiin.
Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu sähkön tuotannon kaksinkertaistaminen, ja sen mahdollistamiseksi esitetään luvituksen sujuvoittamista. Nyt julkistettu esitys vaikeuttaisi toteutuessaan merkittävästi puhtaan sähköntuotannon rakentamista.
- Ylimääräinen sääntely, joka vaarantaa puhtaan energian rakentamisen, on uhka Suomen ilmastotavoitteelle, kilpailukyvylle, ja houkuttelevuudelle saada uusia investointeja yhteiskunnan hyödyksi, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama. - Puhdasta sähköä tarvitaan merkittävästi lisää teollisuuden prosessien, liikenteen ja lämmityksen päästövähennyksien toteuttamiseen. Suurin potentiaali nopeaan sähköntuotannon lisäämiseen on maatuulivoimassa, ja myös aurinkoenergialla on jatkossa oma osuutensa, Kostama jatkaa.
Tuulivoimahankkeiden vaikutukset selvitetään kattavasti nykyisessä lupaprosessissa, etenkin yleiskaavoituksessa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA). Lisäksi nyt voimassa olevalla asetuksella säädetään sallittu melutaso. Meluohjearvot on Suomessa asetettu tieteellisen tiedon nojalla huomioiden sekä terveys- että viihtyisyysseikat, ja ne ovat tiukempia, kuin muulle ihmistoiminnalle asetetut rajat.
Mikäli etäisyysvaatimus ei julkistetun esityksen mukaan täyty, tuulivoimaloiden sijoittelun tulisi perustua tarkasti maakuntakaavoitukseen tai asuinrakennusten ja -rakennuspaikkojen omistajien suostumukseen.
Aurinkovoiman rakentaminen halutaan vahvistaa yleiskaavassa, jos voimalan koko on yli kymmenen hehtaaria, mikä vastaa teholtaan noin kymmenen megawatin aurinkovoimalaa. Kaavoitusvaatimus kohdistuisi valtaosaan suunnitteilla olevista aurinkovoimahankkeista. Kahdeksankymmentä prosenttia EK:n hankeikkunassa olevista aurinkovoiman investointisuunnitelmista on kooltaan yli esitetyn rajan.
- Toteutuessaan esitys hidastaisi merkittävästi uusiutuvan energian rakentamista ja leikkaisi tulevan talouskasvun ja puhtaan sähkön varaan investoivien teollisuushankkeiden mahdollisuuksia. Moni hanke on vaarassa peruuntua kokonaan, Kostama sanoo. - Asia on tärkeää korjata jatkovalmistelussa. Yksityiskohtaisten etäisyyssääntöjen säätäminen alueidenkäyttölaissa on hyvin poikkeuksellista, ja tuulivoima ja aurinkovoima olisivat ainoita toimintoja, joiden kohdalla kaavoitusvaatimukset kiristyisivät.
Yhteyshenkilöt
Jari KostamajohtajaEnergiantuotanto
Puh:+358 50 301 1870jari.kostama@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Energia- ja ilmastostrategia tukee pitkäjänteistä investointiympäristöä4.7.2025 17:25:58 EEST | Tiedote
Energiateollisuus pitää lausuntokierrokselle lähetettyä energia- ja ilmastostrategialuonnosta hyvänä vahvistuksena kansalliselle linjalle, mutta näkee myös haasteita hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamisessa.
Komissio esittää 90 % päästövähennystavoitetta vuodelle 20402.7.2025 14:40:12 EEST | Tiedote
Euroopan komissio esittää ilmastolain päivityksessä, että päästöjä pitää 2040 mennessä vähentää 90 % vuoden 1990 tasosta. Tavoite vahvistaa Suomen vähähiilisyydelle perustuvia mahdollisuuksia, jos tilaisuuteen osataan tarttua. Energiateollisuus pitää esitystä hyvänä.
Ydinenergialain kokonaisuudistus etenee oikeaan suuntaan26.6.2025 11:08:39 EEST | Tiedote
Ydinenergialaki tuli lausuntokierrokselle tänään. Ydinenergialain kokonaisuudistus on tervetullut ja se etenee oikeaan suuntaan. Ydinenergialla on tärkeä rooli teollisuuden, liikenteen ja lämmityksen päästövähennyksissä sekä Suomen kilpailukyvyn varmistamisessa
Sähkömarkkinalain päivitys: Kapasiteettitiekartat auttavat löytämään tilaa sähköverkoista, investointiedellytyksiä sähköverkkoihin pitää parantaa23.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Heinäkuun alussa voimaan tulevaan päivitettyyn sähkömarkkinalakiin sisältyy velvoite, joka velvoittaa verkkoyhtiöitä julkaisemaan tietoa vapaasta kapasiteetista. Muutos auttaa puhtaan energian investointien suunnittelua, mutta ei riitä ilman, että sähköverkkojen kapasiteettia voidaan lisätä investoimalla verkkoihin
Kuluttajakysely sähkömarkkinoista: asiakkaiden luottamus on kohentunut, mutta ei vielä energiakriisiä edeltävälle tasolle17.6.2025 10:02:00 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry:n teettämän kuluttajakyselyn mukaan kolme neljännestä uskoo sähkön riittävyyteen. Myös luottamus jakelun toimitusvarmuuteen on korkealla. Verkkopalvelun hinnan kohtuullisuuteen taas luotetaan vähiten. Luottamus sähkön tuotannon kehitykseen yhä ympäristöystävällisemmäksi on kasvanut kahden vuoden aikana. Korkeinta luottamus on sähkönkäytöstään tietoisimman ryhmän, pörssiasiakkaiden keskuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme