Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Tekoälyavusteista paloturvallisuusviestintää maahanmuuttajille

Jaa

Vaasan ammattikorkeakoulu kehittää tekoälypohjaista paloturvallisuusviestintäratkaisua, jonka avulla voidaan parantaa maahanmuuttajien turvallisuustietoisuutta. Syksyllä 2025 käynnistyvässä hankkeessa parannetaan pelastuslaitosten kykyä tuottaa erityisesti maahanmuuttajille kohdennettua monikielistä turvallisuusviestintää. Tavoitteena on vähentää onnettomuuksia ja edistää integraatiota.

Neljä henkilöä istuu yhdessä ulkotilassa nauttien toistensa seurasta.
Pitkällä aikavälillä turvallisuusohjeiden yhdenvertainen saatavuus voi vaikuttaa onnettomuuksien vähenemiseen. Kasper Dalkarl/ VAMK

Suomessa on tapahtunut moniuhrisia tulipaloja, joissa maahanmuuttajataustainen väestönosa näyttäisi olevan yliedustettuna. Maahanmuuttajiin kohdistuvassa turvallisuusviestinnässä haasteena on kohderyhmän monimuotoisuus. Kohderyhmän koulutustausta sekä luku- tai kielitaito vaihtelevat merkittävästi, mikä voi usein vaikeuttaa turvallisuusohjeiden sisäistämistä. Myös erilaisten kulttuuritaustojen aiheuttamat erot toimintatavoissa ja turvallisuuskäsityksissä sekä mahdollinen luottamuspula viranomaisia kohtaan saattavat heikentää turvallisuusviestinnän tehokkuutta.

Vaasan ammattikorkeakoulu vastaa tähän tarpeeseen tukemalla maahanmuuttajien turvallisuusneuvontaa ja hätätilanteisiin valmistautumista Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan sekä Keski-Pohjanmaan alueilla. Näin parannetaan maahanmuuttajien tietoisuutta ja kykyä omaksua turvallisuuskäytäntöjä.

”Pitkällä aikavälillä turvallisuusohjeiden yhdenvertainen saatavuus voi vaikuttaa onnettomuuksien vähenemiseen. Hanke edistää välillisesti myös maahanmuuttajien integraatiota sekä yhteiskunnallista turvallisuutta lisäämällä luottamusta viranomaisiin”, sanoo Daniel Sahebi, Vaasan ammattikorkeakoulun liiketalouden yliopettaja ja Smart Business -tutkimusalustan vetäjä.

"Vaikka Suomessa on jo tuotettu runsaasti laadukasta materiaalia maahanmuuttajien turvallisuusosaamisen tueksi, tämän hankkeen erityinen vahvuus on sen digitaalinen toteutus. Digitaaliset ratkaisut mahdollistavat viestien helpon, nopean ja ajantasaisen välittämisen ja tukevat samalla myös esimerkiksi sopimuspalokuntalaisia, jotka myös tekevät turvallisuusviestintää eri kohderyhmille”, kommentoi Pohjanmaan Pelastusalan Liitto ry:n (PoPeLi) toiminnanjohtaja Sirpa Suomalainen.

Turvallisuusviestintäratkaisu pilotoidaan käyttäjillä

VAMKin koordinoimassa Palosuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa kehitetään generatiiviseen tekoälyyn perustuva laaja kielimalli sekä helposti saavutettava viestintäratkaisu. Näin parannetaan pelastuslaitosten kykyä tuottaa erityisesti maahanmuuttajille kohdennettua monikielistä turvallisuusviestintää.

”Viestintäratkaisu auttaa pelastuslaitoksia ja muita paloturvallisuuden parissa toimivia tuottamaan vaivattomasti monikielisiä turvallisuusviestejä, joita voidaan jakaa sekä digitaalisesti että tulostettavina materiaaleina. Lisäksi kohderyhmä oppii paloturvallisuusasioista keskustelemalla omalla kielellään mobiilipohjaisessa AI-palvelussa. Samalla tutkitaan ja toteutetaan keinoja generatiivisen tekoälyn eettiseen ja EU-lainsäädännön vaatimukset täyttävään käyttöön kriittisessä viestinnässä”, toteaa hankkeen projektipäällikkönä toimiva tietojenkäsittelyn lehtori Tero Ulvinen.

Syksyllä 2025 käynnistyvässä Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen pelastusalalla -hankkeen ensimmäisessä vaiheessa keskitytään viestintäratkaisun tekoälymallin valintaan, hienosäätöön ja käyttöliittymäprototyypin kehittämiseen. Vuoden 2026 aikana turvallisuusviestintäratkaisua pilotoidaan maahanmuuttajayhteisöissä ja pelastuslaitoksilla.

”Käyttökokemusten keräämisen jälkeen teemme tarvittavat parannukset ja arvioimme mahdollisuudet laajentaa malli ja sen käyttö valtakunnalliseksi”, kertoo Ulvinen.

”Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston näkökulmasta hanke, joka kohdistuu maahanmuuttajien asumisen paloturvallisuuden parantamiseen, on erittäin ajankohtainen”, todetaan Pelastusjohtajien hallituksen lausunnossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Neljä henkilöä istuu yhdessä ulkotilassa nauttien toistensa seurasta.
Pitkällä aikavälillä turvallisuusohjeiden yhdenvertainen saatavuus voi vaikuttaa onnettomuuksien vähenemiseen.
Kasper Dalkarl/ VAMK
Lataa

Vaasan ammattikorkeakoulu painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. VAMK tekee tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

VAMKista valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opinnot ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat opiskelijoille erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet.

Opiskelijoita VAMKissa on noin 4 000 ja henkilöstöä 200.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye