Nuorten osallisuus ja turvallisuus vahvistuvat Keski-Suomen sijaishuollossa - Vertaisarviointimenetelmä VALTTI tuo nuorten äänen kuuluviin
Keski-Suomen hyvinvointialueella on otettu käyttöön innovatiivinen ja vaikuttava VALTTI-vertaisarviointimenetelmä, joka tuo nuorten äänen esiin sijaishuollon kehittämisessä. Menetelmässä sijaishuollosta aikuistuneet kokemusasiantuntijat haastattelevat nykyisiä asiakasnuoria heidän kokemuksistaan. Tavoitteena on lisätä osallisuutta ja parantaa turvallisuutta sijaishuollossa.
Keski-Suomen hyvinvointialueen vertaisarviointitoiminta on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka nuorten ääni voidaan tuoda esiin rakenteellisella ja vaikuttavalla tavalla. Osallisuuden ja kuulluksi tulemisen kokemukset eivät ole vain nuorten oikeus – ne ovat myös avain parempaan, turvallisempaan ja vaikuttavampaan sijaishuoltoon.
VALTTI-menetelmää on kehitetty vuodesta 2017 yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen hyvinvointialueen, Pesäpuun ja Sankarien eli kehittäjänuorten kanssa. Menetelmä on vakiinnutettu osaksi hyvinvointialueen sijaishuollon rakenteita, ja sen avulla saatu palaute tavoittaa suoraan sosiaalityön ja valvonnan, minkä vuoksi mahdollisiin epäkohtiin voidaan reagoida nopeasti. Sijaishuolto tarkoittaa, että lapsen hoito ja kasvatus järjestetään lastensuojelulain mukaisesti kodin ulkopuolella. VALTTI-toiminnan hyödyt tulevat ilmi Keski-Suomen hyvinvointialueen onnistumistarinoista, joista ensimmäinen on julkaistu tänään.
Tukea nuorten hyvinvoinnille
Osallisuuden kautta nuoret kokevat, että heidän näkemyksillään on merkitystä ja että he voivat vaikuttaa omaan elämäänsä. Vertaisarviointien kautta saadut kokemukset ovat osoittautuneet voimaannuttaviksi niin haastateltaville nuorille kuin kokemusasiantuntijoille itselleen.
Nuorten kokemukset tuovat myös arvokasta tietoa arjen sijaishuollosta – turvallisuudesta, yhteydenpidosta, henkilöstön toiminnasta ja nuorten keskinäisistä vuorovaikutussuhteista. Vertaiset – samankaltaisia kokemuksia jakavat nuoret aikuiset – tavoittavat sijaishuollossa olevat nuoret aidolla ja kunnioittavalla tavalla, mikä luo luottamusta ja mahdollistaa syvällistä palautetta.
Vertaisarviointi ei ainoastaan tuo esiin kehittämistarpeita, vaan se myös parantaa asiakasturvallisuutta ja tukee nuorten hyvinvointia. Nuoret saavat kokemuksen siitä, että heitä kuunnellaan. Tämä voi olla ratkaiseva tekijä esimerkiksi opinto- tai työpolulle suuntaamisessa. Positiivisilla osallisuuden kokemuksilla on todettu olevan pitkäkestoisia vaikutuksia nuorten elämänhallintaan.
”Mulle parantava kokemus auttaa muita – on tosi helppo samaistua ja välillä menee tunteisiin ne pienimmät. Mut kotona tulee fiilis, et on tosi kiitollinen siitä, että mihin on ite päässy.”
VALTTI-vertaisarviointi on kustannustehokas tapa saada esiin sellaista tietoa, jota perinteiset valvontamenetelmät eivät tavoita. Menetelmän kulut muodostuvat lähinnä kokemusasiantuntijoiden palkkioista, koulutuksesta ja ohjauksesta. Sen sijaan hyödyt voivat olla moninkertaiset. Nopeampi puuttuminen epäkohtiin, lyhyemmät sijoitusjaksot ja syrjäytymisen ehkäisy vähentävät tulevaa palveluntarvetta.
Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan yhden syrjäytyneen nuoren kustannus yhteiskunnalle voi nousta jopa 1,2 miljoonaan euroon. Näin vertaisarvioinnilla voi olla paitsi inhimillistä, myös merkittävää taloudellista arvoa.
Onnistumistarinat ovat osa hyvinvointialueen toiminnan kehittämistä
Keski-Suomen hyvinvointialue haluaa tuoda esille arkisen kehittämisen, jossa on omatoimisesti luotu, kokeiltu ja saatu palveluja uusiutumaan ja onnistumaan. Tavoitteenamme on yhdessä asiakas- ja potilastyötä tekevien kanssa tehdä näkyväksi arkista kehittämistä ja kehittymistä useilla tasoilla, yksittäisten ihmisten jokapäiväisessä elämässä, työyhteisöissä ja hyvinvointialueella.
- Onnistumistarinoiden kautta opimme tekemään arkista kehittämistä näkyväksi ja tunnistamaan onnistumisia arjessamme. Kun tarkastelemme pieniä ja isoja onnistumisia arjen työssä, opimme mitä kannattaa tehdä, miten onnistuimme ja millaiset asiat edistivät onnistumista. Tärkeää on olla tietoinen myös kustannuksista ja vaikuttavuudesta, asiakaspalvelupäällikkö Raija Harju-Kivinen kertoo.
Onnistumistarinat on kerätty hyvinvointialueen työyhteisöistä, mistä kahdeksan tarinaa pääsivät jatkokirjoittamiseen. Jatkokirjoittamisessa on kirjoitusta työstetty niin, että siinä tulevat onnistumisen ytimet selkeästi esille. Jatkotyössä on pohdittu myös tarinoissa kerrottujen muutosten kustannusvaikutuksia ja vahvistettu taloudellisista ajattelua ja ymmärrystä. Kaikki ehdotetut tarinat eivät päätyneet yhteiskirjoittamiseen, mutta kaikki tarinat kerryttävät yhteistä tietoa, jota hyödynnämme palveluiden kehittämisessä.
- Olemme tänään julkaisseet ensimmäisen onnistumistarinan. Julkaisemme tarinoita noin kerran viikossa, neljä kevät-kesällä ja neljä loppukesästä ja syksyllä. Julkaisemme tarinoita eri palveluista, Harju-Kivinen kertoo.
Lue lisää:
Asiakasnuorten osallisuuden lisääminen ja turvallisuusriskien ennakointi sijaishuollossa https://www.hyvaks.fi/sites/default/files/2025-05/onnistumistarina_vertaisarviointi.pdfOnnistumistarinat www.hyvaks.fi/onnistumistarinat
Lisätietoja:
asiakaspalvelupäällikkö Raija Harju-Kivinen, p. 0400 647 666 (onnistumistarinat)
valvontakoordinaattori Ansa Leinonen, p. 014 2661999
sosiaalityöntekijä Reetta Salmi, p. 050 3118326
Avainsanat
Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea.
Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.
Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi.
Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.
Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue
#hyvaks #hyväarkikaikille
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue
Keski-Suomen pelastuslaitos onnettomuustiedote22.5.2025 18:29:06 EEST | Tiedote
Keski-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Jyväskylässä Heikkiläntiellä rivitalohuoneistossa syntyi savuhaitta takan ilmalukon vuoksi. Asukas hengitti savua, mutta selvisi ilman vakavia loukkaantumisia. Seitsemän yksikköä osallistui pelastustöihin. Tilanteella ei ollut vaikutusta asunnon käyttöön.
Lautakuntien valtuustokauden päätösseminaari pidettiin 21.5.22.5.2025 15:25:24 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden lautakunta, työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta sekä turvallisuuslautakunta kokoontuivat 21.5.2025 yhteiseen seminaariin Viitaniemen Gradian valtuustosalissa. Tilaisuus oli merkityksellinen, sillä se toimi lautakuntien päätösseminaarina kuluneelle valtuustokaudelle, joka päättyy toukokuun lopussa.
Korjaustiedote: Keski-Suomen hyvinvointialue aikoo tehdä lisäsopeuttamistoimenpiteitä loppuvuodeksi vakavan taloustilanteen vuoksi22.5.2025 14:06:05 EEST | Tiedote
Korjaus: Lähetysvaiheessa tiedotteeseen tullut väärä ingressi. Asiaa käsittelee aluehallitus, ei aluevaltuusto. Pahoittelemme virhettä. Keski-Suomen hyvinvointialueen on tarkoitus aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ja sopeuttaa palveluja. Syynä on talouden alijäämä ja tarve tämän vuoden kustannusten kasvun hidastamiselle. Aluehallitukselle esitetään uusia keinoja talouden sopeuttamiseksi. Toimilla arvioidaan saatavan 7,6 miljoonan euron lisäsäästöt tälle vuodelle.
Keski-Suomen hyvinvointialue aikoo tehdä lisäsopeuttamistoimenpiteitä loppuvuodeksi vakavan taloustilanteen vuoksi22.5.2025 14:00:17 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialue ryhtyy vakavan taloustilanteen vuoksi lisäsopeuttamistoimiin ja aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Tavoitteena on 7,6 miljoonan euron säästöt. Palveluverkkoa supistetaan väliaikaisesti ja ostopalveluita vähennetään. Aluevaltuusto käsittelee ehdotuksia kokouksessaan 27.5.
Aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle21.5.2025 14:20:40 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen rakenteellisen muutoksen ohella olemme kohdanneet nopeasti muuttuvan toimintaympäristön, kiihtyvän kustannuskehityksen, kasvavan palvelutarpeen, henkilöstöpulan sekä asukkaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alkutaipaleella, on selvää, että alueuudistus on tullut jäädäkseen. Samalla hyvinvointialueiden pitkäjänteinen kehittäminen vaatii realistisia ja kestäviä edellytyksiä sekä puoluerajat ylittävää yhteistä näkemystä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tulevaisuudesta. Ensimmäisten vuosien taloudellinen paine on ollut kova. Hyvinvointialueiden alijäämien kattamisvelvoite nykymuodossaan ei vastaa alueiden käynnistyksessä ilmenneisiin haasteisiin eikä huomioi toimintaympäristön nopeita muutoksia. Kaikilla alueilla olemme käynnistäneet rakenteellisia uudistuksia ja kustannusvaikuttavuuden parannuksia, mutta vaikutukset realisoituvat viiveellä. Siksi alijäämien kattamisvelvoitt
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme