Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.

Vaikka kestävä kehitys näkyy yhä vahvemmin kauppakorkeakoulujen strategioissa, se jää opetuksessa ja käytännön toteutuksessa usein pintatasolle. Maija Lähteenkorvan väitöskirja tuo esiin, kuinka opetuksen rakenteet, markkinalähtöinen kulttuuri ja resurssien niukkuus vaikeuttavat kestävyyden merkityksellistä ja pysyvää sisällyttämistä koulutukseen. Tämä näkyy erityisesti opetussuunnitelmissa, joissa kestävyys jää usein marginaaliin tai näyttäytyy vain symbolisena lisäyksenä.
Kauppakorkeakoulujen opetussisältöjä hallitsevat edelleen perinteiset liiketoimintamallit, joissa voiton maksimointi on ensisijainen tavoite. Samalla vaihtoehtoiset organisoitumistavat, kuten osuuskunnat, sosiaaliset yritykset ja työntekijöiden omistamat yritykset, jotka yhdistävät liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden, jäävät opetuksessa lähes näkymättömiin.
”Kun opiskelijoilta puuttuvat käytännön kokemus kestävyyden toteuttamisesta liiketoiminnassa sekä altistuminen vaihtoehtoisille organisaatiomalleille, heidän voi olla vaikeampi kuvitella, miten liiketoimintaa voitaisiin rakentaa toisin ja kestävämmän tulevaisuuden mukaisesti”, Lähteenkorva toteaa.
Yhteistyöhön perustuva, käytännönläheinen oppiminen tuo kestävyyden näkyväksi
Lähteenkorva tarkastelee väitöstutkimuksessaan B Corp -kursseja esimerkkinä käytännön opetuksesta, jossa opiskelijat työskentelevät sertifioitujen B Corporation -yritysten kanssa. Nämä yritykset yhdistävät liiketoiminnassaan taloudelliset tavoitteet sosiaaliseen ja ympäristövastuuseen. Kurssit tarjoavat opiskelijoille konkreettisia välineitä toimia kestävyysteemojen parissa sekä mahdollisuuden kokea, millaista on tehdä päätöksiä, joissa tasapainotetaan taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöllinen vastuu.
Tutkimus osoittaa, että tällaiset kurssit voivat haastaa vallitsevia opetuskäytäntöjä ja tuoda kestävyyden aidoksi osaksi opetuksen arkea. Käytänteisiin perustuva oppiminen ei pelkästään välitä tietoa kestävyydestä, vaan tukee opiskelijoiden ajattelun ja toiminnan kehittymistä kohti kestävää toimijuutta. Yhteistyö eri sektoreiden ja vaihtoehtoisten organisaatioiden kanssa tuo opetukseen uusia näkökulmia, toimijoita ja resursseja, jotka rikastavat oppimiskokemusta ja laajentavat käsitystä liiketoiminnasta.
”Juuri nyt, kun yhteiskunta etsii kestäviä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, on olennaista kysyä, millaista osaamista korkeakoulut rakentavat. Väitöstutkimukseni nostaa esiin, että opetus voi olla muutakin kuin reaktio yhteiskunnallisiin muutoksiin. Se voi toimia aktiivisena muutostyökaluna, ja vaikuttaa siihen, millaisia arvoja ja toimintamalleja tulevaisuuden liiketoiminnassa pidetään keskeisinä”, sanoo Lähteenkorva.
Lisätietoja väitöstilaisuudesta:
KTM Maija Lähteenkorvan yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirjan “Breaking Barriers: Insights into Integrating Sustainability in Business School Curricula through B Corp Collaboration” tarkastustilaisuus järjestetään keskiviikkona 28.5.2025 klo 14 alkaen Jyväskylän yliopistossa. Väitöstilaisuutta voi seurata Lea Pulkkisen salissa (Ag B431.1) tai verkkovälitteisesti.
Vastaväittäjänä toimii professori Martin Fougère (Hanken School of Economics) ja kustoksena yliopistonlehtori Stefan Baumeister (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Seuraa väitöstilaisuutta etänä Zoomissa.
Tutustu Maija Lähteenkorvan väitöskirjaan.
Lisätietoja:
Maija Lähteenkorva
maija.e.lahteenkorva@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni Laajalahtiviestinnän asiantuntijaJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Puh:+358 50 336 4368toni.m.t.laajalahti@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uusi historian väitöskirja esittelee monisävyisiä näkökulmia ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaisuuskokemuksiin19.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
FM Magnus Enlundin historian väitöskirja valaisee ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaiskokemuksia pidemmällä aikavälillä. Tutkimus paljastaa, kuinka työn merkitys ja suhde kotiin ovat olleet keskeisiä tekijöitä siirtolaisten elämässä, ja kuinka he löysivät turvaa toisistaan uudessa maassa.
Ny doktorsavhandling ger nyanserade perspektiv på svenskösterbottniska emigranters erfarenheter ur ett historiskt perspektiv19.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
FM Magnus Enlunds doktorsavhandling belyser svenskösterbottningars erfarenheter av emigration under en längre tidsperiod. Doktorsavhandlingen avslöjar hur emigranternas syn på arbetet och hemmets betydelse har varit centrala faktorer i emigranternas liv och hur dessa emigranter sökte sig till varandra i det nya landet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme