Färre knapptryck när du ringer vårdbehovsbedömningen
Du behöver inte längre välja din hemkommun när du ringer vårdbehovsbedömningen.
Fram tills nu har kunden behövt välja sin hemkommun via en siffermeny när hen har ringt vårdbehovsbedömningen. Nu när välfärdsområdet har börjat använda ett gemensamt klient- och patientdatasystem har man kunnat sudda ut kommungränserna mellan servicen.
– Tidigare använde vi olika system, trots att vår personal tillhandahöll samma service. Nu använder alla skötare som svarar i telefonen och chattarna samma system, så det spelar inte längre någon roll från vilken kommun kunden ringer, säger avdelningsskötare Erja Lahti.
Kunden får samma hälso- och sjukvårdsservice från vårdbehovsbedömningen på telefonnummer 06 218 9000 som från seniorlinjen på telefonnummer 06 218 9800. I praktiken är den enda skillnaden att den som ringer till seniorlinjen inte behöver välja språk.
– När du ringer till vårdbehovsbedömningen behöver du fortsättningsvis trycka på en siffra på telefonen för att välja om du vill betjänas på svenska, finska eller engelska. Den som ringer till seniorlinjen behöver inte välja språk, så den vägen är det lättare för exempelvis äldre som tycker att det är svårt att använda siffermenyer att sköta ärenden.
Seniorlinjen är tänkt för över 65-åringar, men precis som i vårdbehovsbedömningen är det en professionell som bedömer ditt hälsotillstånd och vårdbehov och ger råd eller bokar en tid till skötare eller läkare om det behövs.
Om du har frågor om vården som du får på till exempel en av den specialiserade sjukvårdens polikliniker, ska du ta kontakt direkt med den behandlande enheten. Du kan också rådfråga växeln (06 218 1111) om du är osäker på vilken tjänst du ska kontakta.
Be om att bli återuppringd endast när ditt ärende inte är brådskande
Du kan fortfarande lämna en begäran om att bli återuppringd till vårdbehovsbedömningen ifall ditt ärende inte är brådskande. Nu kan du också lämna en begäran till seniorlinjen om att bli återuppringd ifall ditt ärende inte är brådskande.
Problem i rörelseorgan som varit till besvär en längre tid eller som så småningom blivit värre samt vaccinationer, besök som görs för att följa upp kroniska sjukdomar eller begäranden om läkarutlåtanden är några exempel på ärenden som inte är brådskande.
– Men om du exempelvis haft feber i många dagar och ditt allmäntillstånd blivit sämre eller om din öronvärk inte lättar med smärtstillande medicin så bör du bli kvar på tråden.
Begäranden om återuppringning kan lämnas från måndag till torsdag klockan 8–13 och på fredag klockan 8–12.
– Våra skötare ringer tillbaka i den ordning som samtalen inkommit och sköter samtalen så fort som möjligt. Om du inte svarar när våra skötare ringer får du ett textmeddelande om att vi försökt nå dig. Om ditt ärende fortfarande är angeläget så bör du kontakta vårdbehovsbedömningen på nytt, säger Lahti.
Återuppringningssamtalet kommer från vårdbehovsbedömningens nummer 06 218 9000. Samtalet kan även komma på kvällstid.
Lahti påminner om att seniorlinjen och seniorrådgivningen är två olika hälso- och sjukvårdstjänster. Seniorrådgivningarna erbjuder förebyggande hälso- och sjukvårdstjänster, såsom välbefinnande- och hälsogranskningar samt seniorträffar.
– Seniorlinjen sköter bedömning av det aktuella vårdbehovet och frågor som inte längre kan skötas med förebyggande åtgärder, utan kräver hjälp av exempelvis skötare eller läkare.
Vart ta kontakt?
Vårdbehovsbedömningen
Om du behöver få ditt hälsotillstånd bedömt ska du ringa 06 218 9000 som vid behov ger dig en tid till en skötare eller läkare eller alternativt ger dig egenvårdsanvisningar.
Öppen från måndag till torsdag kl. 8–15 och på fredag kl. 8–14.
Telefonnumret till vårdbehovsbedömningen i Kristinestad är 06 218 6019.
Vårdbehovsbedömningen för över 65-åringar, dvs. seniorlinjen
Öppen från måndag till torsdag kl. 8–15 och på fredag kl. 8–14, 06 218 9800.
Tidsbokning till laboratoriet
Du kan boka tid till provtagning via Fimlabs digitala tidsbokning eller genom att ringa 010 808 515. Öppen från måndag till fredag kl. 7–16
Kontakter
Erja LahtiAvdelningsskötare
Tel:040 161 6589erja.lahti@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Nyt vähemmän valikoita, kun soitat hoidon tarpeen arviointiin21.5.2025 10:45:54 EEST | Tiedote
Sinun ei tarvitse enää valita kotikuntaasi, kun soitat hoidon tarpeen arviointiin.
Österbottens räddningsverk ordnar storolycksövning vid hamnen i Vasa den 19 maj15.5.2025 12:45:38 EEST | Pressmeddelande
Österbottens räddningsverk ordnar tillsammans med Vasa hamnservice Ab en storolycksövning måndagen den 19 maj 2025 klockan 9–12 vid hamnområdet på Vasklot i Vasa.
Pohjanmaan pelastuslaitos järjestää 19.5. suuronnettomuusharjoituksen Vaasan satama-alueella15.5.2025 12:45:27 EEST | Tiedote
Pohjamaan pelastuslaitos järjestää yhdessä Vaasan Satamapalvelut Oy:n kanssa suuronnettomuusharjoituksen Vaasan satama-alueella Vaskiluodossa maanantaina 19.5.2025 klo 9-12.
Erfarenhetsexpert inom missbruks- och beroendevården – ny service testas i Österbotten6.5.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ett pilotprojekt har startat i Österbottens välfärdsområde, i vilket en erfarenhetsexpert arbetar som en del av teamet för rusmedels- och beroendevård. På det psykosociala centret i norra området testas en kamratstödsmottagning, där en erfarenhetsexpert finns tillgänglig en dag i veckan. Syftet är att stöda vården av personer med missbruksproblem och hjälpa deras närstående att förstå deras situation genom en annans erfarenhet.
Kokemusasiantuntija osaksi päihderiippuvuuden hoitoa – uusi palvelumalli kokeilussa Pohjanmaalla6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan hyvinvointialueella on alkanut kokeilu, jossa kokemusasiantuntija työskentelee osana riippuvuushoitotiimiä. Pohjoisen alueen psykososiaalisessa keskuksessa pilotoidaan vertaisvastaanottoa, jossa kokemusasiantuntija on tavattavissa yhtenä päivänä viikossa. Tarkoituksena on tukea päihderiippuvaisten hoitoa ja tarjota läheisille apua tilanteen ymmärtämiseen toisen kokemuksen kautta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum