Turun yliopisto

Kansainvälinen tiedepalkinto Turun yliopiston tutkijalle sydäninfarktidiagnostiikkaa kehittävästä tutkimuksesta

Jaa

Euroopan kliinisen kemian ja laboratoriolääketieteen alan kattojärjestö myönsi Turun yliopiston bioteknologian laitoksella työskentelevälle väitöskirjatutkija Selma Saloselle EFLM Cardiac Marker Award -tiedepalkinnon. Tunnustus myönnettiin viime vuonna julkaistusta tutkimusartikkelista, jossa kehitettiin uudenlainen laboratoriotesti sydäninfarktidiagnostiikkaan.

Selma Salonen pitelee kahta kunniakirjaa.
Selma Salonen EuroMedLab-kongressissa Brysselissä. Saara Wittfooth

Selma Saloselle myönnettiin EFLM Cardiac Marker Award -palkinto kansainvälisessä EuroMedLab-kongressissa Brysselissä maanantaina 19.5.2025. Euroopan kliinisen kemian ja laboratoriolääketieteen alan kattojärjestö (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, EFLM) myönsi palkinnon Saloselle merkittävästä tieteellisestä saavutuksesta sydän- ja verisuonitautien saralla.

– Palkinnon saaminen on suuri kunnia sekä itselleni että koko tutkimusryhmällemme. Palkittuun julkaisuun on osallistunut useita muita tutkijoita, joita ilman tutkimus ei olisi ollut mahdollista, Salonen toteaa.

Palkinto myönnettiin kliinisen kemian alan huippulehdessä, Clinical Chemistry -julkaisussa, kesäkuussa 2024 julkaistun tieteellisen artikkelin perusteella. Palkitussa tutkimusartikkelissa kuvataan uudenlainen erittäin herkkä laboratoriotesti troponiini-nimisen sydänmerkkiaineen pilkkoutumattomalle tai vain vähän pilkkoutuneelle muodolle.

– Troponiinia vapautuu verenkiertoon sydäninfarktin yhteydessä, mutta nykyiset rutiinikäytössä olevat erittäin herkät troponiinitestit kykenevät tunnistamaan kohonneita pitoisuuksia myös muiden sairauksien yhteydessä, mikä voi usein hankaloittaa testitulosten tulkintaa ja sydäninfarktin tunnistamista. Pilkkoutumattomia ja vähän pilkkoutuneita troponiinimuotoja on pääasiassa havaittu kuitenkin vain sydäninfarktipotilailla, joten ainoastaan pitkiä troponiinimuotoja tunnistava laboratoriotesti voisi mahdollistaa sydäninfarktin nopeamman ja tarkemman tunnistamisen ja siten potilaiden paremman hoidon, Salonen kertoo.

Tutkimusaiheen merkittävyydestä ja kiinnostuksesta kertoo se, että tällä hetkellä monet tutkimusryhmät ympäri maailman työskentelevät troponiinitutkimuksen parissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Selma SalonenväitöskirjatutkijaTurun yliopisto, bioteknologian laitos

semasal@utu.fi

Kuvat

Selma Salonen pitelee kahta kunniakirjaa.
Selma Salonen EuroMedLab-kongressissa Brysselissä.
Saara Wittfooth
Lataa

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.

Turun yliopiston mediatiedotteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto

Kansainvälinen tutkimus ehdottaa lippulaivalajien käsitteen laajentamista monipuolisemmiksi lippulaivakohteiksi luonnonsuojelun edistämiseksi21.5.2025 12:52:37 EEST | Tiedote

Luonnonsuojelun symboleista puhuttaessa mieleen tulevat yleensä tietyt tunnetut lajit, kuten pandat, tiikerit, norsut, jääkarhut tai delfiinit. Tällaisia lippulaivalajeja käytetäänkin laajasti suojelukampanjoissa herättämään yleisön kiinnostusta ja saamaan tukea luonnonsuojelulle. Kansainvälisen tutkijaryhmän tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin ehdotetaan, että lippulaivan käsitettä tulisi laajentaa yksittäisistä symbolilajeista monipuolisempiin lippulaivaluokkiin.

Tuulivoimaloiden lapoihin törmää 4–6 merikotkaemoa vuosittain – tutkijat suosittelevat törmäyksiä vähentävien tekniikoiden käyttöä15.5.2025 10:29:36 EEST | Tiedote

Kaartelevana petolintuna merikotka on altis törmäämään tuulivoimaloiden pyöriviin lapoihin. Turun yliopiston tutkijat selvittivät tuulivoimaloiden lähelle pesimään asettuneiden merikotkien hengissä säilymistä. Tutkimuksen mukaan 2020-luvun alun voimalamäärällä voidaan arvioida tapahtuvan 4–6 aikuisten pesimäikäisten lintujen kuolemaa vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye