Eurooppalaiset taloustutkimuslaitokset ennustavat hitaan talouskasvun jatkuvan EU-alueella vielä ensi vuonnakin
AIECEn jäseninä olevat tutkimuslaitokset ennustavat EU:n bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna keskimäärin 1,2 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2026. Euroalueelle BKT:n kasvuennuste on 1,0 prosenttia tänä vuonna ja 1,3 prosenttia ensi vuonna. Nyt julkaistut ennusteet ovat hieman optimistisempia kuin OECD:n maaliskuun väliraportissa ja IMF:n kevään World Economic Outlookissa esitetyt ennusteet.

Eurooppalaisten taloustutkimuslaitosten yhdistys AIECE (Association of European Economic Research Institutes) on julkaissut yleisennusteensa Oslossa, Norjassa pidetyn kevätkokouksen jälkeen.
AIECEn kevään 2025 yleisennusteessa korostetaan heikkoa maailmanlaajuista kasvua geopoliittisten konfliktien ja Yhdysvaltojen arvaamattoman kauppapolitiikan aiheuttaman epävarmuuden keskellä. Euroopan kilpailukyvyn parantaminen kestävyyteen, digitaaliseen infrastruktuuriin ja strategisiin aloihin tehtävillä investoinneilla on taloustutkimuslaitosten mukaan olennaisen tärkeää.
Vähennettävä dollarin määräävää asemaa
Lähes puolet AIECEn kyselyyn vastanneista taloustieteilijöistä kannattaa ajatusta, jonka mukaan EU:n olisi liityttävä aloitteisiin, joilla pyritään vähentämään Yhdysvaltojen dollarin määräävää asemaa (ks. kuvio 1). Lisäksi 40 prosenttia vastaajista suosittelee, että EU antaisi kohdennettua tukea niille toimialoille, joihin Yhdysvaltojen kauppapoliittiset toimenpiteet nyt osuvat.
Sitä vastoin enemmistö kyselyyn osallistuneista taloustieteilijöistä vastustaa ehdotuksia, joilla pyritään lisäämään amerikkalaisten tuotteiden markkinoillepääsyä ja edistämään niiden kulutusta EU:ssa.
Kuvio 1: Ehdotetut reaktiot Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaan

EU:n finanssipoliittisia sääntöjä ei tulisi höllentää
AIECEn tuoreessa kyselyssä kysyttiin jäsenlaitoksilta muun muassa myös, pitäisikö EU:n finanssipoliittisia sääntöjä höllentää ja onko julkisen velan lisääminen suositeltavaa. Kuten kuviosta 2 käy ilmi, enemmistö vastaajista vastusti finanssipoliittisten sääntöjen höllentämistä ilmastonsuojelun tehostamiseksi.
Mielipiteet jakautuivat kuitenkin sen suhteen, pitäisikö sääntöjä höllentää puolustusmenojen lisäämiseksi.
Kuvio 2: AIECEn jäsenten arviot EU:n finanssipoliittisten sääntöjen höllentämisestä.

Kevään 2025 AIECEn yleisennusteessa esitetään kattavat makrotaloudelliset näkymät Euroopan taloudelle. Se sisältää myös jäsenlaitosten yksityiskohtaisia arvioita keskeisistä suhdanteista, politiikasta ja rakenteellisista kysymyksistä.
— Etlan tutkijat ovat jo pitkään tuottaneet ajantasaista tietoa erityisesti raaka-aineiden maailmanmarkkinoiden kehityksestä AIECEn kokouksiin. Tämän kevään esityksessäni keskityin juuri tähän aiheeseen, ja keskustelimme eurooppalaisten kollegoiden kanssa erityisesti globaaleista kauppapoliittisista haasteista, sanoo Etlan tutkija Ville Kaitila.
Kaikki esitykset ovat ladattavissa järjestön verkkosivuilta.
— Aktiivinen osallistuminen tukee myös Etlan ennusteryhmäläisten omaa ennuste- ja seurantatoimintaa. AIECEn kokouksissa tarkastellaan talouskehitystä laaja-alaisesti ja keskustellaan talouspolitiikasta eri EU-maissa, Britanniassa, Sveitsissä ja Norjassa. Verkostoituminen eurooppalaisten kollegoiden kanssa on erityisen tärkeää nyt, kun taloudessa tapahtuu isoja asioita nopealla tahdilla, sanoo Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksella on Euroopassa laaja yhteistyökumppanien verkosto. Etla on jäsenenä paitsi suhdanne-ennusteita laativien tutkimuslaitosten liitossa AIECEssa, myös talouspolitiikkaa tutkivien tutkimuslaitosten ENEPRI-verkostossa sekä euroalueen suhdannekehitystä ennustavassa ja talouspolitiikkaa arvioivassa EUROFRAME-verkostossa.
Vuonna 1957 perustettu Euroopan taloudellisten tutkimuslaitosten liitto AIECE yhdistää 40 jäsenlaitosta ja tarkkailijaa 19 maasta ja viidestä kansainvälisestä järjestöstä. Yhdistys kokoontuu kaksi kertaa vuodessa vaihtamaan näkemyksiä Euroopan talouksien talousnäkymistä ja keskustelemaan talouspolitiikasta sekä talouden rakenteellisesta kehityksestä. AIECE on yksi harvoista riippumattomista foorumeista, joilla Euroopan talousnäkymiä arvioidaan säännöllisesti ja järjestelmällisesti. Lisätietoja on osoitteessa: https://www.aiece.org/about-aiece.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville KaitilaTutkija, ETLA
Puh:050-410 1012ville.kaitila@etla.fiTytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiKuvat
Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla: Suomessa palvelualojen työn tuottavuus laahaa verrokkimaiden jäljessä – investoinnit lisäisivät kasvuvauhtia21.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Työn tuottavuus palvelualoilla on Suomessa alempi kuin vertailumaissa keskimäärin, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Tuottavuus on korkeampi toimialoilla, joilla käytetään enemmän pääomaa suhteessa työpanoksen määrään. Myös työvoiman koulutustasolla havaittiin olevan yhteys tuottavuuteen. Tulokset korostavat politiikkatoimia, jotka kannustavat yrityksiä pitkäjänteisiin pääomainvestointeihin sekä edistävät kilpailun toimivuutta ja koulutason nousua.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään 14.5. Etla-seminaariin "Cartagena – muutosta kartoittamassa"14.5.2025 09:45:00 EEST | Kutsu
Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa tänään Etla-seminaariin, jossa käydään läpi tuloksia osatutkimuksista.
Muistutuskutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa13.5.2025 11:37:13 EEST | Kutsu
Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa huomenna 14.5. Etla-seminaariin, jossa käydään läpi tuloksia osatutkimuksista.
Kutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa8.5.2025 09:30:00 EEST | Kutsu
Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa 14. toukokuuta Etla-seminaariin, jossa käydään läpi osatutkimusten tuloksia.
Etla: EU-maiden yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä ilman uutta yhteisvelkaa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään eduskunnan suurelle valiokunnalle antaman lausunnon mukaan EU:n yhteisvelkaa esitetään jälleen poikkeuksellisena ja väliaikaisena ratkaisuna, vaikka kyse on unionissa vakiintuneesta toimintatavasta. Etla muistuttaa, että EU:n SAFE-välineen edellyttämiä yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä myös hallitusten välisesti, ilman EU:hun luotavaa uutta yhteisvelkarakennetta. Suuri valiokunta on pyytänyt lausuntoja valtioneuvoston selvityksestä koskien EU:n ReArm Europe -suunnitelmaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme